Kiväärin valinta naiselle – mitä ottaa huomioon?

Mainos Sako Ltd.  Teksti ja kuvat: Sako Ltd.  24.06.2024
nainen tähtää kiväärillä
Tikka T3x Deerhuntress on erityisesti naisille suunniteltu kivääri, joka tarjoaa hyvää ergonomiaa suorituskyvystä ja tarkkuudesta tinkimättä.
Naiset haluavat kivääriltään samaa toiminnallisuutta kuin miehet, ja ovat valmiita panostamaan sopivan aseen hankkimiseen. Kiväärin tulee olla tarkka, luotettava ja omaan fysiikkaan hyvin istuva. Naisille suunnitellussa kiväärissä on huomioitu erityisesti tukin riittävän lyhyt vetopituus, hyvä poskituki ja pistoolikahvan ergonomia.

Lähde liikkelle sopivasta vetopituudesta

Naiset ovat pituudeltaan keskimääräisesti lyhyempiä, jolloin miesten mittojen pohjalta suunnitellun kiväärin perä on valitettavan usein liian pitkä ja kiikaritähtäin kaukana edessä. Kiväärin perä asettuu turhan etäälle kehon keskilinjasta, liiaksi asekäden olkapään suuntaa, jolloin tähtäinkuva on rauhaton ja pää kallistuu voimakkaasti sivulle.

Huonon ampuma-asennon ylläpitäminen vaatii paljon lihastyötä, mikä väsyttää ampujan nopeasti. Epäsopivan kiväärin kanssa ammunnasta tulee lisäksi epämukava, ja pahimmillaan jopa kivulias kokemus, kun aseen rekyyli pääsee lyömään olkapäähän tai poskeen hallitsemattomasti. Myös osumatarkkuus kärsii ja eettisen riistalaukauksen toteuttaminen vaikeutuu.

Kiväärin tukin oikea vetopituus, eli mitta liipasimelta perälevyyn, onkin yksi tärkeimpiä aseen hyvään ergonomiaan ja ammuttavuuteen vaikuttavia tekijöitä. Sopivan pituisen perän kanssa ampujan ei tarvitse kurottaa kaulaansa löytääkseen selkeän tähtäinkuvan.

Korotettava poskipakka mahdollistaa vakaan ja helposti toistettavan ampuma-asennon.

Poskipakalla pään asento miellyttäväksi

Posken hyvä tuenta tukkiin on erittäin tärkeää niin ajojahdeissa, kuin pitkän matkan ammunnassakin. Naisilla on pituuteensa nähden kuitenkin suhteellisesti pidempi kaula kuin miehillä, jolloin perinteinen kiväärin tukki ei tarjoa poskelle riittävän selkeää tukipistettä.

Korotettava poskipakka mahdollistaa vakaan ja helposti toistettavan ampuma-asennon. Kun poskipakka on käyttäjälle sopivaksi säädetty, on hyvän tähtäinkuvan saaminen jo heti aseen nostossa nopeaa.

Poskipakan kanssa pää linjautuu aina oikein, eikä hyvää asentoa tarvitse turhaan hakea.

Yllätkö varmasti liipaisimelle?

Naisilla on usein myös pienemmät kädet, ja liipasimelle ylettyminen voi olla haastavaa. Pystyn pistoolikahvan avulla etusormi ylettää paremmin liipasimelle, mikä helpottaa hyvää laukaisua ja parantaa osumatarkkuutta.

Valitse kivääri, missä sopivuuteen sekä on panostettu

Tikka T3x Deerhuntress on erityisesti naisille suunniteltu kivääri, joka tarjoaa hyvää ergonomiaa suorituskyvystä ja tarkkuudesta tinkimättä. Deerhuntress-kiväärissä on lyhyempi vetopituus, korotettava poskipakka, sekä vaihdettava pistoolikahva ja etutukin levennyskappale.

Perän pituutta voidaan tarvittaessa kasvattaa jatkopaloilla. Portaattomasti säädettävän, korotettavan poskipakan avulla silmä linjautuu kiikaritähtäimen kanssa oikein ja ampuma-asento on tukeva, sekä helposti toistettava nopeissakin tilanteissa. Pystymallinen Vertical-pistoolikahva helpottaa liipasimelle ylettämistä, mutta pistoolikahva on haluttaessa vaihdettavissa myös perinteiseen Standard-malliin.

Kivääri on mahdollista muokata ulkonäöltään mieleiseksi: sekä pistoolikahvoja, että etutukin levennyskappaletta on saatavilla mustana ja pinkkinä. Deerhuntress-kiväärissä on uritettu piippu, mikä keventää aseen painoa. Aseessa on lisäksi Picatinny-kisko tähtäinkiikarin kiinnittämistä varten.