Peuran jauhelihasta tehtyihin makkararoihin sain inspiraation tuttavaltani, joka tarjosi samantyyppisiä makkaroita lampaan jauhelihasta. Romaniassa nämä "micit" tai "mititeit", eli porsaan tai lampaan jauhelihasta tehdyt pienet, kuorettomat makkarat, valmistetaan yleensä hiiligrillissä. Ne maustetaan siellä tyypillisesti valkosipulilla ja paprikalla.
Tässä esitellyn ateriakokonaisuuden makkaroihin on peuran makua korostamaan valittu persilja, timjami ja pippuri. Mausteita voi kukin testailla oman makunsa mukaan, mutta makkaroiden oikean koostumuksen saamiseksi ruokasoodasta ja riittävästä vatkauksesta ei voi tinkiä.
Ehdotetussa ateriakokonaisuudessa peuramakkaroiden lisukkeina on kesäinen perunasalaatti, helpot, perinteiset etikkakurkut ja kylmä sinapinsiemenkastike. Resepti lisukkeineen riittää neljälle suursyömärille, tai kahdeksaan pienempään annokseen. Lisukkeet voi tehdä edellisenä päivänä, kuten myös makkaramassan, jolloin syöntipäivälle jää vain makkaroiden muotoileminen ja grillaaminen.
Kokonaisuus on hyvin "ton" – gluteeniton, maidoton, kananmunaton... Sopii myös riistavegeille, ainoa eläinkunnan tuote on peuran jauheliha.
Grillimakkarat peuran jauhelihasta
500 g | peuran jauhelihaa |
1 nippu | tuoretta persiljaa |
1,5 tl | kuivattua timjamia |
0,5 tl | mustapippuria |
1 tl | suolaa |
0,5 tl | ruokasoodaa |
0,5 dl | kylmää vettä |
Silppua persiljan lehdet hienoksi. Laita jauheliha, persilja, timjami, pippuri ja suola kulhoon. Vatkaa yleiskoneen tai sähkövatkaimen taikinakoukkujen kanssa lihaseosta viisi minuuttia.
Sekoita kylmä vesi ja ruokasooda, ja kaada seos jauhelihan päälle. Vatkaa seosta vielä toiset viisi minuuttia taikinakoukuilla.
Anna seoksen levätä jääkapissa vähintään pari tuntia, mieluiten yön yli.
Ota jauhelihaseosta ison lihapullan kokoinen pala, ja pyörittele siitä pallo kämmenten välissä. Muotoile pallosta ison etusormen pituinen ja paksuinen makkara rullaamalla sitä esim. leivinlaudan päällä. Käytä hieman voimaa.
Tämä resepti riittää noin 16 makkaraan.
Laita makkarat kuumaan grilliin poikittain ritilän päälle. Grillaa 2–3 minuuttia, jotta makkarat ovat paistuneet kunnolla, ennen kuin käännät niitä.
Paista tasaisesti läpikypsäksi, aikaa tähän kuluu n. 8 minuuttia riippuen grillin lämpötilasta.
Tarjoile perunasalaatin kanssa, tai naposteltavana yhdessä tuoreiden vihannesten ja dippikastikkeen kanssa.
Kesäinen perunasalaatti
800 g | perunoita |
5 rkl | pieniä kapriksia |
3 kpl | kevätsipulia varsineen |
2 kpl | valkosipulinkynttä |
3 rkl | valkoviinietikkaa |
2 rkl | miedonmakuista kasvisöljyä |
2 rkl | vettä |
1 tl | suolaa |
0,5 tl | jauhettua valkopippuria |
Kuori ja keitä perunat. Anna jäähtyä sen verran, että pystyt käsittelemään perunoita ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.
Viipaloi kevätsipuli. Sekoita perunakuutiot, sipuli ja kaprikset kulhossa.
Sekoita kastikkeen ainekset, eli ruokaöljy, valkoviinietikka, vesi, murskattu valkosipuli, suola ja valkopippuri. Kaada kastike perunasekoituksen päälle ja sekoita.
Perunasalaatiin voi tarjota haaleana tai kylmänä, ja se sopii hyvin grilliruokien kanssa.
Vegemajoneesi sinapinsiemenillä
40 g | kokonaisia sinapinsiemeniä |
1 dl + 1 rkl | valkoviinietikkaa |
0,5 dl | vettä |
1 rkl | sokeria |
1 tl | suolaa |
0,5 dl | säilykekikherneiden lientä (eli aquafabaa) |
2,5 dl | ruokaöljyä, esim. rypsiöljyä |
Laita sinapinsiemenet, 1 dl valkoviinietikkaa, vesi, sokeri ja suola pieneen kattilaan. Kiehauta ja anna sen jälkeen hautua matalalla lämmöllä 45 minuuttia kunnes sinapinsiemenet ovat pehmenneet ja imeneet lähes kaiken nesteen. Sekoita tasaisin väliajoin ja lisää tilkka vettä jos seos kuivuu liikaa. Siirrä sivuun ja anna seoksen viiletä. Voit keittää siemenet jo edellisenä päivänä ja säilyttää niitä jääkaapissa.
Laita säilykekikherneiden liemi, 1 rkl valkoviinietikkaa ja ruokaöljy korkeaan, syvään astiaan. Sekoita sauvasekoittimella kunnes seos paksuuntuu majoneesimaiseksi.
Yhdistä sinapinsiemenseos ja "vegemajoneesi". Tarjoile kylmänä.
Sinapinsiemenseosta voi käyttää myös kaupasta ostetun majoneesin maustamiseen.
Perinteiset hölskykurkut
1 kpl | kasvihuonekurkku (tai 2–3 avomaankurkkua) |
2 rkl | väkiviinaetikkaa |
1 rkl | sokeria |
1,5 tl | suolaa |
Viipaloi kurkku ohuiksi viipaleiksi.
Laita kurkku ja muut ainekset kannelliseen lasipurkkiin ja sulje kansa. Hölskyttele jotta ainekset sekoittuvat.
Anna maustua jääkaapissa vähintään tunti, ja käännä purkkia välillä.
Etikkaiset kurkut sopivat grilli- ja pataruokien lisukkeeksi.