Riistapellot metsästyksessä

Mainos Riistasiemen Oy  Teksti: Eräkontti / Jaska Salonen Riistasiemen / Jani Grönlund  26.04.2024
Riistapelto on parhaimmillaan alkusyksystä, jolloin se luo maisemaan mosaiikkimaisuutta ja kukinnot ovat esillä. Nuolukivi tarjoaa suolojen saannin hirvieläimille.
Riistapelto on parhaimmillaan alkusyksystä, jolloin se luo maisemaan mosaiikkimaisuutta ja kukinnot ovat esillä. Nuolukivi tarjoaa suolojen saannin hirvieläimille.
Riistapeltoja perustetaan riistan ruokinnan ja suojan tähden. Riistapelto on myös monimuotoisuuden vilja-aitta, siellä viihtyvät paitsi riistalajit myös monet niveljalkaiset, hyönteiset, lierot ja nilviäiset. Maanparannuksen näkökulmasta hiilen, typen ja fosforin sidonta paranee. Riista- ja monimuotoisuuspellot ovat lisäksi maiseman kaunistajia, niissä silmä lepää.

Riistapelto on todellinen ruokapöytä riistalle. Metsästysseurat perustavat riistapeltoja yhteistyössä paikallisten viljelijöiden kanssa tai metsästäjien omille maille. Yksi tärkeä syy riistapeltojen perustamiseen on riistan houkuttelu. Metsästäjä tietää, että riista löytyy riistapellon liepeiltä. Riistapeltoja käytetään suunniteltaessa metsästystä, monesti niiden sijainti helpottaa syksyisen jäljen etsimistä, kytisjahtia tai riistan ohjaamista halutuille alueille. Monelta pellolta löytyy myös nuolukivi.

Riistapeltojen maittavuuteen vaikuttaa käytetty riistapeltosiemen. Eräkontin eniten myyty Hirvi-Diana sisältää kolmea mehevintä kaalikasvia, rehukaalia, rehurapsia ja talvirehurapsia. Hirvidiana maistuu hirvelle, valkohäntäpeuralle ja kauriille, mutta myös jäniksille. Jos haluaa laajentaa riistalle tarjottavaa kasvivalikoimaa, on Peura-Kauris-Diana monipuolinen ja hyvä valinta! Siinä on lisäksi naurista, sikuria, turnipsia, raiheinää, apilaa ja öljypellavaa.

Metso-Diana kehitettiin yhdessä Eräkontin pääomistajan kanssa koronapandemian aikana vastineeksi nousseille lannoituskuluille yhdessä Riistasiemenen kanssa. Metsodiana on monivuotinen typpeä maahan sitova laidunseos, ja se voidaan myös korjata säilöön talviruokintaa varten. Seoksessa on erilaisia apiloita, timoteitä ja nurminataa. Metsodiana onkin hieno esimerkki riistan hyväksi tehtävästä työstä, molempien yhtiöiden innovatiivisesta tuotekehityksestä sekä kustannusvaikutusten miettimisestä viljelijöiden ja metsästysseurojen näkökulmasta. Samalla myös peltomaan kasvukunto paranee, ja maassa on enemmän voimaa tulevien vuosien Hirvi- ja Peura-Kauris -Dianan kylvöä varten!

Riistapelto on monesti paikka koiralle ottaa jälki tai seisonta.

Riistapellot ohjaavat riistaa ja kaunistavat maisemaa

Riistapeltoja suunniteltaessa metsästysseuran alueelle, on hyvä ottaa huomioon paitsi tulevat jahdit, myös maanomistajat. Monet viljelijät arvostavat seurojen kanssa tehtävässä yhteistyössä sitä, että on mahdollisuus vaikuttaa esiintyviin viljelytuhoihin. Riistaa voidaankin vetää riistapeltojen avulla pois alueilta, joissa ne aiheuttavat vahinkoja. Riistapelto nimittäin tykkää, kun sitä riistan toimesta tuhotaan.

Riista- ja monimuotoisuuspellot tuovat myös estetiikkaa maaseutumaisemaan. Koristekukka-Dianan avulla saat mahtavan kukkaloiston joko pihallesi, pihatielle tai viljelyalojen reunoille. Sen väriloisto kestää myöhäiseen syksyyn ja houkuttaa runsaasti pölyttäjiä. Siksi se onkin omiaan kaupunkien ja kuntien teiden varsilla ilostuttamaan asukkaita. Koristekukkadiana sisältää unikoita, ruiskaunokkia, kehäkukkaa, kesälemmikkiä ja monia muita kauniita kasveja. Maisema-Diana kannattaa tutkia myös, jos on kiinnostunut tuomaan väriä maaseutumaisemaan. Seoksesta kasvavien auringonkukkien nuput ovat myös peurojen herkkua!

Auringonkukkapelto on upea kuntalaisille tienvarsilla, mutta pölyttäjille tarpeellinen. Peltokanalinnut viihtyvät korkean kasvuston riistapelloissa saaden sieltä suojaa.

Riistapellon viljeleminen

Jahtimediasta löydät hyvät ohjeet riistapellon viljelyyn. Sieltä löydät myös metsästäjän kommentit jahtiin liittyen ja komean kaurispukkijahdin onnistumiskuvan riistapellon avulla. Samoilta sivuilta löytyy myös apua riistapellon suunnitteluun. Monesti riistapellon yhteyteen on vielä tarpeen laittaa erillinen ruokintakatos tai perustaa muu ruokinta. Metsästäjäliitto on julkaissut aiheesta oppaan, jossa käydään läpi vesilintujen sekä valkohäntäpeuran oikeaoppista ruokintaa sekä vastuullisuutta. Erilaiset ruokintalaitteet sekä ruokintaviljat (rehu, kaura, ohra, maissi) löydät Eräkontin valikoimista.