Eläinlääkäriltä apua uskollisimmalle jahtikaverillesi

Mainos Evidensia  Teksti ja kuvat: Evidensia  04.06.2019
koiran tassun hoitoa
Säännöllisellä terveydenhoidolla pidät metsästyskaverisi kunnossa. Evidensialla on palveluksessasi yli 40 eläinlääkäriasemaa ympäri Suomen ja eläinsairaalat päivystävät 24/7.

Metsästyskaudella koira joutuu kovalle rasitukselle, kun se ajaa saalista pitkiä matkoja tai rymyää kylmässä vedessä. Rasituksen tuomat riskit voidaan ennaltaehkäistä parhaiten, kun metsästyskoira saa tavata eläinlääkärin jo ennen kauden alkua metsästyskoiran terveystarkastuskäynnillä.

Käynnillä varmistetaan koiran hyvät toimintavalmiudet koko kaudeksi tutkimalla muun muassa sen fyysinen kunto, mahdolliset nivel- ja lihasvaivat sekä suun terveys.

Metsästyskoiran terveystarkastuskäynnillä tarkistetaan myös koiran rokotus- ja loishäätötarve. Sisäloiset vaikuttavat koirat yleiskuntoon, ja suunnitelma loisten häätämiseksi ennen kautta, kauden aikana ja sen jälkeen on hyvä tehdä yhdessä eläinlääkärin kanssa. 

Metsästävän koiran terveystarkastuskäynnillä voidaan hoitaa myös metsästyskoiran hajuaistia heikentävä nenäpunkki ja tarvittaessa vuodenajasta riippuen suojata koira tarttuvia tauteja levittäviltä puutiaisilta.

 

Apua myös hätätilanteessa

Metsästyskoira voi saada lihasvammoja siinä missä huippu-urheilijakin, ja tärkeä keino niiden välttämiseksi on ylläpitää koiran hyvää fyysistä kuntoa sekä metsästyskauden aikana että sen ulkopuolella.

Yksinkertaisin keino koiran kunnon ylläpitoon on runsas ja monipuolinen liikunta, mutta myös esimerkiksi fysioterapiasta voi olla apua koiran lihasvammojen välttämisessä.

Metsästävää koiraa uhkaavat monet tapaturmat. Koira voi esimerkiksi tippua korkealta kalliolta, jolloin sen jalat voivat murtua. Se voi juosta katkenneeseen oksaan tai joutua yhteenottoon villieläimen kanssa.

Koira voi myös tippua jäihin tai kompastua juostessaan juurakoissa tai kivikoissa. Tassuihin voi tulla hiertymiä tai koira voi saada lihasvammoja.

Sen lisäksi, että koiralle on tärkeää pakata metsään mukaan omia ensiaputarvikkeita, on lähimmän päivystävän eläinlääkärin puhelinnumero tärkeä osa koiran ensiapupakkausta. 

Info
Eläinlääkäripalveluita ympäri vuorokauden

Vaikka ensiapu voidaan monissa tilanteissa antaa jo metsässä, voi kivuissaan oleva koira käyttäytyä tuttuakin ihmistä kohtaan arvaamattomasti. Useimmissa tilanteissa loukkaantunut eläin onkin tärkeää toimittaa eläinlääkäriasemalle mahdollisimman pian rauhoitusta ja hoitoa varten, jotta koira saadaan kuntoutettua ja jahtikausi voi jatkua.

Evidensian eläinsairaalat Vantaalla, Hattulassa sekä Raisiossa palvelevat ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Myös muut eläinsairaalamme Espoossa, Oulussa ja Kouvolassa palvelevat kattavin aukioloajoin arjessa ja hädän hetkellä.

Katso päivystävien eläinsairaaloidemme ja muiden ympäri Suomea sijaitsevien yli 40 eläinlääkäriasemamme yhteystiedot osoitteesta www.evidensia.fi.