Uudet ympäristöystävälliset patruunat esillä IWA:ssa

Teksti ja kuvat: Jaska Salonen  10.04.2019
Lyijyvapaat Ruag

Ruag Ammotecin kansainvälisen markkinoinnin johtaja Nicole Heideman esitteli Ruagin tuoteperheen lyijyvapaita vaihtoehtoja

IWA messut ovat johtavat kansainväliset metsästys- ja urheiluammunnan, varusteiden ja suojaamisen messut Saksan Nurnbergissä. Erinomainen kohde tutustua ympäristöystävällisiin patruunavaihtoehtoihin.

Tänä vuonna IWA:ssa oli noin 46 000 messukävijää. Mukana oli jälleenmyyjiä, tukku- ja vähittäiskauppiaita sekä alan lehdistöstöä.

Näytteilleasettajia oli ennätysmäiset 1622. Halleja oli yhteensä 11, joissa oli esillä loputtomasti aseita, optiikkaa, varusteita, latausvälineistöä, keräilyesineitä, tukkien materiaaleja, sisustusta, veitsiä, lahjatavaroita, jousia, viranomais- ja siviilisuojaukseen liittyvää välineistöä jne... 

Jahtimedia oli paikalla tutustumassa metsästysaiheisiin uutuuksiin. Tällä kerralla etsimme erityisesti kestävää käyttöä, vastuullisuutta ja luontoa huomioivia tuotteita ja innovaatioita. Kiinnostuksen taustalla oli Jahtimedian taustaorganisaation Metsästäjäliiton uudet päivitetyt arvot, miten nämä arvot näkyvät metsästyksessä ja metsästykseen liittyvissä tuotteissa ja innovaatioissa Euroopassa. 

Metsästäjäliiton uudistetut arvot ovat luonnon kunnioittaminen, vastuullisuus, yhteisöllisyys, asiantuntijuus ja eräkulttuurin vaaliminen. Luonnon kunnioittamiseen sisältyvät kestävä käyttö, luonnon monimuotoisuus sekä riistan- ja luonnonhoidon tukeminen.

Parhaiten tämä näkyy siinä, että metsästäjät pyytävät siten, etteivät lajien populaatiot vaarannu, ja että ekosysteemimme säilyy rikkaana niin kasvistoltaan kuin lajistoltaankin. Myös lyijy on tämän keskustelun keskiössä ja ilahduttavasti nyt näyttää, että sille on tarjolla jo laajasti vaihtoehtoja.

Yksi avaintekijä Suomesta oli esillä IWAssa.
 

Metsästäjäliiton arvoista Vastuullisuus, tarkoittaa eettisyyttä, turvallisuutta sekä jatkuvuutta. Eettisyyteen liittyy harjoittelu. Sellior & Belliot esitteli IWAssa ampumateatteriin kehitettyjä lyijyttömiä vaihtoehtoja.

Suomessa voit käydä testaamassa ampumataitoasi tällaisessa teatterissa Sako Schooting Centerissä Lappeenrannassa.

 

Suurkaliiperiluoti, joka on puhtaasti suunniteltu sisäampumaratoihin, ampumateattereihin, joita Euroopasta löytyy runsaamminkin.

Luonnon kunniotus näkyy myös siis tuotemerkkien lisäksi logoissa. Muutama esimerkki alla.

Maxam Outdoors Espanjasta esitteli uutta RIO:n haulikonpatruunaa, jossa välitulppa liukenee veteen. Huomaathan samassa seinässä olevan tutun vismutin.

Sataprosenttisesti veteen biologisesti hajoava välitulppa, markkinoi RIO.

Toinen espanjalainen patruunan välitulppatarjoaja oli Bioammo, joka markkinoinnissaan väittää luonnon rakastavan heitä.

Eley Isosta-Britanniasta lupaa myös, että heidän välitulppa on tehty muusta kuin muovista.

Näyttää siltä ainakin valmistajien perusteella, että valmistajat ovat ottamassa ympäristöasiat myös omiin tuotantoprosesseihin mukaan. Luonto kiittää.

 

Sako Shooting Center Lappeenrannassa: www.shootingcenter.fi

S&B tuotevideo: www.sellier-bellot.cz/en/products/rifle-ammunition/screen-ammo/