Metsästyskoiran ruoka ja ruokinta

Mainos Rovio Pet Foods  Teksti: Eläinravitsemuksen asiantuntija Susanna Särkijärvi / Rovio Pet Foods Oy  Valokuvat: Rovio Pet Foods  09.12.2024
Mäyrakoira talvella jahdissa.
Ruokinnalla on selkeä vaikutus koiran jahtipäivän suoritukseen. Paksu lumipeite ja kylmyys lisäävät jahtipäivän raskautta.
Metsästyskoiran aktiivisin kausi alkaa syksyllä ja jatkuu työtehtävistä riippuen vielä seuraavan vuoden puolelle. Toki koiran kunnosta tulee huolehtia koko vuoden ajan ja harjoituksetkin jatkuvat vuodenajasta riippumatta. Koiran energian tarve saattaa vaihdella paljonkin eri vuoden aikoina heijastellen sen kulloistakin aktiivisuutta. Koiran ruokinnan tulee vastata vaihtelevaan energiantarpeeseen ja täyttää sen ravintoaineiden, kuten proteiinin, kivennäisten ja vitamiinien tarve.

Koiran energiatasetta tarkkaillaan sen lihavuuskunnosta. Liian vähän energiaa saava koira laihtuu ja mikäli energiaa tulee ruuasta liikaa tarpeeseen nähden – koira lihoo. Joskus omistajilla on suuria vaikeuksia niin omassa kuin koirankin painontarkkailussa ja tätä aihetta kannattaa hiukan opetella ja tarvittaessa turvautua koiran punnitsemiseen. Muiden ravintoaineiden suhteen tilanne onkin hiukan hankalampi, sillä niiden puutosta tai liika saantia ei koira kerro. Jos ei halua lähteä ”laske ja punnitse” -tyyppiseen ruokintaan, niin helpoin tapa on turvautua laadukkaaseen kuivaruokaan.

Laadukkaat ravintoaineet takaavat kestävyyden

Sopivan energiansaannin (rasva, hiilihydraatit) lisäksi koiran ruokinnan tulee sisältää riittävästi hyvälaatuista proteiinia. Proteiinin laatu muodostuu sen aminohapposisällöstä ja sulavuudesta. Eläinperäinen proteiini on tässä suhteessa koiralle paras vaihtoehto.

Koiran proteiinintarve lisääntyy liikunnan myötä ja koira käyttää jonkun verran proteiinia myös energianlähteeksi. Tutkimuksissa on todettu hyvälaatuisen proteiinin tukevan urheilevaa koiraa monin eri tavoin. Riittävä proteiinin saanti ehkäisee jänteiden ja lihasten vammojen sekä anemian syntymistä ja tukee lihaskunnon rakentumista, sen ylläpitoa ja on siten yhteydessä suorituskykyyn kokonaisuudessaan.

Raskas työ vaatii raskaat eväät

Urheilukoiran, jollaiseksi metsästyskoira voidaan lukea, ruokinnan ei tulisi koskaan pudota aivan perustasolle eli ammattitermein ylläpitoruokintaan. Niin lepo- kuin peruskuntokaudellakin koiran ruuan tulisi olla laadukasta vähintään 25/15 –tyyppistä kuivaruokaa eli toisin sanoen siinä tulisi olla proteiinia 25 % ja rasvaa 15 % sen koostumuksesta.

Riittävä rasvan ja proteiinin määrä perusruuassa helpottaa ylläpitämään hyvää lihaskuntoa ja pitämään elimistön ns. rasvapolttoisena. Toki pelkkä ruokavalio ei suorituskykyä ylläpidä, vaan se on aina yhdistettävä riittävään fyysiseen harjoitteluun. Tutustu REHTI Kotimainen Energianappula -tuotteeseen tästä sekä WERRATON Emo ja pentu -tuotteeseen tästä.

Metsästyskoirat tekevät monissa eri metsästyksen muodoissa tuntikausia ja jopa päiväkausia kestävää työtä. Äärimmäiset olosuhteet, esimerkiksi paksu lumipeite ja kylmyys tai kuumuus, voivat tehdä jahtipäivistä tavallistakin raskaampia.

Laadukas ravinto, oikea ruokintatekniikka ja tehokas nesteytys auttavat maksimoimaan ja ylläpitämään koiran suorituskykyä, joka riippuu sen fyysisestä harjoittelusta, koulutuksesta ja perintötekijöistä.

Nestehukka vie mehut koirastakin

Jahtipäivän aamuna (tai koepäivänä) aamupala ei ole ruoka-annos vaan sisältää lähinnä nestettä, joka on maustettu muutamalla nappulalla tai esimerkiksi proteiini- ja rasvapitoisella lihalla. Varsinainen nesteytys, kun valmistaudutaan raskaaseen työpäivään, aloitetaan jo 2–3 päivää ennen suoritusta.

Nesteytys on erityisen tärkeää kuumissa olosuhteissa, mutta kylmissäkin oloissa rasitus kuluttaa elimistön nesteitä ja koiraa kannattaa juottaa aina kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Juomaa tarjotaan useita pieniä annoksia vuorokaudessa (2 dl/kerta). Koira onkin hyvä opettaa juomaan aina kun sille juomista tarjotaan, esimerkiksi maustettua vettä tarjoamalla. Nesteytystä jatketaan työskentelyn lomassa koko jahtirupeaman läpi, jotta suorituskyky ylläpidetään mahdollisimman pitkään.

Huomionarvoista on, että aamulla tai jahtipäivän aikana ei käytetä hiilihydraattipitoisia juomia tai mausteita, jotka aiheuttavat verensokerin nousun ja sen jälkeisen insuliinipiikin. Tämä saattaa johtaa koiran totaaliseen ’sippaamiseen’ kesken työpäivän.

Palautusvaiheeseen hiilihydraattia

Hiilihydraattipitoinen juoma tarjoillaan heti jahtipäivän päätyttyä (mielellään 30 minuutin kuluessa). Tämän tarkoituksena on koiran glykogeenivarastojen täydentäminen ja nestehukan korjaaminen. Nestehukan korjaaminen on ensiarvoisen tärkeää, koska muuten ei elimistö pysty ottamaan vastaan ravintoa ja palautumaan mahdollisimman tehokkaasti. Usein koiran työskentelyyn sisältyy myös nopeavauhtisia spurtteja, joiden aikana koiran glykogeenivarastot tyhjentyvät ja niiden palauttamiseen saadaan tehoa hiilihydraatista.

Palautumisjuoman hiilihydraattina voidaan käyttää maltodekstriiniä, jota löytyy esimerkiksi markettien urheilulisäravinne osastolta. Sopiva annos on 1,5 grammaa maltodekstriiniä per koiran elopainokilo. Hiilihydraatti sekoitetaan kylmään veteen suhteessa 30 g maltoa puoleen litraan vettä ja tarjoillaan jonkun proteiinipitoisen mausteen kanssa. Tähän tarkoitukseen soveltuu esimerkiksi veteen säilötty tonnikala, rasvaa ei palautusjuoman kanssa kannata antaa.

Koiran juottoa jatketaan vielä tämänkin jälkeen, ruoka-annos tarjoillaan veden kera ja ainakin koiralla on oltava vettä koko ajan saatavilla. Jotkut koirat ovat huonoja juomaan ja niiden nestetasapainon korjaantumisesta on huolehdittava erikseen maustettua vettä juottamalla.

Ruokinnasta tukea suoritukseen

Laadukkaalla ravinnolla, oikeanlaisella ruokintatekniikalla ja tehokkaalla nesteytyksellä pystytään siis nostamaan ja ylläpitämään koiran suorituskykyä sen mahdolliseen maksimiin asti. Mikä se maksimi sitten on, määritellään kuitenkin koiran fyysisen harjoittelun sekä koulutuksen ja perintötekijöiden perusteella.

Jos koira väsyy, koska ei ole riittävässä fyysisessä kunnossa, eikä siitä syystä esimerkiksi löydä riistaa, niin siinä ei paljon kalleimmatkaan nappulat auta.  Ruokinnalla pystytään kuitenkin tukemaan eri osa-alueita ja osaltaan vaikuttamaan myös siihen, että koira on sekä henkisesti että fyysisesti hyvässä työskentelykunnossa mahdollisimman pitkän käyttöiän.