Blogi
Tehopyyntitapahtumat – vieraspetokurin uusi normaali?

Ere Grenfors
luonnon- ja riistanhoitopäällikkö
Vieraspetotilanteemme on räjähtänyt käsiin, erityisesti supikoiran osalta - se ei liene enää yhdellekään aktiivimetsästäjälle yllätys. Selväksi on vähitellen käynyt, että tavanomainen pyyntipanostus ei enää riitä. Vaaditaan koko ajan kovempaa tahtia, että pysymme edes nykytilanteessa.

Mutta mitä voimme tehdä?

Supikoirasta ja minkistä tehtiin haitallisia vieraslajeja ja ne siirrettiin viime vuonna pois riistalajiluettelosta.

Se on luonnon kannalta erinomainen ratkaisu. Menettely antaa mahdollisuuden laajentaa pyyntimenetelmien käyttöä aiemmasta esimerkiksi keinovalon käytön osalta, mikä luonnollisesti lisää pyynnin tehoa.

Mutta on jo tullut selväksi, ettei lajiluettelomuutoskaan ole autuaaksi tekevä toimenpide: vieraspedot pitää edelleen jonkun pyytää. Itsestään selvää ainakin on, että se vaatii valtavasti työtä.

 

Yksi keino vastata kasvaviin vieraspetohaasteisiin näyttäisi olevan joukkuekilpailumuotoiset tehopyyntiviikonloput.

 

Yksi keino vastata kasvaviin vieraspetohaasteisiin näyttäisi olevan joukkuekilpailumuotoiset tehopyyntiviikonloput. On vaikea kuvitella, miten muilla tavoin olisi mahdollista saada parempi pyyntipaine tietylle alueelle, vieläpä vapaaehtoisten puoliammattilaisten toimesta.

Häijään kilpailun järjestämisen perimmäinen ajatus on ollut poistaa vieraspetoja mahdollisimman tehokkaasti ja nimenomaan samanaikaisesti mahdollisimman suurelta alueelta, jolloin kokonaisvaikutus on tehokkain mahdollinen. Myös ajankohta on otollinen – lopputalven pyynti kohdistuu juuri lisääntyviin yksilöihin.

Toki kilpailut vaativat järjestelyjä, henkilöstöä ja vaivannäköä, siltä ei voida välttyä. Tarvitaan kilpailumaastoja saman verran kuin joukkueitakin.

Yhden keskikokoisen eteläsuomalaisen metsästysseuran maat riittävät tyypillisesti yhdelle joukkueelle viikonlopun ajaksi. Kisajoukkueen mukana kulkevat ja seurojen edustajana toimivat maasto-oppaat ovat kovilla koko viikonlopun.

Mutta kaiken lopulta palkitsee pyynnin tuloksekkuus.

Pienpetojen pyynnin joukkuekilpailuja voitaisiin järjestää nykyistä selvästi enemmän ympäri Suomea. Siitä kielii nykyisten vakiintuneiden kilpailutapahtumien valtava osallistumishalukkuus: osallistuvat joukkueet joudutaan tyypillisesti arpomaan moninkertaisesta innokkaiden joukkueiden määrästä.

Kärkipään joukkueet lunastavat yleensä suoraan osallistumisoikeutensa seuraavaan kilpailuun.

 

Kaikille innokkaille ja osaaville pienpetopyytäjille tulisi jatkossa olla tarjolla mahdollisuus päästä mukaan tehopyyntiin. Vain siten on edes teoriassa mahdollista saavuttaa riittävä pyyntivolyymi vieraspetojen kurissa pitämiseksi maassamme

 

Pienpetopyynnin joukkuekisaformaattia ympäri Suomea monistamalla voidaan parhaimmillaan luoda valtakunnallisesti puitteet, jossa kaikki halukkaat aktiivimetsästäjät pääsevät haastamaan itseään tehopyynnissä.

Nykymuotoisten kisatapahtumien järjestäjät eivät varmasti pistä pahakseen kilpailun kopiointia, tilaa ja tilausta uusille tehopyyntitapahtumille löytyy.

Ylipäänsä vieraspetokontrollin suhteen pyynnin kysyntä ja tarjonta pitää saada kohtaamaan nykyistä paremmin: kaikille innokkaille ja osaaville pienpetopyytäjille tulisi jatkossa olla tarjolla mahdollisuus päästä mukaan tehopyyntiin.

Vain siten on edes teoriassa mahdollista saavuttaa riittävä pyyntivolyymi vieraspetojen kurissa pitämiseksi maassamme. Kilpailut ovat yksi tapa lähestyä asiaa, mutta tehopyyntiviikonloput ilman kilpailuakin ovat hyväksi.

Silloinkin kaava on suunnilleen sama: paikallisesti tarvitaan muutama työtäpelkäämätön henkilö järjestelyihin, yhteydet aktiivipyytäjiin ja yhteistyötä metsästysseurojen kesken.

Lopputuloksena saadaan maksimaalinen hyöty kaikille osapuolille, erityisesti luonnolle ja vieläpä kustannustehokkaalla tavalla.

 

Ere Grenfors

Metsästäjäliiton luonnon- ja riistanhoitopäällikkö

PS.
Vieraslajien poistolla on nykyisin laaja yhteiskunnan tuki ja hyödyillä vahva tutkimusnäyttö. Linkissä kiinnostavaa tietoa Uuden-Seelannin vieraspetopoistosta. Siellä vieraspetojen rooli on ymmärretty aidosti myös suojeluväen keskuudessa. Lue Suomen Luonnon blogi.