Bioammo taklaa haulikonpatruunoiden aiheuttamaa muoviongelmaa

Mainos Nordis Oy  Teksti: Eija Vallinheimo  27.08.2021
Bioammo taklaa haulikonpatruunoiden aiheuttamaa muoviongelmaa
BioAmmo on kehittänyt ekologisen ratkaisun haulikonpatruunoiden muovikomponenttien korvaamiseen.
Suomen Metsästäjäliitto ja NorDis Oy ovat sopineet yhteistyöstä Metsästäjäliiton 100 -vuotisjuhlavuoden aikana. Yhteistyö on luontevaa, sillä NorDis haluaa tuoda markkinoille mahdollisuuksien mukaan kestävää kehitystä kunnioittavia tuotteita.

Viime kuukausina haulikonpatruunoissa on puhuttanut lähinnä lyijy. Patruunoissa on kuitenkin myös toinen ympäristölle ongelmallinen ainesosa, muovi. Muovin välttelystä on tullut viime vuosina trendi.

Valistunut kuluttaja välttelee turhia muovipakkauksia, eivätkä vähemmänkään valistuneet heitä muovia luontoon, sillä muovi tiedetään materiaaliksi, joka ei hevillä häviä luonnosta. Vaikka muovi lopulta häviäisi silmistämme, se  ei kuitenkaan kokonaan häviä vaan pilkkoutuu mikromuoviksi tai muiksi haitallisiksi jäämiksi.

Mikromuovi-sanaa käytetään, kun puhutaan erittäin pienen raekoon muoviroskasta. Tämänhetkisen tiedon mukaan suurin osa mikromuovista syntyy, kun muovi syystä tai toisesta joutuu mereen ja uv-säteily ja vesi kuluttavat sen lopulta pieniksi hitusiksi.

Tutkijat epäilevät, että muovihituset päätyvät myrkkyineen eläinten ruuansulatukseen ja sitä kautta myös ihmisten lautaselle.

BioAmmon tavoitteena on edistää metsästyksen ja urheiluammunnan kestävää kehitystä ja puhtaampaa tulevaisuutta
Bioammon kansainvälisten markkinoiden johtaja Peter Chatland esitteli Sammalistonsuolla Bioammon patruunaa, jonka hän lupaa maatuvan 12-24 kuukaudessa.

Bioammon raaka-aineena on kasvipohjainen biopolymeeri

Nordic Distribution Oy NorDis on maamme johtavia maahantuonti- ja tukkuliikkeitä ase- ja ampumatarvikealalla. NorDis tuo maahamme BioAmmon patruunoita. BioAmmon tavoitteena on kehittää ja valmistaa laadukkaita patruunoita, mutta jotka samalla vähentävät haitallista jätekuormaa, mitä syntyy haulikkoammunnan sivutuotteena.

BioAmmo on kehittänyt ekologisen ratkaisun haulikonpatruunoiden muovikomponenttien korvaamiseen. BioAmmon tavoitteena on edistää metsästyksen ja urheiluammunnan kestävää kehitystä ja puhtaampaa tulevaisuutta, sillä BioAmmon haulikonpatruunoissa ei käytetä lainkaan kertakäyttöistä, perinteistä muovia. BioAmmon haulikonpatruunoissa hylsyn, välitulpan ja tiivistyskiekon raaka-aineena on kasvipohjainen biopolymeeri. Kasvipohjainen polymeeri kestää kosteutta, mutta hajoaa lopulta maaperän pieneliöstön toimesta 12-24 kuukaudessa. Hinta on tavallista muovipatruuna hieman korkeampi, mutta sen laadusta ei ole tingitty. Muoviton patruuna on sijoitus ympäristön hyvinvointiin. 

Vuosittain maailmassa käytetään 45 - 60 miljardia haulikonpatruunaa, joissa jokaisessa on muovihylsy ja muovinen välitulppa. Vaikka esimerkiksi ampumaradoilla hylsyt kerätään talteen ja vastuullinen metsästäjä kerääkin ampumapaikaltaan hylsyt pois, on muovisten hylsyjen ja erityisesti välitulppien kierrätys nykyisellään hankalaa.

Uusien ratkaisujen kehittäminen on tärkeää, sillä luontoon jätetyt hylsyt voivat päätyä eläinten elimistöön. Erityisesti maatalousympäristöissä muovi saattaa päätyä säilörehun joukkoon ja sitä kautta tuotantoeläinten ruoansulatukseen.

Patruunoiden hinta on tolkullinen ja lähtönopeudet sekä peittokuviot vastaavat vastaavat muovisia. Ja mikä parasta, Bioammon patruunaa on saatavilla myös teräshauleilla ja rata- että metsästysversioina. Myös bioluodit ovat kehitteillä, mitä se sitten tarkoittaneekaan.