Hirvenjuoksija nuorten asialla

Teksti: Salla Fagerström  Valokuvat: Päivi Vähä-Jaakkolan kotialbumi  16.05.2019
jahdissa
Päivi Vähä-Jaakkola (edessä) lukion eräkurssin oppilaiden kanssa metsällä.
Vuoden kouluttajana palkittu Päivi Vähä-Jaakkola on järjestänyt lukuisia tapahtumia, jotka auttavat erityisesti nuoria ja naisia pääsemään metsästysharrastuksen pariin.

Palkittu ampuja ja hirvenjuoksija Päivi Vähä-Jaakkola, 34, on punkalaitumelaisen Metsästysseura Haukan kantavia voimia. Hän on osoitus siitä, kuinka paljon yksi ihminen voi saada aikaan.

Vähä-Jaakkola on järjestänyt kotiseudullaan useita suosittuja tapahtumia, jotka ovat vetäneet paljon osallistujia: metsästysammuntapäivän, ala-asteen oppilaiden tutustumispäivät, hirvenjuoksukilpailut, lukiolaisten eräkurssin sekä yhden lukuvuoden kestäneen ampumakoulun. Kaikki nämä ovat madaltaneet lasten, nuorten ja aikuisten kynnystä osallistua seuratoimintaan.

– Olen huomannut, että etenkin ala-asteikäiset viihtyvät hyvin metsästysseuran radalla. Siten he innostuvatkin helpommin harrastuksen pariin, kun heillä on jokin käsitys seuran toiminnasta, Vähä-Jaakkola sanoo.

 

Ampumataito verenperintönä

Ampumaharrastus on Päivi Vähä-Jaakkolalla, omaa sukuaan Mäkelä, verissä: perhepiiristä löytyy useita menestyneitä kilpa-ampujia. Vähä-Jaakkolan sihti on niin tarkka, että hänen palkintokaappinsa pullistelee mitaleita.

Vähä-Jaakkola kertoo metsästävänsä peuraa erityisesti saadakseen lihaa lapsilleen.

Ampumakilpailujen sijaan Vähä-Jaakkola onkin nykyään suunnannut tarmonsa uusien harrastajien, erityisesti nuorten, motivointiin. Nuorten lisäksi hän on saanut naisiakin innostettua ampumaharrastuksen pariin.

Vähä-Jaakkolaa kuvaillaan iloiseksi, valoisaksi ja helposti lähestyttäväksi. Hän itse arvelee, että naisten on mukavampi kysyä neuvoja toiselta naiselta.

 

Helpommin mukaan harrastukseen

Vähä-Jaakkolan pitkäaikainen lempilaji on hirvenjuoksu, johon hän on onnistunut koukuttamaan monia nuoriakin. Hirvenjuoksu on erinomainen laji metsästäjien peruskunnon ylläpitämiseen. Siihen kuuluu kolme osalajia: 4–5 kilometrin maastoratajuoksu, etäisyyden arviointi ja tarkkuusammunta.

Joskus kilpailujen ja työn yhteensovittaminen vaatii luovia järjestelyjä. Agrologin koulutuksen saanut Vähä-Jaakkola viljelee päätyökseen maatilaa ja käy töissä myös Huittisten Hankkijalla. Työnantajansa joustavuuden ansiosta Vähä-Jaakkola on päässyt osallistumaan kilpailuihin.

Metsästysseura Haukan hirvenjuoksukilpailujen joukkue Vesannolla vuonna 2018 järjestetyissä kisoissa. Vähä-Jaakkola keskellä. Hän voitti hirvikävelyn naisten sarjan uudella SE-tuloksella ja oli juoksussa kolmas.

Metsästäjäliitto valitsi Päivi Vähä-Jaakkolan Vuoden kouluttajaksi 2019. Tunnustus oli hänelle melkoinen yllätys. Mutta hän on aivan syystä vuoden kouluttaja:

– Oivalsin, jos ei itsellä ole läheistä, joka toisi harrastuksen pariin, on todella vaikea tulla mukaan. On oltava ase millä ampua. Se on kallis investointi, jos ei mielenkiinto riitäkään pitkäksi aikaa. Metsästysseura Haukka on vahvasti mukana nuorisotoiminnassa: paikalliset nuoret pääsevät ilmaiseksi seuran ampumajäseneksi. Näin he voivat kilpailla Metsästäjäliiton lajeissa. Haukalla on monipuoliset radat ja hyvät harjoittelumahdollisuudet.