Punkalaitumen koululaisten lautasella riistaruokaa

Teksti: Katja Tättäläinen, Arkea Ruokapalvelut  Valokuvat: Arkea Ruokapalvelut  05.03.2020
Koululaisille tarjolla riistaruokia.
Punkalaitumen koululaisten ruokalistoilla on riistakuukauden aikana paikallista peuraa. Punkalaitumella kouluruoka valmistetaan helmi-maaliskuussa riistaruokia paikallisten metsästysseurojen lihoista.

Riistaa syödään Punkalaitumen kunnan kouluissa ja päiväkodeissa sekä hoivakodissa ja alueen yksityisessä päiväkodissa.

– Punkalaitumella on totuttu syömään riistaa, sillä metsästyskulttuuri on alueella voimakasta. Riistaruoat ovat monissa perheissä tuttuja. Ruokalistalla niitä ei silti ole ollut vuosiin, kertoo Punkalaitumen Yhteiskoulun keittiössä työskentelevä vuorovastaava Jaana Kemppi.

Riistaruoat ovat arvokkaita, mutta tällä kertaa sitä oli mahdollista saada hyvän peurasaaliin vuoksi paikallisilta metsästysseuroilta lahjoituksena, jolloin kustannukset syntyvät vain lihan jalostamisesta. Jalostamiseen käytettiin myös paikallista kumppania, Metsärannan lihaa.

– Ruokalistoille riista hypähti helposti tekemällä sopivista ateriavaihtoehdoista riistaversiot reseptejä muokkaamalla, Tämä on kyllä ihan huippujuttu saada ruokalistalle lähiriistaa, sillä riista on ilmastoystävällinen vaihtoehto muulle punaiselle lihalle, keittiön väki iloitsee.