Ammattina riistanhoito

Teksti ja kuvat: Jyrki Puupponen  27.05.2019
Noora Marin päätyi riistanhoitaja
Noora Marin päätyi riistanhoitajaksi päähänpistosta, mutta uravalintaa hän ei ole katunut.
Moni haaveilee metsästykseen, eläintenhoitoon ja eräilyyn liittyvästä työstä. Elementit täyttyvät riistanhoitajan ammatissa. Riistanhoitajan työnkuva on monipuolinen ja vaihteleva – kahta samanlaista työpäivää ei ole.

Pari tuhatta kolmen päivän ikäistä fasaanin poikasta vipeltää kasvatushallissa. Alexi Iso-oja jakaa untuvikoille rehua ja tarkistaa, että linnunpojilla on kaikki hyvin. Noora Marin jakaa Iso-ojalle ohjeita lintujen hoidossa. Nuoresta iästä huolimatta Marin on jo kokenut riistanhoitaja. Hän tuli Viralan kartanolle yhdeksän vuotta sitten harjoittelijaksi ja jäi vakinaisesti töihin.

Pari tuhatta muutaman päivän ikäistä untuvikkoa vipeltää pitkin hallia, kun Alexi Iso-oja jakaa niille rehua.

Marin on kaikesta päätellen aikaansaava nainen miesvaltaiseksi mielletyllä riista-alalla. Nuori nainen on hyvin tehtäviensä tasalla ja siirtää innostuneesti tietotaitoa Iso-ojalle.

Viralan kartanon riistanhoitaja Noora Marin opastaa harjoittelija Alexi Iso-ojaa lintujen hoitoon.

– Olen ollut puolitoista kuukautta harjoittelussa. Sinä aikana olen traktorilla kyntänyt, äestänyt ja kylvänyt riistapeltoja. Myös fasaanien hoitaminen on tullut tutuksi, Iso-oja kertoo.

Iso-oja kerää joka päivä naarasfasaanien munimat munat siitoslintujen tarhasta. Munat laitetaan hautomakoneeseen, ja muutaman viikon päästä niistä kuoriutuu uusi fasaanisukupolvi.

Iso-oja oppii harjoittelun aikana fasaanien munituksen, hautomisen ja lintujen kasvatuksen.

Viralan kartano tuottaa vuosittain kymmeniä tuhansia fasaaneja, joten siellä riistanhoitajan työ on suurelta osin fasaanien kasvattamista, paimentamista ja metsästyksen järjestämistä. Osa fasaanin munista ja untuvikoista myydään, mutta noin puolet jäävät kartanon alueelle metsästettäväksi kannaksi. Fasaanit lisääntyvät myös luontaisesti, ja lähialueilla järjestetään paljon kanakoirakokeita.

– Munaralli alkaa huhtikuun alussa. Ensimmäiset untuvikot syntyvät toukokuussa, minkä jälkeen alkaa poikashoito. Kesäkuun lopulta lähtien lintuja lasketaan maastoon. Lintujen metsästys aloitetaan marraskuun ja kausi jatkuu pari kuukautta, Marin kertoo.

Ruukin riistalinjalla opiskellaan ajatuksella ”tekemällä oppii”. Toki teoriaakin on, mutta opiskelu on pitkälti käytännön ja kädentaitojen oppimista. Myös metsästystä opiskellaan teorian lisäksi metsästämällä. Harjoittelujaksoilla on merkittävä rooli opiskelussa. Opiskelun aikana on kaksi puolen vuoden harjoittelujaksoa Suomessa tai ulkomailla.

Alexi Iso-oja suorittaa nyt ensimmäistä puolen vuoden harjoittelujaksoaan Viralan kartanossa.

–  Näin Metsästäjä-lehdessä ilmoituksen Ruukin riistalinjasta ja hain opiskelemaan. Ala kiinnosti, koska se on lähellä metsästysharrastusta. Työstä ei ollut ennakko-odotuksia, joten kaikki tehtävät olen ottanut innolla vastaan, Iso-oja tuumaa.

Marin suoritti aikoinaan samantyyppisen koulutuksen, kuin mitä Iso-oja on nyt suorittamassa. Opiskelupaikan sijainti on muuttunut, mutta opettajat ja koulutuksen sisältö on pysynyt melko samankaltaisena.

Riistanhoitaja hallitsee maatalous- ja metsätyöt, eläinten kasvattamiseen ja hoitoon liittyvät tehtävät sekä toimii metsästysoppaana asiakkaille. Riistanhoitajan ammatissa tarvitaan monipuolisia taitoja riistalihan käsittelystä ihmisten kanssa toimimiseen.

Info
Ruukin riistalinja – riistanhoidon ammattilaiseksi
  • Ammatillinen luonto- ja ympäristöalan perustutkinto (2–3 vuotta).
  • Tutkintonimike: Luonto-ohjaaja
  • Tutkinto antaa valmiudet ammattimaiseen riistanhoitoon ja eri riistaeläinten tarhaukseen.
  • Koulutus pitää sisällään mm. luonnossa ohjaamisen, metsästyksen, riistanhoidon, kestävällä tavalla toimimisen riistanhoidossa, luontopalveluissa toimimisen ja erityiskohteiden kunnostamisen.
  • Opiskelijat työllistyvät mm. riistaa kasvattaville tiloille ja kartanoille, yrittäjiksi ja eräoppaiksi. Moni löytää työpaikan erätarvikkeita ja aseita myyvistä liikkeistä tai jatkaa alan opiskelua muissa oppilaitoksissa.