Blogi
Kesä on vihdoin ohi! 

Aleksi Lumme
Pitkä odotus on taas takana. Kohta on jälleen aika asettaa herätyskello soimaan reilusti ennen auringonnousua ja kömpiä kaikki paljaat ihonkohdat peitettynä katsomaan auringonnousua ja odottamaan metsäsaarekkeen reunaan saapuvia kyyhkysiä.

Tätä kesällä kirjoittaessani edessä on vielä syksyn jahtipaikkojen tiedustelua, haulikkoammunnan harjoittelua ja varusteiden virittämistä ja testaamista. Jahtikauden aloituspaikka on vielä päättämättä ja matkasuunnitelmat ystävien kanssa tekemättä.

Kaikki nämä tähtäävät elokuun kymmenenteen päivään, jolloin kyyhkyskausi alkaa. 

Kesä on metsästäjälle harjoittelun, valmistautumisen ja odottamisen aikaa.

Paras vuodenaika alkaa vasta kun muut palaavat murheellisin mielin kesälaitumilta työpisteen ääreen

Pisteelle palaan minäkin, mutta tunnelma ei suinkaan ole mennyttä kesää haikaileva. Oma katseeni suuntautuu alkavan jahtikauden tuleviin kokemuksiin, pettymyksiin, rauhallisuuteen ja onnistumisiin.

Lomaakin on taktisesti jäljellä jahtireissuja varten.

Suomessa asuessaan järjissään pysymiseksi pitää löytää joku tapa nauttia niistä kymmenestä kuukaudesta, jolloin sää ja lämpötila eivät helli valolla ja lämmöllä. Se on täysin mahdollista sillä ei säätila yksin määritä mielialaa.

Se miten säähän ja luontoon suhtautuu, määrittää paljon enemmän. Ja suhtautumiseen vaikuttaa tietenkin se, mitä eri vuodenajat ja niiden mukana tulevat säätilat tuovat mukanaan.

Metsästäjälle syksy sisältää paljon enemmän kylmyyttä, märkää ja paikallaan istumista, kuin muille, mutta niillä on metsästäjälle eri merkitys

Ne ovat osa elämää, niitä ei voi muuttaa, joten mököttämisen sijaan on parempi pukeutua sään mukaisesti ja mennä ulkoilemaan saalista odottaen. 

Metsästyskauden avaavassa kyyhkyjahdissa pääsee vielä kaiken lisäksi nauttimaan kesän viimeisistä henkäyksistä, joten sää ei edes aiheuta samanlaisia säähaasteita kuin vaikkapa myöhemmälle syksyyn ajoittuva hirvijahti. Ei metsästäjäkään täysin immuuni säätiloille ole ja tietenkin alkava ruska on silmille miellyttävämpää kuin kylmän viiman ravistamat lehdettömät puut.

Metsästäjälle luonto ei mene kiinni tai lakkaa olemasta kiinnostava sään huonontuessa

Sään huonontuessa, luonto kutsuu jahtiin. Tämä tekee Suomesta asumakelpoisen maan ympärivuotisesti, ei ainoastaan kesäloman muutamina aurinkoisina päivinä. 

Arvonsa on silläkin, että metsästys vie metsästäjän monella tavalla toisenlaiseen maailmaan, jossa luonto näyttäytyy paljon realistisempana ja karumpana kuin kaupunkiasunnosta tai edes kesämökin pihamaalta katsottuna. Julma metsä ja sen kylmyys muistuttaa pienellä tavalla siitä, kuinka arvokasta modernin elämän tuoma turva luonnonvoimilta on.

Kyyhkymetsällä istumisen tarkoitus ei suinkaan ole selviytyminen tai edes ensisijaisesti ruoan hankinta. Sen tarkoitus on antaa metsästäjälle mahdollisuus ottaa pieni tauko modernin elämän suojasta ja siten mahdollisuus muistaa miten vaikeaa elämä olisi ilman rakennetun ympäristön tuomaa turvaa. 

 

Tiesitkö, että virikesetelit kelpaavat maksuvälineeksi ainakin Sipoon SSG-ampumaradalla? Niitä voi joissakin paikoissa käyttää myös ampumavalmennukseen, joten jos työpaikkasi tarjoaa virikerahaa ja mietit mihin sitä voisi käyttää, ampumaradat ovat yksi hyvä mahdollisuus. 

 

Aleksi Lumme

Metsästyksen hiljattain aloittanut perheenisä, esikoiskirjialija ja diplomi-insinööri

Lisää ajatuksia ja käytännön kokemuksia kunnioittavasta metsästyskeskustelusta löydät Metsästä-kirjasta ja Metsästä-podcastista