Rautainen riistaburgeri

Teksti ja kuvat: Anna Kujala  11.07.2025
Rautainen riistaburgeri
Nyt lähtee – nimittäin nälkä ja väsymys. Nokkossämpylän välissä pekonilla ja mustapippurilla maustettu hirven jauhelihasta tehty pihvi. Lisukkeina paistettua sipulia, tomaattia, tuoretta pinaattia ja majoneesia.
Riistaliha tarjoaa runsaasti rautaa helposti imeytyvässä muodossa. Tämä rautapitoinen riistaburgeri yhdistää hirvenlihan, nokkossämpylät ja kasvikset herkulliseksi kokonaisuudeksi, joka tukee sekä makunautintoa että hyvinvointia.

Raudalla on keskeinen rooli ihmiskehon hapenkuljetuksessa, energia-aineenvaihdunnassa, immuunipuolustuksessa sekä aivojen ja hermoston toiminnassa. Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla päivittäinen rautasuositus on 15 milligrammaa. Miehillä ja iäkkäämmillä naisilla saantisuositus on 9 milligrammaa.

Eläinperäinen rauta imeytyy ihmisen elimistöön tehokkaasti, ja monet riistalajit ovat erinomaisia raudan lähteitä. Esimerkiksi tässä burgerissa käytetty hirvenliha sisältää keskimäärin enemmän rautaa kuin naudanliha.

Rautaisessa riistaburgerissa hirven jauhelihasta tehty pihvi saa kaverikseen nokkossämpylän, tuoretta pinaattia, paistettua sipulia, tomaattiviipaleita ja majoneesia. Burgerissa on käytetty tavallista majoneesia. Enemmän potkua kaipaava voi sekoittaa raastettua piparjuurta majoneesiin, ja valkosipulin ystävä valitsee aiolin.

C-vitamiinipitoinen tomaatti tehostaa raudan imeytymistä. Resepti on maidoton, koska kalsium heikentää varsinkin kasviperäisen raudan imeytymistä. Sämpylöissä voi korvata veden kaurajuomalla, joka tekee sämpylöistä mehukkaampia. 

Kaikkein eniten rautaa on eläimen veressä ja sisäelimissä, joten maksan ystävä voi lisätä grillatun siivun hirvenmaksaa burgeriinsa. Nokkossämpylöiden rautapitoisuutta taas voi nostaa lisäämällä niihin siemeniä, esimerkiksi kurpitsansiemeniä.

Hampurilaispihvit hirvestä

Ainekset annosta
500 g hirven jauhelihaa
150 g pekonia
reilusti mustapippuria myllystä
0,5 tl suolaa
Valmistus

Hienonna pekoni, esimerkiksi sauvasekoittimella. Pekoni on oiva makupari hirvenlihalle, mutta yhtä tärkeä on sen sisältämä rasva, joka auttaa pitämään pihvin koossa. Jos pekoni on kovin suolaista, lisäsuolaa ei välttämättä tarvita.

Yhdistä ja sekoita kaikki ainekset ja muotoile 4 paksumpaa tai 8 litteämpää pihviä.

Paista pihvit läpikypsäksi grillissä tai pannulla.

Nokkossämpylät

Ainekset annosta
1 litra tuoreita nokkosia (n. 50 g ryöpättyjä ja valutettuja)
2,5 dl vettä
1 rkl ruokaöljyä
0,5 tl suolaa
6,5 g (puoli pussia) kuivahiivaa
0,5 rkl sokeria
6-7 dl vehnäjauhoja
Valmistus

Nokkoset ovat parhaimmillaan keväällä, mutta nokkosen lehtiä voi kerätä koko kesän. Suosi nuoria lehtiä, äläkä poimi kuituista vartta. Talvella tuoreet nokkoset voi korvata ruoanlaitossa nokkosjauheella.

Ryöppää nokkoset ja valuta.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, lisää ryöpätyt nokkoset ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää seokseen suola, sokeri ja öljy.

Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista leivontakulhossa ja lisää 40-asteinen nokkosseos. Lisää loput jauhoista ja vaivaa notkeaksi taikinaksi.

Anna taikinan kohota liinan alla n. 30 minuuttia.

Muotoile taikinasta 4 litteähköä sämpylää, ja anna niiden kohota uunipellillä liinan alla vielä 30 minuuttia.

Paista sämpylät uunin keskitasolla 225 asteessa 10–12 minuuttia.