Harjoittelemalla varmistat eettisen riistalaukauksen

Mainos Eräkontti  Teksti: Eräkontti / Jaska Salonen   Valokuvat: Jaska Salonen ja Jussi Partanen  18.07.2024
Harjoittelemalla ammuntaa saat riistaeläimen varmasti kaadettua.
Harjoittelemalla ammuntaa saat riistaeläimen varmasti kaadettua.
Suomen Metsästäjäliitto oli aktiivinen metsästysammunnan kehittäjä, joista mainittakoon vuonna 1954 perustettu hirvimerkki- ja hirvimestarimerkki ammunta, jossa ammuttiin saksanhirvikuvioon aluksi kuusi laukausta seisovaan ja neljä juoksevaan tauluun. Hirvikoe määrättiin pakolliseksi 5.5.1959. Kehityksen tärkein syy oli metsästäjien puutteellisen ampumataidon kehittäminen ja hirvijahtien huonot osumat.

Metsästysammunta koe ja kilpailupalkinnot

Metsästysammunnan kehittyessä ja lajien lisääntyessä alkoi suomalaiseen mielenmaisemaan tulla tietysti myös kilpaileminen. Vielä nykyisinkin puhutaan hirvimerkistä, vaikka kyseessä on enimmäkseen metsästysampumakoe virallisesti hirven ampumakoetauluun tai karhun ampumakoetauluun.

Hirvikokeessa on osuttava 23 senttimetrin sisään ja karhukokeessa 17 senttimetrin sisään neljä laukausta vapaavalintaisesta pysty-, istuma- tai polviasennosta 75 metrin etäisyydeltä. Aikaa neljän laukauksen ampumiseen on 90 sekuntia ensimmäisestä laukauksesta laskettuna. Ampuessa saa käyttää tukea.

Nykyään ampumakokeen suorituksesta ei jaeta erillisiä tarroja, merkkejä tai pinssejä, mutta seura voi hankkia jaettavaksi hirven, peurojen tai villisikojen kaatoon erilaisia pinssejä.

Metsästäjäliiton lajeissa voi nykyisin kilpailla useissa eri lajeissa, joiden harjoittelu parantavaa osallistujien ampumataitoa ja edistää myös eettistä, vastuullista ja turvallista riistalaukausta sekä turvallista aseenkäsittelyä. Lajeista on hyvä ja kattava esittely Metsästäjäliiton metsästysammunnan kilpailutoiminnan sivuilla. Kilpailuissa on monesti palkintoja parhaille osujille, perinteisimpänä erilaiset mitalit ja patsaat.

Hirvitaulu kehitettiin 70-luvulla Metsästäjäliiton toimesta vastaamaan yhä kiihtyvää tarvetta harjoitteluun ja kilpailuihin.

Hirven ampumisen harjoittelu

Monelle hirvenmetsästäjälle on tuttua kotipaikkakunnan hirvirata, jossa käydään seuran jäsenten kesken harjoittelemassa hirviammuntaa eli metsästyshirveä. Harjoittelu tapahtuu kaksipäiseen hirvitauluun, joka on näkyvissä 23 metrin ajan 4,2-4,6 sekuntia (vauhtia non 19 kh / h). Usein ampumamatkana on 75 metriä tai 100 metriä.

Lisäksi harjoitellaan ampumista paikallaan seisovaan hirveen. Ampumisen välissä voidaan vaihtaa hirvitauluun ns. keskiö. Jotkut radat ovat ottaneet käyttöönsä myös kennomuovista valmistetun hirvitaulun, joka kestää sään vaihteluita ja ampumista kartonkista hirveä paremmin.

Radalla harjoiteltaessa kannattaa hakea myös niitä ampuma-asentoja, joita metsälläkin käyttää.

Muu kivääriharjoittelu

Metsästäjäliiton kiväärillä ammuttavissa luotilajeissa on paljon erilaisia mahdollisuuksia ampua myös muuta kuin perinteistä hirveä. Kansainvälisissä lajeissa, joihin pohjoismaiset ja eurooppalaiset metsästysampumalajit kuuluvat, voi maalitauluna luodikossa olla hirven lisäksi myös pohjoismainen kauris. Kauriista on oma versio eurooppalaisessa metsästysammunnassa.

Lisäksi kettu, gemssi ja villisika on lajeissa ammuttavia maalikuvioita.

Liiton kiväärillä ammuttavissa kansallisissa luodikkolajeissa ammutaan metsokuvioon. Kannattaakin harjoitella kiväärillä erilaisia maalikuvia. Kannattaa lisäksi muistaa, että kaikki ampumaharjoittelu tukee riistaeläinosuntaa, on kyse sitten keskisytytteisellä kiväärillä (ns. hirvi- tai lintukivääri), reunasytytteisellä kiväärillä (ns. pienoiskivääri) tai ilmakiväärillä tapahtuvasta ampumarataharjoittelusta.

Niin sanottujen täppätarrojen eli paikkatarrojen avulla voit peittää tauluista vanhat osumat ja saat taulusi kestämään pidempään.

 

Sisällä tapahtuva harjoittelu ei ole säästä riippuvaista. Saksasta löytyy jopa sisäampumarata, jossa voi ampua lentäviä savikiekkoja.

Metsästäjäliiton omistama Oy Eräkontti Ab tarjoaa myös muuhun ampumaharjoitteluun tuotteita. Hyökkäävän karhuradan tai kääntyvän villisikajantterin laitteet löydät meiltä. 

Haulikon osumakuvion peittoon liittyen on valikoimassamme taulu, johon ampumalla saat analysoitua ampumasi osumakuvion. Tästä on apua, kun etsit vaikkapa korvaavia vaihtoehtoja lyijypatruunalle.

Metsästäjäliiton haulilaskurin avulla voit analysoida patruunan osumakuvion.