Riistalihan kuivaaminen käy kätevästi: kuivalihan ohje

Teksti: Markus Maulavirta  Valokuvat: Tuukka Kouri  11.03.2022
Valmis kuivaliha on maukkaimmillaan, kun siitä vuolee puukolla ohuita lastuja ja nauttii ne suoraan terän päältä.
Valmis kuivaliha on maukkaimmillaan, kun siitä vuolee puukolla ohuita lastuja ja nauttii ne suoraan terän päältä.
Kevät on otollinen aika kuivalihan valmistamiselle. Perinteiseen tyyliin ulkona kuivattava liha laitetaan ”isojen pakkasten” jälkeen ulos, jolloin kevätahava pääsee sen kuivattamaan. Muutamassa viikossa maukas herkku on valmiina.

Valmista noin 8–10-prosenttinen suolaliemi oheisen ohjeen mukaan. Suolaksi käy karkean merisuolan lisäksi myös myös jauhettu jodioimaton merisuola. Jodi tekee lihaan pistävän aromin, joten sitä ei pidä käyttää tähän tarkoitukseen. Tästä liemestä tulee noin 9-prosenttinen.

Suolaliemen valmistaminen

Ainekset annosta
1 l vettä
100 g karkeaa merisuolaa
Valmistus
  • Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää suola
  • Anna suolan liueta veteen
  • Jäähdytä

 

1. Leikkaa liha

Leikkaa liha noin kolmen sentin paksuisiksi suikaleiksi.

Lähes mikä osa hyvänsä kelpaa.

Kyljet tai lapa ovat hyviä, mutta parhaan lopputuloksen saat paistista tai sydämestä.

 

2. Rei'itä ja lisää naru

Tee kuhunkin lihapalaan pieni reikä jompaan kumpaan päähän suikaletta.

Pujota naru reiän läpi ja solmi päät yhteen lenkiksi.

 

3. Suolaa

Laita lihapalat uppeluksiin jäähtyneeseen suolaveteen.

Anna lihojen suolaantua kaksi–kolme päivää.

Suuremmat palat vaativat useampia päiviä.

 

4. Nosta ulos kuivumaan

Ota lihapalat pois suolaliemestä ja kuivaa huolella.

Ripusta ne ulos hyvin tuulettuvaan paikkaan.

Laita lihojen ympärille verkko, jotta linnut tai oravat eivät pääse keikkumaan lihojen päällä ja sotkemaan niitä.

 

5. Nauti

Kuivatusaika riippuu tuulista, pakkasesta ja auringosta, mutta vähintään pari viikkoa menee.

Kannattaa välillä vuolla pieni maistipala.

Liha on kiinteytynyttä, kun se on sopivan kuivaa ja kypsää.

Kuivalihasta saa myös valmistettua lämpimän aterian. 

– Perinteinen kuivalihavelli eli -keitto on kenties tunnetuin kuivaliharuoka. Yksinkertaisimmillaan reseptiikassa on vain ohraryynejä ja kuivalihaa, joskus perunoitakin joukossa, kertoo keittiömestari ja tv-kokkina tunnettu Markus Maulavirta.

Pakkaa valmis keitto mukaan maastoon, lämmitä se nuotiolla ja nauti höyryävästä keitosta tulen äärellä.