Miten aloittaa metsästysharrastus koiran kanssa?

Teksti: Kirsi Färm  20.10.2021
halaava koira
Ota rohkeasti yhteyttä paikallisiin metsästäjiin vaikka sosiaalisessa mediassa ja kysy pääsettekö koiran kanssa mukaan metsälle. Kuva: Pekka Rousi
Kiinnostus koiran kouluttamiseen sen perinteisen käyttötavan mukaan ajaa monet koiran hankkineet metsästyksen pariin.

Ensin hankin koiran - sitten minua alkoi kiinnostaa metsästys, on monen koiranomistajan suusta kuultu lausahdus.

Kaikkia ei kuitenkaan kiinnosta metsästys aseella - eikä tarvitsekaan. Koiran kanssa voi harrastaa ilman aselupaakin.

Ensin kannattaa kuitenkin suorittaa metsästäjätutkinto. Opit siitä metsästyksessä tarvittavat tiedot, lait ja asetukset, ja tutkinnon suorittaminen parantaa myös mahdollisuuksiasi liittyä myöhemmin metsästysseuraan.

Jahtimedian jutusta löydät vinkkejä metsästäjätutkinnon suorittamiseen
 

1. Kouluta koira toimivaksi metsästyskoiraksi

Rodusta riippuen pennun käytöksestä aletaan vahvistaa toivottuja ominaisuuksia. Noutajille korostetaan noutoa, jälkikoirille nenän käyttöä ja niin edelleen. Jahtimediasta löydät artikkeleita monen eri rodun kouluttamiseen.

Metsästyskoiran kouluttaminen metsälle alkaa ihan pennusta pitäen. Ammattilaisen apua kannattaa käyttää, varsinkin jos olet kouluttamassa ensimmäistä koiraasi metsälle. Rotujärjestön kautta löydät varmasti teille sopivimmat koulutuskurssit.

Mitä luotettavammin koira toimii, sitä halukkaammin se otetaan metsästykseen mukaan. Täydellinen konkari koiran ei tarvitse kuitenkaan heti olla. 

Ja muista - on turhaa verrata koiraa muihin. Kaikki etenevät omaan tahtiin, ja koirat on yksilöitä. 

Mäyräkoira on toimiva kumppani peuran ajojahdissa ja korvaamaton apu jäljestämisessä. Kuva: Jari Salonen.

2. Tarjoa koiraa avuksi metsästäjille

Ota rohkeasti yhteyttä paikallisiin metsästäjiin vaikka sosiaalisessa mediassa ja kysy, pääsettekö mukaan metsälle. Tilannetta helpottaa huomattavasti se, että tarjoat koiraa rodunomaiseen käyttöön: lintukoiraa linnustajalle, hirvikoiraa hirviporukalle ja luolakoiraa pienpetopyytäjälle. Saat hyviä kontakteja ja vinkkejä ja pääset hienon harrastuksen kanssa alkuun.

Kontaktien kasvaessa mukaanlähtöpyynnötkin lisääntyvät. Hyvä koirakko on aina tervetullut metsälle.

Suomen Noutajakoirajärjestö ylläpitää Facebookissa Noutajapörssiä, jossa voi tarjota omaa noutajaa avuksi koirattomalle metsästäjille. Jahtimedian jutusta pääset lukemaan toiminnasta lisää

– Moni noutajan omistaja on kouluttanut koiransa rodun perinteiseen käyttötarkoitukseen, vaikka eivät itse metsästäisikään tai heillä ei olisi mahdollisuutta metsästää itse koiransa kanssa, kertoo SNJ:n noutajien metsästyskoetoimikunnan puheenjohtaja Minna Aalto-Vainio.

– Nämä ohjaajat haluavat kuitenkin metsästyskokemusta ja ovat innokkaita metsälle lähtijöitä kouluttamiensa noutajien kanssa, joten he tarjoavat apua koirattomille metsästäjille Suomen Noutajakoirajärjestön Noutajapörssissä.

Rusakon ajaminen vaatii koiralta taitoa. Rusakkoajo kulkee usein hankalissa paikoissa, kuten teillä, kynnöspelloilla ja talojen pihoissa. Kuva: Antti Saarenmaa.

3. Tutustu paikalliseen metsästysseuraan

Tarjoa rohkeasti apua paikalliselle metsästysseuralle. Metsästyskoira on usein tervetullut apu, sillä kaikissa seuroissa ei ole koiria käytettävänä omasta takaa.

Lisäksi voit olla itse apuna esimerkiksi hirvieläinten ajossa, passiringissä aseettomana, talkoissa, riistalaskennoissa tai pienpetopyynnissä kaivuuhommissa.

Pyyteettömän avun tarjoaminen saattaa hyvinkin edistää ovien avautumista seuraan ja harrastuksen syvenemiseen. Seuran jäsenyys antaa käyttöösi laajemmat maa-alueet metsästää ja hoitaa riistaa. Nappaa Jahtimedian vinkit meteästysseuraan liittymiseen.

 

4. Lähde valtion maille

Jos sinulla ei ole omia maita, voit käydä metsästämässä valtion mailla hankkimalla metsästysluvan. Metsähallituksen yksi lakisääteinen tehtävä on tarjota metsästysmahdollisuus niille, joilla ei sitä muutoin ole. Metsähallitus hallinnoi valtion maa- ja vesialueita, joista metsästysmaita on lähes kolmannes Suomen pinta-alasta mukaan lukien yleiset vesialueet merellä.

Metsästyslupien myynti on kiintiöity alueittain. Kun kiintiö on täynnä, ei lupia enää myydä. Kiintiöillä varmistetaan, etteivät riistakannat vaarannu. 

Lue lisää siitä, miten metsästys valtion mailla onnistuu

 

Liity Metsästäjäliiton jäseneksi

 

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville. Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>