Karjalankarhukoirien Hirvenhaukut-ottelu 2021

Teksti: Mika Lamu  Valokuvat: Pauli Äijälä  20.11.2021
Vuoden 2021 hirvenhaukut-ottelun voittaja Pekko, omistajana Eino Huovinen.
Vuoden 2021 hirvenhaukut-ottelun voittaja Pekko, omistajana Eino Huovinen.
Karjalankarhukoirien Hirvenhaukut-ottelu järjestettiin Keski-Pohjanmaalla Toholammin Hirvikoskella 19-20.11.2021. Ottelun ajankohta on määritelty Hirvenhaukut-ottelun järjestämisohjeissa ja kisa on joka vuosi samaan aikaan.

Kokeen ylituomarina toimi Pekka Huusko Pellosta ja vara-ylituomarina Jorma Tahkola Kinnulasta.

Hirvenhaukut-ottelu on Kennelliiton alainen virallinen mestaruusottelu karjalankarhukoirille. Kilpailu on kaksipäiväinen, jossa molempina päivinä järjestetään normaalien hirvenhaukkukoesääntöjen mukainen hirvikoe. Ottelun voittaja on se koira, jolla on paras yksittäisen kokeen tulos.

Hirvenhaukut-ottelun järjestelyistä vastasi Keski-Pohjanmaan hirvikoirakerho ry. Kokeen pitopaikaksi valikoitui Toholammin Hirvikosken maaseutuhotelli, joka tarjoaa erinomaiset puitteet tällaisen kisan järjestämiseen. Koepaikalla on jo perinnettä, sillä Hirvenhaukut-ottelu järjestettiin samassa paikassa vuonna 2005. Hirvenhaukut-ottelu päätti myös Keski-Pohjanmaan hirvikoirakerhon kolme vuotta kestäneen arvokisaputken. Seuraava Keski-Pohjanmaalla järjestettävä Hirvenhaukut-ottelu tapahtuu vuorojärjestyksen mukaisesti vasta 16 vuoden kuluttua.

Ottelussa jaettiin myös erityispalkintoja. Suomen Kennelliiton erikoispalkinto sekä Keski-Pohjanmaan kennelpiirin pytty ojennettiin ottelun voittajalle Pekolle, omistaja Eino Huovinen.  Suomen Pystykorvajärjestön palkinto pisimmästä löytömatkasta sekä Riistakeskuksen palkinto tottelevaisimmasta koirasta ojennettiin Kettukaarron Vartille jonka omistaa Mikko Nikunen. Suomen Harmaahirvikoirajärjestön erikoispalkinto, eniten kiinteää hakkua sekä Suomen Laikajärjestön erikoispalkinto parhaasta kahden päivän yhteistuloksesta meni Rajakiron Vihtorille. Koiran omistaa Juha Tammi. Pohjan karhukoirayhdistyksen erikoispalkinto pisimmästä haukkuun päätyneestä seuraamisesta sekä Metsästäjäliiton mitali pisimmästä työskentelymatkasta ojennettiin Sisukkaan Kaapolle. Kaapon omistaa Mikael Kujala. Viimeisin erikoispalkinto (paras narttu) tuli Suomen Pystykorvajärjestöltä ja sen sai Kätkytvuoren Viima, omistaja Anssi Niemelä.

Vuoden 2021 Hirvenhaukut-ottelu on ohi ja uusi hallitseva M-21 on selvillä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Pekolla on mahdollisuus puolustaa mestaruuttaan vuoden 2022 Hirvenhaukut ottelussa

Tulostaulukko