Mikä tekee koiratarhasta sopivan Suomen oloihin?

Mainos VIPStore Oy  Teksti ja kuvat: VIPStore Oy  04.05.2021
Mikä tekee koiratarhasta sopivan Suomen oloihin?
Millaisen koiratarhan suomalainen koiranomistaja tarvitsee? Tätä kysymystä on pohdittu tarkkaan Jämpti-koiratarhoja suunnitellessa. Yli kymmenen vuoden työ koiratarhojen parissa on tuottanut tulosta ja nostanut Jämpti-tarhat Suomen myydyimmäksi koiratarhaksi.

Omistajan näkökulmasta tarhan tärkein ominaisuus on pitää koira turvallisesti tarhassa ja vaarat sen ulkopuolella. Koiranomistajan on voitava luottaa siihen, että koira viihtyy tarhassa, ei loukkaa siellä itseään eikä myöskään pääse karkuun. Tarhassa koira on turvassa. Hyvä tarha on omistajalle luotettava ja huoleton.

Tärkeää on sekin, että tarha on helppo ja nopea pystyttää erilaisille pihoille ja sointuu ympäristöönsä. Hyvä tarha on siisti, kestävä ja pitkäikäinen. Se kestää käyttöä ja katsetta.

Sinkitty & maalattu Jämpti Pro Medi -tarha ylikiipeilyesteellä. Koppina Jämpti lämpöeristetty koirankoppi. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Hyvän tarhan ratkaisuissa on mietitty myös arjen sujuvuutta - esimerkiksi mihin suuntaan ovi aukeaa ja miten koiran ruoka- ja vesihuolto on helpointa toteuttaa. Kun jokin asia toistuu päivittäin useita kertoja, pienillä yksityiskohdilla on yllättävän iso merkitys.

Useimmille koiranomistajille valmis tarhapaketti onkin vastaus alussa esitettyyn kysymykseen. Tarhapaketissa tulee mukana kaikki tarhan elementit ja kiinnikkeet, ja sitä on tarvittaessa helppo täydentää mieleisekseen lisäelementeillä ja lisävarusteilla. Jämpti-tarhapaketit tarjoavat vaihtoehtoja niin jatkuvaan tarhaukseen kuin kevyempään käyttöön.

Koiralle on tärkeää tarkkailla ympäristöään. Kuvassa Jämpti Pro kuumasinkitty tarha.

Millaisessa tarhassa koira viihtyy?

Koiralle on tärkeää seurata ympäristöään, mikä kannattaa huomioida tarhan sijoittelussa tontille. Tässäkin asiassa kannattaa muistaa kohtuus ja maalaisjärki. Koiran paikka ei ole yksin pihan perällä, mutta liian hälyisä sijainti voi myös stressata koiraa ja tiheämmin rakennetuilla alueilla aiheuttaa kitkaa naapurisopuun. Koira ei myöskään saisi altistua jatkuvasti yli 65 dB melulle, mikä tulee pitää mielessä, jos tarhan lähistöllä on vaikkapa vilkkaammin liikennöity tie.

Tarhan paikkaa voi miettiä myös siitä näkökulmasta, kuinka usein sitä käytetään ja millaisia aikoja kerrallaan. Onko helpompi päästää koira ulko-ovesta suoraan tarhaan vai viedä se sinne erikseen? Millaisia arkirutiineja tarhan on tarkoitus palvella? Asuuko koira pääsääntöisesti tarhassa, sisätiloissa vai sekä-että? 

Suosittu Jämpti Eco -tarha on konstailematon ja kestävä.

Arkea helpottaa, kun tarhaan on käynti suoraan ulko-ovesta.

Tarhan minimikoko määritellään eläinsuojeluasetuksessa. Nyrkkisääntönä voi todeta, mitä enemmän tilaa, sitä paremmin koira viihtyy, etenkin jos samassa tarhassa on useita yksilöitä. 

Minimikoko tarhalle koiran painon ja lauman koon mukaan.

Tarhan sijaintia määritettäessä kannattaa valita mieluiten mahdollisimman tasainen ja kuiva alue. Tarhaelementit voidaan ”pykältämällä” asentaa myös hiukan viettävälle alustalle, jolloin sadevedet valuvat tarhasta pois. 

Jatkuvassa käytössä olevan tarhan pohja on suositeltavaa salaojittaa. Pohjalle voidaan asentaa tarvittaessa suodatinkangas, jonka päälle levitetään esim. raekooltaan 0-16 mm sora-/kalliomursketta 15-30 cm:n kerros. Tarha voidaan myös perustaa betonilaatalle tai laatoittaa. Hyvin perustettu tarhanpohja on myös helpompi pitää puhtaana.

Tarhassa sijaitsevat puut tai kivenlohkareet tai muut luonnonmuodostelmat tarjoavat koiralle virikettä ja varjoa. Kasvillisuus kannattaa kuitenkin pitää aisoissa, ettei esimerkiksi käärmeillä ole houkutusta hakeutua tarhaan.

Koiralla on myös luontainen taipumus kaivella maaperää. Innokas kaivaja saattaakin tarvita alikaivuuesteen aidan alle. Petoalueilla puolestaan ylikiipeilyeste tai kattoelementti voi olla tarpeen koiran suojaamiseksi.

Jämpti Pro Mini -tarhan korkeus on 115 cm. Se riittää useimmille seurakoirille.

Tarhan korkeus käytön mukaan

Kevyeen käyttöön ja pienemmille koirille riittää tarhan korkeudeksi 115 cm. Sinkitty ja maalattu Jämpti Pro Mini -tarha on saatavilla useissa eri väreissä, ja elementtien pyöröputkirungon ansiosta tarhan muodon voi sovittaa tontin muotoihin helposti. Mikäli kaipaa lisää korkeutta, Jämpti Pro Medissä sitä löytyy jo 185 cm. 

Maalattu tarhapaketti on hyvä valinta esimerkiksi omakotitalon yhteyteen, sillä valittavissa on useita eri värejä. Pystytykseen tarvitsee vain lenkkiavaimen, joten urakasta selviytyäkseen ei tarvitse olla kummoinenkaan nikkari.

Kuumasinkityn Jämpti Pro Maxi -tarhan korkeus on 220 cm. Korkeus riittää myös lumisille seuduille. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Jatkuvassa käytössä ja lumisilla alueilla tulee huomioida tarhaelementin riittävä korkeus. Lumen pakkautuessa tarhaan korkeus jää helposti turhan matalaksi, jolloin koira voi päästä karkaamaan. Kuumasinkityssä Jämpti Pro Maxi -verkkotarhassa elementin korkeus on 220 cm, mikä riittää myös kunnon lumitalvina. Kuumasinkitty tarha on erittäin kestävä ja pitkäikäinen ratkaisu kovaan käyttöön.

 

Kalteritarha säästää koiran jalkoja ja estää kiipeilyn

Kiipeileville koirille kalteri voi olla verkkoa parempi vaihtoehto tarhan seinäelementiksi. Kalteri estää kiipeämisen aidan yli ja samalla säästää kiipeilyyn taipuvaisen koiran jalkoja. Jämpti-kalteritarhoja on saatavilla kahdessa korkeudessa. Jämpti Medi on kuumasinkitty kalteritarha, jonka korkeus on 175 cm. Jämpti Maxi puolestaan on 220 cm korkea.

Jämpti-kalteritarha sopii koirille, jotka ovat taipuvaisia kiipeilyyn.
Jämpti lämpöeristetty koirankoppi toimii myös tähystyspaikkana koiralle.

Koirankoppi pohjoismaisiin oloihin

Koira tarvitsee tarhaan myös asianmukaisen säänsuojan, joka antaa sille suojaa auringon paahteelta, sateelta ja pakkaselta. Hyvän kopin merkki on, että koira viihtyy siellä. Mikäli samassa tarhassa oleilee useita koiria, on huolehdittava että jokaiselle on oma säänsuoja.

Jämpti lämpöeristetty koirankoppi on valmistettu Suomessa ja suunniteltu kestämään pohjoisen vaihtelevia sääoloja. Rotaatiovalutekniikalla UV-suojatusta polyeteenistä valmistettu koppi on erittäin kestävä ja helppo pitää puhtaana. Se ei lahoa ja on pestävissä vaikka painepesurilla.

Kopin suunnittelussakin on hyvä huomioida koiran luontainen tarve tarkkailla ympäristöään. Esimerkiksi Jämpti-koirankopissa katto on karhennettu pidon parantamiseksi, jotta koira voi halutessaan viettää aikaa sen katolla. 

Jämpti-kopin sisätila on kaksiosainen, ja sisemmässä huoneessa on ikkuna, josta koira näkee, mitä pihalla tapahtuu. Huoneiden välillä on luukku, josta koira pääsee kulkemaan. Kopin sisätilojen huolto ja kuivikkeiden vaihto on helppoa, sillä yläosa on saranoitu ja mahdollista kääntää sivuun.  

Jämpti-kopin varustelua on mahdollista täydentää koirankopin lämmitykseen soveltuvalla lämpöpatterilla ja lämpömittarilla. Kuivikkeena monet suosivat luonnonmukaista puukuitua, joka eristää hyvin lämpöä ja pitää kopin kuivana. Kuivike tai makuualusta säästää myös koiran niveliä.

 

Tunne koirasi tavat ja tarpeet

Kun lähdet hankkimaan uutta tarhapakettia, kannattaa aivan ensiksi ottaa hetki aikaa ja vielä kerran miettiä, mitä oma koira tarvitsee. Omistaja on koiransa paras asiantuntija. Kun tarpeet ovat tiedossa, on hyvä lähteä haarukoimaan eri vaihtoehtoja ja valita niistä se juuri omaan pihaan ja omalle koiralle parhaiten soveltuva. 

Tutustu Jämpti-tarhapaketteihin ja -koirankoppeihin sekä asiantuntijoiden vinkkeihin tarhan perustamisesta osoitteessa tarhat.fi.