Nuorisotoimintaa parhaimmillaan Sonkajärvellä

Teksti ja kuvat: Erkki Shemeikka  21.02.2021
Sonkajärven nuoret ampujat Rosa ja Mika
Sonkajärven nuoret ampujat Rosa ja Mika.
Metsästäjäliiton Pohjois-Savon piirin pohjoisosassa sijaitsee Sonkajärven kunta. Sieltä löytyy Sonkajärven Erä- ja Urheiluampujien kotipaikka. Seuran toiminta on hyvin voimakkaasti nuorisopainotteista. Parina viime vuotena on saatu runsaasti lisää ampujia mukaan toimintaan.

Sanotaan, että hyvä kello kauas kuuluu. Se on huomattu myös Sonkajärvellä: ampujia käy oman paikkakunnan lisäksi naapurikunnista Iisalmesta, Vieremältä ja Sukevalta.

Seuran harjoituksissa aikuiset ovat opastamassa nuoria ilma-aseammunnan saloihin. Paikalle voi tulla rohkeasti kokeilemaan ammuntaa ilma omaa asetta, sillä seuralla on tällä hetkellä viisi lainattavaa asetta.

Seuran puheenjohtaja Rauno Savolainen kertoo, että nuoria on ollut koko ajan mukana paljon. Ajan myöten osa nuorista siirtyy muihin harrastuksiin, mutta joitakin palaa myöhemmin ammunnan pariin.

Menneen syksyn aikana ampujien määrä kasvoi. Mukaan on tullut nuorten lisäksi myös enemmän naisia. 

Harjoituksissa on mukava tapa: muistetaan merkkipäiväsankareita kakkukahvien merkeissä.

Aktiivisia kilpailijoita

Sonkajärven Erä- ja Urheiluampujilla on ollut vuosien ajan vilkasta toimintaa Metsästäjäliiton lajeissa. Seuralla on ollut ilma-aseammunnan lisäksi jousiampujia.

Seuran perustamisaikaan harrastettiin joukolla hirvenhiihtoa ja hirvenjuoksua. Osanottajia oli satoja. Seuran jäsenet kiersivät kilpailuissa ympäri Pohjois-Savoa ja kävivät myös naapuripiireissä kilpailumatkoilla.

Kangaslammin vanha koulu, jossa seura alunperin harjoitteli, oli talvella pakkasten aikaan niin viileä, että melkein hengitys höyrysi. Kangaslammin tilat kävivät ahtaiksi vuosituhannen vaihteen jälkeen, kun ampujia alkoi olla runsaasti. Puheenjohtaja Rauno Savolainen sai neuvoteltua Sonkajärven kunnan kanssa harjoittelutilan urheilutalon alakertaan, ja antaa siitä suuret kiitokset kunnalle.

Ilma-aseammuntaa on seuran koko olemassaolon ajan harjoiteltu syksystä kevääseen. Kesäisin osa siirtyy ruutiaseammuntaan. Kun ilma-aseammunnat alkoivat Kangaslammin koulussa, ei ollut vielä tietoakaan elektronisista taulaitteista. Silloin ammuttiin ilmaluodikkoa ja ilmahirveä pahvitauluihin.

Taulut oli vaihdettava joka kerta ammutun sarjan jälkeen, jotta näki tuloksen. Kehitys meni eteenpäin ja seura sai ilmahirvirataan kamerat radan molempiin päihin.  Ampuja näki tuloksen heti laukauksen jälkeen.  Tämä oli jo hyvä edistysaskel.

Seuraavaksi seuralle saatii elektroninen taululaite, joista nuoret olivat todella kiinnostuneita. Tästä seurasi se, että uusia laitteita oli saatava lisää, sillä seurassa halutaan huomioida ja kannustaa nuoria harrastajia. 

Seuralla on ollut viime vuosina positiivinen ongelma harrastajamäärien kasvaessa: kun saatiin taululaitteita niin sen jälkeen oli puute ilma-aseista. Välillä oli tilanteita, että aseita oli pari, mutta ampujia kymmenkunta, ja omaa vuoroaan joutui odottamaan kärsivällisesti. Seuran oli ostettava ilma-ase. Toinen ase saatiin paikalliselta yritykseltä lahjoituksena.

Tänä päivänä seuralla on kuusi elektronista taululaitetta ja yhä lisää tarvitaan. Tarpeellisista hankinnoista saadaan kiittää paikallisia tukijoita ja yhteistyötahoja, jotka ovat auttaneet toimintaa merkittävästi. Sonkajärven Erä- ja Urheiluampujat saivat myös avustusta elekroniseen taululaitteen hankintaan Suomen Metsästäjäliitolta.

35 vuotta seuratoimintaa

Seura on perustettu huhtikuussa 1985 parinkymmenen henkilön voimin ja se toimii yhä aktiivisesti tänäkin päivänä. Mukana toiminnassa on vielä muutamia perustajajäseniä mm. puheenjohtaja Rauno Savolainen. Viime vuosi oli seuran 35-vuotisjuhlavuosi, jota ei koronan vuoksi päästy valitettavasti juhlimaan.

Tarkoituksena oli pitää vuosikokous täsmälleen samana päivänä, kuin seura on perustettu, mutta korona muutti suunnitelmia.

Vuosipäivänä oli tarkoitus julkaista 35-vuotishistoriikki, jonka oli koonnut seuran sihteeri Erkki Shemeikka, mutta julkaiseminen tapahtui vasta syksyllä ilma-aseharjoitusten yhteydessä. Tällöin julkaisemista juhlittiin harjoitusten lomassa kahvihetkellä.

Tilaisuudessa luovutettiin myös Suomen Metsästäjäliiton kultainen ansiomerkki puheenjohtaja Rauno Savolaiselle ja hopeinen ansiomerkki seura-aktiiville Risto Juntuselle.

Seura on saanut enemmän mukaan myös innokkaita naisampujia.

Aktiivista kilpailutoimintaa

Seuran jäsenet ovat vuosien saatossa käyneet kilpailemassa niin paikalliskisoissa kuin aina SM-kilpailuissa asti. Tuomisina on ollut melkoinen määrä mitaleita. Viimeisimmistä Tampereen ja Sotkomon ilma-asekilpailuista seuran jäsenet toivat kuusi mitalia kummastakin kilpailuista.

Sonkajärven Erä- ja Urheiluampujat pitivät ensimmäiset ilma-asekilpailut Sonkajärven urheiluhallilla keväällä 2011 ja sen jälkeen on kisattu joka talvi. Kilpailuviikonloppuna lauantaina kisataan ns. non-stop -kilpailu, jossa ampuja saa ampua alkukilpailussa niin monta kierrosta kuin haluaa.  Sunnuntaina on ollut yleiset kilpailut, tai PM-, tai Itä-Suomen mestaruuskilpailut. Seura on saanut kiitosta kilpailupaikan järjestelyistä.

Korona-aika sotki kuitenkin myös ilma-aseharrastusta ja seura joutui perumaan Pohjois-Savon piirinmestaruuskilpailut viime keväältä. Ilman koronaa olisi lähdetty myös Suomenmestaruuskilpailuihin Kurikkaan. Seuran järjestämä ilma-aseiden Suomen mestaruuskilpailut 2021 siirtyi niinikään kevääseen 2022. 

Koronan aikaan on järjestetty omia kilpailuja. Pohjois-Savon piiri järjestää kotiratakilpailujen sarjan, jossa ammutaan omalla kotiradalla tulos, joka ilmoitetaan piirin. Kilpailuajan päätyttyä lasketaan tulokset ja jaetaan palkinnot. Tuloksia odotellessa.

Kirjoittaja Erkki Shemeikka on seuran sihteeri.

Info
Sonkajärven Erä- ja Urheiluampujat ry.
 • Kotipaikka: Sonkajärvi
 • Seuran jäsenmäärä: 70 henkilöä, joista puolet nuoria
 • Perustettu:  22.04.1985, perustavassa kokouksessa oli läsnä 28 henkilöä
 • pitää ilma-aseammuntaharjoituksia kaksi kertaa viikossa
 • SM-tason kilpailijoita
 • sonkajarvenera.fi
 • aktiiviset tiedotuskanavat Whatsappissa ja Facebookissa

Kilpailujärjestelyt:

 • ilma-asekilpailuja, hirvenhiihto- ja juoksukilpailuita
 • järjestänyt paikallisen RHY:n mestaruuskilpailut vuosittain hirvi-, luodikko- ja trap-ammunnassa
 • järjestänyt muutaman kerran palohenkilöstön SM-kilpailut
 • järjestänyt Pohjois-Savon Metsästäjäliiton piirin PM - kilpailuita ja Itä-Suomen mestaruuskilpailut