Kaurispukkijahti lähenee - kauriinpyytäjän ajankohtaiset varusteet

Koonnut: Kirsi Färm  Valokuvat: Pääkuva Rhett Noonan, varustekuvat valmistajat  27.04.2020
Naamioitunut metsästäjä
Sulautuminen ympäristöön naamioitumalla helpottaa sopivalle ampumahollille pääsemistä
16.5. alkava kaurispukin metsästys kestää kuukauden verran, ja kruunaa monen metsästäjän metsästyskauden. Kyttäys, hiivintä ja houkuttelu tuovat jokainen oman mausteensa jännittävään ja malttia vaativaan kauriinpyyntiin, mutta vaativat erilaiset varusteet.

Kaurispilli

− Kaurispukit ovat keväällä heikkona naaraan äännähdyksiin, kertoo Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius.

− Hanki laadukas kaurispilli. Huomioi, ettei hyväkään pilli toimi, jos sitä ei osaa käyttää. Panosta siis soittoharjoituksiin jo etukäteen kotona naapureiden iloksi. Vain testaamalla löydät itsellesi mieluisan pillin.

 

Kiikarit 

Optiikassa hinta kulkee usein käsi kädessä laadun kanssa, mutta jo keskihintaisilla kiikareilla pääsee hyvin alkuun.

− Kun tietää, mitä kiikareiltaan vaatii, voi ne myöhemmin päivittää arvokkaampaan, omaan tarkoitukseen ja budjettiin sopivaan versioon, Simenius vinkkaa.

 

Naamioidu ympäristöön

Teemu Simenius painottaa myös vaatetuksen merkitystä.

− Istuitpa puupassissa tai kyttäsitpä pellon laidalla, on tärkeä sulautua ympäristöön. Vaikka liike paljastaakin aina enemmän kuin vaatetuksen väri, auttaa luontoon hukkuva pukeutuminen huijaamaan valppaan kaurispukin helpommin sopivalle ampumahollille. Muista peittää kasvot, äläkä aliarvioi käsineiden merkitystä. Jousimetsästäjän on hyvä testata vaatetuksen toimivuus etukäteen radalla, etteivät sen narut ja muut materiaalit tartu jouseen tai nuoleen juuri hoo-hetkellä.

 

Hiljaiset kengät

Paljasjalkakenkien notkea pohja on hiljainen, ja se auttaa kulkemaan huomaamattomasti maastossa - jos siis pysyt tuulen alla. Askellukseen mukautuva pohja mahdollistaa helposti myös hiivinnän.

 

Ammu tuelta

− Ampumatuki auttaa varmemmissa riistalaukauksissa. Mitä vakaampi asento, sen varmemmin luoti osuu vitaaliin. Tuki toimii erinomaisesti pitkiä aikoja istuttaessa esimerkiksi pellon laidalla, Teemu tietää.

 

Kauriin kuljetus

Kun sitten on aika iloita onnistuneesta riistalaukauksesta, on kauriin kuljetus seuraava ratkaistava asia.

− Auton takaluukussa kätevästi kulkeva riistapulkka pitää sisällään veret ja hajut, ja se on myös helppo vain huuhtaista puhtaaksi. Vetokoukkuun kiinnitettävässä Takapakki-kuljetuskorissa kauris, ja myöhemmin syksyllä isompikin peura siirtyvät näppärästi lahtivajalle ilman sisätilojen siivousta.

 

Tarkkoja laukauksia!