Blogi
Kokeilisinko maksullista jahtia?

Antti Otsamo
Suomessa metsästetään perinteisesti oman seuran tutuilla mailla. Myös valtion mailla metsästävillä on yleensä vakiintuneet alueet, joille palataan vuosi toisensa jälkeen.

Tunnistan itseni helposti tällaiseksi vakiintuneeksi metsästäjäksi. On turvallista ja selkeää mennä samoille paikoille joka syksy, kun maastot ovat tuttuja, ja reitit voi suunnitella aiemmin hyväksi koettujen ”ottipaikkojen” kautta. Tutun asian toistuvuus rentouttaa ja tarjoaa yleensä hyvän jahtielämyksen.

Tällaisessa metsästyksessä ei ole mitään vikaa. Joskus kuitenkin tulee mieleen, miten muualla metsästetään. Millaisia alueita ja kenties jopa uusia riistalajeja voisi olla tarjolla jossain muualla? Näistä ajatuksista on lyhyt matka kokeilemaan. Tilaisuuksia on tarjolla, mikäli pitää silmänsä auki ja verkostoituu muiden metsästäjien kanssa.

Toisinaan voi myös joutua raottamaan lompakkoaan seuran jäsenmaksua tai valtion maiden päivälupaa enemmän. Tämä tuntuu olevan monelle kynnyskysymys. Metsästyksestä meillä ei ole totuttu maksamaan tai käyttämään siihen liittyviä maksullisia palveluita. Muissa maissa on usein toisin – metsästykseen ja siihen liittyviin palveluihin käytetään rahaa reippaasti.

Kaupallinen metsästystarjonta tarjoaa vaivattomann tien harrastuksen aloittamiseen – etenkin maata omistamattomalle kaupunkilaiselle, jolle pääsy metsästysseuran jäseneksi tuntuu edelleen olevan melkoinen haaste. Kaupallisten jahtipalveluiden järjestäjät tekevät metsästyksen helpoksi ja tarjoavat usein kohtuullisen saalisvarmuuden, mikä on monelle metsästäjälle tärkeä asia.

Esimerkiksi fasaanitiloilla on usein mahdollisuus saada mukaan koulutetut koirat ohjaajineen, jolloin tilanteiden syntyminen jahtipäivän aikana on varmaa. Hintaahan jahtipäivälle tuolloin tulee, mutta kaikki harrastukset maksavat. Ostettua jahtipäivää voi suositella vaihteluksi kokeneellekin metsästäjälle. Hyvien koirien työskentelyä on aina ilo seurata, ja samalla saa palkkion haulikkoratakäynneilleen paljon suuremmalla todennäköisyydellä kuin keskimäärin lintujahdissa.

Onko tällainen toiminta metsästystä? Kyllä on. Suomessa olemme tottuneet perinteiseen ja toisaalta hyvin vapaaseen metsästyskulttuuriin, josta monessa muussa maassa vain haaveillaan. Kulttuuri on meilläkin muutoksessa. Ihmiset pakkautuvat kaupunkeihin, ja vapaa-aikaa on niukasti, mutta metsästysintoa on. Tällöin kaupallinen jahti alkaa tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Kannattaako etelän asukkaan ajaa päiväkausia Lappiin, kun kohtuullisia metsästysmahdollisuuksia voi ostaa läheltä? Tätä miettii moni.

 

Antti Otsamo

Kestävän kehityksen päällikkö, Metsähallitus Metsätalous Oy, viikonloppumetsästäjä, kokopäiväpohdiskelija