Normalta uutuuspatruuna äänenvaimentimella varustettuihin kivääreihin

Mainos Norma  Teksti ja kuvat: Jyrki Puupponen  13.05.2020
Norma Oryx on bondattu suurriistaluoti, jossa lyijy-ydin on juotettu kuparivaippaan kiinni
Norma Oryx on bondattu suurriistaluoti, jossa lyijy-ydin on juotettu kuparivaippaan kiinni
Norma julkaisi lyhennettyihin äänenvaimentimella varustettuihin kivääreihin kehitetyn Norma Silencer patruunasarjan.

Norma julkaisi keväällä 2020 uuden Norma Silencer patruunasarjan, joka on tarkoitettu lyhennettyihin ja äänenvaimentimella varustettuihin aseisiin. Uudella erikoisruudilla ja -latauksella luodin lähtönopeus on saatu kasvatettua lyhyessä piipussa lähes yhtä nopeaksi kuin pitkässä piipussa tavallisella patruunalla.

Lyhyeen piippuun kehitetty ruuti palaa nopeammin, jolloin luoti saa lyhyessä piipussa suuremman nopeuden. Esimerkiksi 308 Win. patruunan lähtönopeus on 50 cm pitkässä piipussa 815 m/s eli lähes yhtä paljon kuin normaalin patruunan lähtönopeus pitkäpiippuisessa aseessa.

Metsästyskivääreihin äänenvaimentimet ovat tulleet jäädäkseen ja hyvin monessa aseessa on nykyään vaimennin. Vaimennetulla aseella on miellyttävä ampua riistalaukaus, koska vaimennin pehmentää rekyyliä ja suojaa kuuloa.

Metsästyskiväärin piippu on lyhentämättömänä noin 60 senttimetriä pitkä. Äänenvaimentimen asentamisen yhteydessä piippu lyhennetään usein 50 senttiseksi, koska vaimennin lisää aseen pituutta. Ilman lyhennystä vaimentimella varustetusta piipusta tulee etupainoinen ja pitkää asetta on hankala käsitellä ahtaissa tiloissa kuten kyttäyskopissa.

Tavallisen patruunan kaikki ruuti ei kuitenkaan ehdi palaa lyhennetyssä piipussa. Piipun suulle ja vaimentimeen tulee ruutikaasujen painevirtaus, millä on vaikutus luodin lento-ominaisuuksiin. Myös piipun suulle tulee suuri suuliekki ja vaimennin voi vaurioitua.

— Norma on tutkinut, että lyhennetyn piipun äänenvaimennin voi rikkoutua paljon tavallisella patruunalla ammuttaessa. Uusi Silencer patruuna on kehitetty juuri vaimennettuihin aseisiin, eikä patruuna vahingoita äänenvaimenninta, Thomas Storås, RUAG Ammotec Finland Oy:sta kertoo.

Lyhennetyssä piipussa normaalin patruunan luodin lähtönopeus on huomattavasti alhaisempi kuin pitkässä piipussa. Esimerkiksi 308 Win. patruunan lähtönopeus putoaa 830 m/s (61 cm piippu) 795 m/s, kun piippu lyhennetään 50 cm pituiseksi.

Näin suurella nopeuserolla on jo vaikutusta luodin käyttäytymiseen ja lentorataan. Lyhennetyllä piipulla ammuttaessa luodin toimintaetäisyys lyhenee, eikä luoti käyttäydy osuessaan kohteeseen välttämättä toivotulla tavalla. Tätä ongelmaa ei ole uuden Norma Silencer patruunan kanssa.

Norma Silencer patruunan Oryx luoti käyttäytyy ballistisesti lyhyessä piipussa, kuten on alun perin suunniteltu. Oryxin bondattu suurriistaluoti aukeaa hyvin ja pysyy kasassa kovemmassakin osumassa. Luodilla on osuessaan hyvä jäämäpaino. Silencer patruunalla ammuttaessa aseen piipun suuhun kohdistuu pienempi paine, jolloin äänenvaimennin ei vahingoitu, eikä aseen suuliekki ole yhtä iso.

Norma Silencer patruunan hylsy on tyylikkään musta, joten Silenceria ei voi sotkea tavalliseen patruunaan. Norma Silencer patruunaa saa kaliipereissa 6,5x55 SE, 308 Win., 30-06 Spring., 8x57 JS sekä 9,3x62.

Kokeiltua

Saan testattavaksi laatikollisen Norman Silencer patruunoita. Muista panoksista Silencer patruunat erottaa hylsyn mustasta väristä – käytännöllistä.

Suuntaan aktiivisesti pitkän matkan ammuntaa harrastavan metsästyskaverini kanssa radalle koeampumaan uutuutta. Meillä molemmilla on omat lyhennetyt vaimentimella varustetut metsästyskiväärit.

Ammumme useita kolmen laukauksen sarjoja. Patruunan ja luodin tarkkuus vakuuttaa, sillä osumat ovat sadalta metriltä parin kolmen sentin kasassa. Vakuuttava tulos metsästyspatruunalta ja -luodilta!

Info
Norma Silencer – Vaimennettuun ja lyhennettyyn kivääriin
  • Uutuuspatruuna, joka on tarkoitettu piipusta lyhennettyihin ja vaimennettuihin kivääreihin.
  • Ladattu erikoisruudilla ja Oryx luodilla.
  • Luoti saavuttaa suuremman nopeuden lyhennetyssä piipussa.
  • Tarkoitettu äänenvaimentimella varustettuihin kivääreihin.
  • Ei vahingoita äänenvaimenninta.
  • Voi ampua myös pitkäpiippuisella kiväärillä.
  • Pienempi suuliekki lyhyellä piipulla ammuttaessa.
  • Tyylikkään musta hylsy.
  • Kaliibereihin 6,5x55 SE, 308 Win.,30-06 Spring., 8x57 JS sekä 9,3x62