Hyttyspuku hyttyskammoisille?

Mainos Teksti: Tuomo Karsikas  Valokuvat: Al Karsikas  04.08.2020
Hyttyspuku miehen päällä metsässä. Koira mukana.
Hyttyset eivät Tuomo Karsikasta metsällä vaivanneet, vaikka niitä oli.
​​​​​​​Tuomo Karsikas testasi Swedteamin markkinoille tuoman hyttyspuvun, joka pitää mainoksen mukaan hyttyset, kärpäset, punkit, mäkäräiset sekä paarmat loitolla. 

Jo useampaan kertaan olen testannut ruotsalaisvalmisteisen uuden hyttyspuvun. Ensimmäisellä kerralla olin kuvaamassa kalasääskeä pesällä ja seisoin jalustan takana pitkään. Hyttyset parveilivat ympärillä mutta eivät laskeutuneet syömään. Oli sadetta enteilevä painostava ilma, joka tuntui lämpenevän kaiken aikaa. Juuri sellainen ilma, jollain ötökät käyvät kiivaimmin kimppuun. Sain kaikessa rauhassa keskittyä vain odottamaan ja kuvamaan ilman mitään häiriötä. Vaikka jouduin kuvaamaan kauan, ei hyttysistä ollut tietoakaan.

Toisella kertaa olin kaverini kanssa  hillasuolla katsastamassa tuleeko satoa. Kävelin suonreunaa tietämättä hyttysten olemassaolosta mitään. -”Eikö sinua hyttyset syö” – kuului kaverini kysymys.  - ”Ei” – vastasin.

Kaverini taas huitoi koko ajan koivunvitsalla hyttysiä, jotka kävivät päälle kuin se kuuluisa yleinen syyttäjä.  Tämä viimeistään todisti, että kyllä tämä puku todella toimi

Yhden heikkouden löysin tästä puvusta: se on  tiivis. Hillasuolla huomasin, että puku ei hengitä,  sillä paita kastui likomäräksi. Ei tietenkään muutenkaan mikään ihme, sillä autolle palatessa auton mittari näytti + 27 astetta. Mutta parempi niin, sillä hyttyset eivät vaivanneet, vaikka niittä oli runsaasi samoin kuin paarmoja.

Syksymmällä testaan tämän puvun hirvikärpäsillä, jos ja kun se toimiin samalla tavalla niille, silloin on todellinen ”hittipuku” löytynyt. Tähän samaan sarjaan kuuluu vielä ohut paita ja lippis, jotka on valmistettu samalla tavalla kuin tämä puku.

Kangas kestää pesun

Kangas on valmistettu nanoteknologialla ja kyllästetty Antibitellä, joka pohjautuu luonnolliseen aminohappoon, jonka johdannainen on mystinen IR3535-aine. Aine ei vahingoita ympäristö eikä nisäkkäitä. Puku on kuitenkin pesunkestävä. Valmistajan mukaan puku kestää ainakin 80 pesukertaa, eikä sen tehovoima pitäisi muuttua.

Puku on tuoksuton ja puvun leikkaukset ovat hyvät.  Puku istuu päälle hyvin ja kaiken lisäksi on vielä tyylikäs. Sekä hihan- ja lahkeensuissa on tarralla kiinnitettävä kiristysnauha. Samoin takin helmassa on mahdollisuus kiristää takki tiukasti kiinni. Housuissa on kolme vetoketjuilla varustettua taskua. Ja kaksi syvää sivutaskua sekä suljettava takatasku lompakolle. Takissa on myös neljä vetoketjulla suljettavaa taskua. Korkea kaulus suojaa myöskin hyvin kaulaa.

Lippalakki toimii hyvänä suojana, joten kasvoille ei tarvitse laittaa mitään ylimääräistä hyttyssuojaa. Jos lakkia ei ole päässä, kaipaisi takin kaulukseen huppua.

Tässä,  jos missään on nyt puku ulkoilijoille; niin metsästäjille kuin kalastajille  miksei kaikille muillekin hyttyskammoisille.