Kuivalihasta saa valmistettua myös lämpimän aterian.

Kuivalihasta keitoksi: kaksi reseptiä kuivalihan käyttöön

4
yli 2 h/1 h (aktiivinen/passiivinen)
Keskiarvo: 4 (2 ääntä)
Kuivaliha on mitä maukkain ja kätevin eväs eräretkille. Kuivalihasta saa myös helposti tehtyä ravitsevan keiton. Tällä kertaa keittoa tehdään kahteen tapaan.
Resepti: Markus Maulavirta  01.04.2022

Kuivalihavelli vanhaan malliin

Ainekset annosta
400 g kuivalihaa
1 dl ohrasuurimoita
2–2,5 l vettä
6–8 perunaa
Valmistus
  • Laita lihat veteen likoamaan ryynien kanssa ja anna niiden liota yön yli.
  • Laita seuraavana päivänä lihat ja ryynit kiehumaan hiljalleen. Keitä raaka-aineesta riippuen 2–3 tuntia. Kun liha on mureaa, nosta pois liemestä ja pilko pienemmiksi paloiksi.
  • Kuori ja pilko perunat ja lisää ne liemeen, samoin lihat.
  • Keitä vielä parikymmentä minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.

Kuivalihakeitto tähän päivään

Ainekset annosta
400 g kuivalihaa
vettä
2 l vettä
1 dl ohraryynejä
3–4 rkl voita
1 sipuli
5 dl kuutioitua perunaa
1 dl kuutioitua porkkanaa
1/2 dl kuutioitua selleriä
3 laakerin lehteä
10 maustepippuria
nippu persiljaa
Valmistus
  • Liota kuivalihaa upoksissa reilussa vesimäärässä yön yli ja heitä vesi pois.
  • Laita kasariin uusi vesi ja liha, keitä hiljalleen kaksi–kolme tuntia, kunnes liha on mureaa. Ota liha pois kasarista ja pilko pienemmiksi paloiksi. Jätä liha odottamaan muun keiton valmistumisen ajaksi.
  • Paahda ryynit kuivalla pannulla koko ajan sekoittaen, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
  • Sulata voi kasarissa, lisää hienoksi leikattu sipuli ja käristä sitä hetki. Lisää kuutioidut vihannekset ja paahdetut ryynit.
  • Pyörittele, freesaa viitisen minuuttia, näin vihannesten makeus tulee paremmin esille.
  • Lisää lihan keitinliemi ja mausteet. Keitä hiljalleen parikymmentä minuuttia, lisää vielä lihat ja keitä hiljalleen kymmenen minuuttia.
  • Lisää lopuksi hienoksi leikattu persilja. Maista ja tarjoa.

Kuivaliha on perinteinen herkku

Perinteinen kuivaliha valmistetaan ulkona kevättalven kuivan tuulen, ahavan puhaltaessa. Paras lopputulos saadaan, kun päivällä on aurinkoista ja lämpötila käy nollan tuntumassa, mutta yöllä on pakkasta.

Kuivalihan voi valmistaa myös uunissa, mutta aidoimmin ja vaivattomimmin liha kuivuu ulkona.

Kuivaliha on omimmillaan retkieväänä, se on kätevä ja ravitseva välipala maastossa kulkijalle. Kuivattu liha nautitaan kätevästi ohuina, puukolla veisteltyinä lastuina.

Kuivalihasta saa myös valmistettua lämpimän aterian. 

Perinteinen kuivalihavelli eli -keitto on kenties tunnetuin kuivaliharuoka. Yksinkertaisimmillaan reseptiikassa on vain ohraryynejä ja kuivalihaa, joskus perunoitakin joukossa, kertoo keittiömestari ja tv-kokkina tunnettu Markus Maulavirta.

Pakkaa valmis keitto mukaan maastoon, lämmitä se nuotiolla ja nauti höyryävästä keitosta tulen äärellä.