Neljä ehdotonta aseturvallisuussääntöä

Teksti: Jussi Partanen  Valokuvat: Jari Salonen  Piirrokset: Pasi Sairanen  14.11.2022
Neljä ehdotonta aseturvallisuussääntöä
Jokainen aseiden kanssa tapahtunut tapaturma tai läheltä piti -tilanne on liikaa, ja metsästäjien onkin tehtävä kaikki voitavissa oleva niiden ehkäisemiseksi. Metsästäjillä on oltava hyvät tiedot ja taidot turvallisesta aseenkäsittelystä.
Aseturvallisuuteen niin metsästyksessä kuin ampumaradalla sisältyy lukematon määrä erilaisia sääntöjä. Ne on kaikki tehty turvaamaan niin itse harrastajat kuin perheenjäsenet ja muut ihmiset. Amerikkalainen Jeff Cooper on tiivistänyt ne neljään sääntöön. Jos opettelet ne ja sisäistät niiden merkityksen, voit niitä noudattamalla kutsua itseäsi turvalliseksi metsästysammunnan harrastajaksi.

1. Asetta on aina käsiteltävä kuin se olisi ladattu

1. Asetta on aina käsiteltävä kuin se olisi ladattu

Älä koskaan oleta aseen olevan lataamaton.

Tarkasta aseen tila jokaisen käsittelykerran aluksi ja noudata sen jälkeenkin muita sääntöjä.

Älä koske muiden aseisiin koskaan ilman lupaa.

Joka kerta, kun otat ampuma-aseen käsiisi, varmista ensimmäiseksi, että se on lataamaton taittamalla ase tai avaamalla lukko.

Aseissa, joissa et suoraan näe, onko patruunapesässä patruuna, opettele rutiiniksi sen varmistus. Tämän voit tehdä esimerkiksi katsomalla hylsynpoistoaukosta tai kokeilemalla sormella, onko piipussa patruuna.

Älä säilytä patruunoita lippaassa tai makasiinissa.

Älä ammu ns. tyhjiä laukauksia. Jos teet kuivaharjoittelua, käytä ns. klikkipatruunoita ja säilytä ne erillään oikeista patruunoista sekaannusten välttämiseksi.

Kun aseenkäsittely on päättynyt, toista alkurutiinit eli tarkasta patruunapesä, lipas ja taita ase kiinni tai sulje lukko. Huom. esimerkiksi pulttilukkoisen kiväärin lukkoa voidaan säilyttää aseesta erillään.

 

2. Älä ikinä osoita aseen piipulla mitään, mitä ei ole tarkoitus ampua (piippukontrolli)

2. Älä ikinä osoita aseen piipulla mitään, mitä ei ole tarkoitus ampua (piippukontrolli)

Aseella saa osoittaa vain kohteeseen (savikiekko,maalitaulu, riistaeläin), jonka ampumiseen olet henkisesti valmis, vaikka sitä ei olisikaan tarkoitus ampua. Tilannetta ei muuta edes se, että ase olisi lataamaton (katso sääntö 1). Piipun turvallinen suunta on kohti maata tai kohti taivasta.

Aseen piippu suunnataan ainoastaan maalialueelle tai metsästystilanteessa kohti riistaa, kun tausta on turvallinen ja ammuttava riistaeläin on suotuisassa ampumatilanteessa.

Piippukontrollin opettelussa auttaa, kun hallitset silmä-piippu-maali -tähtäyslinjan.

 

3. Pidä sormi pois liipaisimelta (sormikontrolli)

3. Pidä sormi pois liipaisimelta (sormikontrolli)

Pidä sormi suorana liipaisinkaaren ulkopuolella aina siihen saakka, kunnes näet kohteen tähtäimessä. Tämän kohdan rikkomukset kattavat valtaosan aseella tapahtuvista vahingoista.

Kiekkoradalla sormi voidaan viedä liipaisimelle ja ase saa olla varmistamaton, kun valmiusasento on otettu ja ollaan juuri pyytämässä kiekkoa.

Kivääriradalla kannattaa sormi viedä liipaisimelle vasta kun ase on vaakatasossa kohti maalia tai liikkuvaa maalia seurataan.

Metsästyksessä sormi viedään liipaisimelle vasta kun ase on poskella, riistalaji on tunnistettu, varmistin on poistettu ja ampumapäätös on tehty.

 

4. Ole varma kohteesta

4. Ole varma kohteesta

Älä ammu kohdetta, jota et ole tunnistanut. Varjoa, ääntä tai siluettia ei tule ampua, jos kohdetta ei voi nähdä kunnolla. Varmista myös tausta, jotta kohteen kokonaan läpäisevä luoti tai kohteeseen osumattomat haulit eivät aiheuta vaaraa.

Hämärässä metsästettäessä ole erityisen huolellinen siitä, että kyseessä on varmasti riistaeläin. Älä ammu pelkkää ääntä tai tunnistamatonta kohdetta.

Käytä katselukiikaria riistan tunnistamiseen aina kun se on mahdollista. Esimerkiksi kyttäysmetsästyksessä valovoimaisilla katselukiikareilla on hyvä tarkkailla maastoa. Silmät eivät väsy niin helposti, etkä joudu osoittamaan aseella tunnistamatonta kohdetta (katso sääntö 2.).

Huomioi aina ennen laukaisupäätöstä, että tausta on turvallinen. Varmista etukäteen turvalliset ampumasektorit ja epäselvissä tapauksissa jätä ampumatta.

Huomioi muut luonnossa liikkujat, esim. marjastajat. Jos kohtaat muita ihmisiä maastossa, poista patruunat aseesta ja kerro heille metsästyksesi kulusta. Vaihda metsästysaluetta tarvittaessa.

Muista pitää ampumakulma turvallisena esim. sorsastuksessa tai fasaanien ajojahdissa. Alle 45 asteen vaakalaukaukset ovat vaarallisia. Haulien lentomatka on karkeasti 100 metriä x haulien läpimitta millimetreissä eli 3 mm haulit lentävät noin 300 metrin päähän.

Jos itse havaitset näissä asioissa epäkohtia, sinulla on aina oikeus huomauttaa ja toisaalta, jos sinua näistä huomautetaan, niin asiasta tulee ottaa opiksi ja kiittää huomauttajaa

 

Katso animaatio aseturvallisuudesta

 

Liity Metsästäjäliiton jäseneksi

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville.

Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>