Blogi
Jahtivuoden saldo

Antti Otsamo
Vuosi 2018 on siirtynyt muistoihin. Metsästyspäiviä kertyi enemmän kuin koskaan ennen, taisipa mennä yli viidenkymmenen. Saaliiksi päätyivät sepelkyyhky, pyy, teeri, fasaani, valkohäntäpeura ja hirvi, joitakin näistä useampikin yksilö. Hienoja tilanteita, hienoja muistoja ja jotain kotiin vietävääkin.

Mitä muuta? Tuhansia kilometrejä auton ratissa ja kyydissä, kymmeniä tunteja tulilla, iltoja eräkämpillä, saunomista, kepeitä tarinoita ja syvällisiä keskusteluja. Satoja kilometrejä kävelyä hienoissa maisemissa, luonnon olemuksen pohtimista, sadetta, tuulta, räntää ja auringonpaistetta. Palelua ja hikoilua, mutta enimmäkseen hyvä oloa, irti arjesta. 

Mukaan mahtui kiusallisen monia ohilaukauksia käsittämättömistä tilanteista, mutta myös harkittuja ampumattomia laukauksia, joita en jäänyt katumaan. Haulikkoradalla kesällä kohtuulliseen kuntoon kehittynyt itseluottamus palautettiin arkeen heti kyyhkyjahdin alussa.

Itsevarmuus on metsästäjälle tarpeellinen ominaisuus, mutta yletön usko omiin kykyihin pudottaa ihmisen nopeasti takaisin maanpinnalle. Nöyryyttä tarvitaan myös – ja lisää harjoittelua.

Oliko kaikki harrastukseen sijoitettu aika, vaiva ja raha järkevästi sijoitettu? Kauan tällaista retorista kysymystä ei tarvitse miettiä, koska vastaus on päivänselvä: kyllä oli. Päivääkään en vaihtaisi pois!

Metsästys ei ole vain jahtipäivinä luonnossa tapahtuvaa toimintaa. Ei taida vuodessa kovin monia päiviä olla, jolloin ei tulisi jonkin varustevalmistajan tai keskustelupalstan sivuja selailtua. Ainahan pientä hienosäätöä kalustoon voi keksiä.

Auto voisi olla maastokelpoisempi, kivääri ehkä kevyempi tai tarkempi. Täydellisesti toimiva hirviluoti odottaa löytäjäänsä – puhumattakaan latauksesta, jolla sen saisi parhaiten toimimaan. Kehittämiskohtien lista on loputon, ja käymättömiä jahtialueita on Suomessakin riittävästi. Suunnittelu ja kehittely ovat kiinnostava osa harrastusta, mutta vähemmälläkin voi saavuttaa oleellisimmat elämykset.

 

Oliko kaikki harrastukseen sijoitettu aika, vaiva ja raha järkevästi sijoitettu? Vastaus on päivänselvä: kyllä oli

 

Mikä oli vuoden 2018 ”jahtisaldo”? Hienoista hetkistä mieleenpainuvin sattui 10. syyskuuta. Eväät ja nuotiokahvit oli nautittu. Sovittelin itseni kuivien mättäiden väliin selälleni, ja koira käpertyi kerälle viereen. Aurinko lämmitti kasvoja. Nenässä tuntui hiipuvan nuotion savun ja suopursun tuoksu. Nuotion risahtelun lisäksi muita ääniä ei kuulunut. Ajatukset pakenivat päästä yksi kerrallaan, kunnes jäljellä ei ollut muuta kuin syvä rauha…

Antti Otsamo
Metsähallituksen Metsätalous Oy:n kestävän kehityksen päällikkö, metsästäjä ja useamman lajin ampumaurheilija