Blogi
Todellisuudesta vieraantuneet kaupunkilaiset

Aleksi Lumme
Yksi voimakas metsästäjien keskuudessa elävä ajatusmalleista on mielikuva luonnosta ja todellisuudesta vieraantuneesta kaupunkilaisesta, joka vastustaa metsästystä.

Mielikuvan syntyminen on ymmärrettävää, mutta se ei näyttäisi olevan tilastojen valossa totta. Oma kokemukseni on täysin linjassa tämän tilaston kanssa. Uskon myös artikkelin arvioon siitä, miksi positiivinen muutos on tapahtunut: “Suora ja suurin vaikutus kansalaisten mielipiteeseen on sen sijaan ollut metsästäjäyksilöiden toimintatavan muutoksella.

Mielikuva metsästyksestä muodostuu kohtaamista metsästäjien kanssa. Ihmiset tuppaavat tukemaan sellaisia ryhmiä, jotka kohtelevat heitä kunnioittavasti ja vastustamaan sellaisia, jotka hyökkäävät heitä vastaan. Juuri tästä syystä metsästäjän ei kannattaisi pitää kaupunkilaista oletusarvoisesti vihollisena. 

Kaupunkilainen metsästäjä. Kuva: Lauri Vanhala

Minua jännitti aluksi puhua metsästyksestä kaupunkilaisystävilleni, koska oletin heidän suhtautuvan siihen negatiiviseksi. Kävikin toisin.

Jokainen, jolle olen kertonut halustani olla liharuoan hankinnan suhteen rehellinen, on kunnioittanut valintaani, tai jopa kadehtinut sitä. Näin ovat tehneet jopa vegaaniystäväni ja vihreät poliitikot.

Kenenkään kanssa minun ei ole ollut tarve kierrellä sitä tosiasiaa, että metsästäjä tappaa eläimen. Se juuri on metsästyksen rehellisyyden ytimessä, eikä sitä ole mitään syytä kieltää. Tietenkään tappaminen ei myöskään ole metsästyksessä kaikkein tärkein asia, mutta sen kieltäminen vie keskustelun väärille raiteille.

 

Metsästäjän ei kannattaisi pitää kaupunkilaista oletusarvoisesti vihollisena

 

Mitä puolestaan tulee metsästyksen erittäin kielteisesti suhtautuvien ryhmään, en usko, että tämän vähemmistön mielipidettä voi muuttaa. Eikä sitä kannata edes yrittää, sillä siihen taisteluun lähtiessä syntyy aina turhia uhreja.

Samassa kyselyssä 24 prosenttia kertoi, ettei suhtaudu metsästykseen myönteisesti eikä kielteisesti. He eivät ole siis muodostaneet mielipidettään, mutta varmasti tekevät sen, jos siihen tarjoutuu tilaisuus.

On meistä metsästäjistä itsestämme kiinni, työnnämmekö heidät metsästyksen vastaiseen leiriin, vai kutsummeko ymmärtämään metsästäjien joukkoa paremmin.

Kun sitten joskus vastaan tuleekin erittäin kielteistä suhtautumista metsästykseen, kannattaa aina muistaa, että törmäät silloin kahden prosentin vähemmistöön. Parasta on jättää se huomiotta ja lähteä vaikka itse metsälle. 

 

Aleksi Lumme

Metsästyksen hiljattain aloittanut perheenisä, esikoiskirjialija ja diplomi-insinööri

Lisää ajatuksia ja käytännön kokemuksia kunnioittavasta metsästyskeskustelusta löydät Metsästä-kirjasta ja Metsästä-podcastista