Blogi
Keskivartalolihavat setämiehet jahdissa

Antti Otsamo
Työpaikan kahvipöydässä otsikossa mainittu ihmisjoukko herätti hilpeyttä – etenkin sen kekseliäs nimitys. Muuan kollega oli jostain löytänyt määritelmän ihmisryhmästä, joka edustaa kaikkea epäseksikästä, taantumuksellista ja täydellisen ”epäkiinnostavaa”. Siinäpä toisiamme katselimme ja totesimme useimmat täyttävämme määritelmän varsin hyvin.

Keskivartalolihava setämies löytyy peilistä!

Toisinaan mediassa metsästäjistä luodaan kuvaa, joka on aika lähellä yllä olevaa määritelmää. Jos rehellisesti asiaa tarkastellaan, siinä ollaan osittain totuuden jäljillä, mutta koko totuus ei sentään onneksi ole tuossa.

Metsästäjäkuntaan tulee mukaan nuoria jäseniä, ja sukupuolijakaumakin kehittyy hitaasti kohti tasapainoisempaa. Meidän pidempään maailmaa tarkkailleidenkin joukosta löytyy kovakuntoista väkeä, joka ei tämän jutun määritelmää täytä.

Metsästysharrastus pitää meidät nälkää näkemättömät ja liharuokaa pelkäämättömät setämiehet liikkeellä suuren osan vuotta. Raitista ilmaa ja monipuolista liikuntaa on tarjolla ilman säärajoituksia.

Olisi jollain tapaa outoa kuvitella heräävänsä lauantaiaamuna ennen viittä, keräävänsä kaverit kyytiin ja ajavansa kahta tuntia vaikkapa kuntosalille tai uimahalliin. Mutta kun jahtireissusta on kyse, setämiehiin tulee eloa ja säpinää.

Aikataulut pitävät, eivätkä sovitut tapaamiset lipsu. Ulkona vaelletaan tuntikausia, ja hyvänä päivänä kiskotaan useampikin sorkkaeläin tiheistä puskista tien varteen. Pulssi nousee ja hiki virtaa, mutta eipä monikaan ajattele, että liikuntaa ollaan harrastamassa.

 

Pienriistan lupametsästäjä kävelee vuorokaudessa keskimäärin kymmenen kilometriä. Sydäntautiliitto antoi tästä tunnustuksen riskiryhmämiesten terveyden edistämisestä.

 

Metsähallituksen Eräpalvelut laski jokin aika sitten, että pienriistan lupametsästäjä kävelee vuorokaudessa keskimäärin kymmenen kilometriä – pitkin metsiä ja soita, ei siis missään juoksumatolla. Sydäntautiliitto antoi tästä tunnustuksen riskiryhmämiesten terveyden edistämisestä. Hyvin osui palkinto kohdilleen.

Jahtireissujen yhteydessä monet meistä keräävät talteen sienet ja marjat mahdollisen riistasaaliin lisukkeeksi. Siinäpä tulee kasvissyöntiä ikään kuin vahingossa, vaikka hipsterikahviloiden smoothiet ja markettien tuontivalikoimiin perustuvat ”superfood”-tiskit saavatkin yleensä olla setämiehiltä rauhassa.

Metsästys kaikissa muodoissaan on parasta kuviteltavissa olevaa hyötyliikuntaa. Lähiliikuntaa, lähiruokaa, maisemia sekä hyvä yhdistelmä jännitystä ja mielenrauhaa. Yhä useammin jahtiporukoissa on mukana myös nuorempaa väkeä – hyvä niin!

Nautitaan harrastuksestamme toisiltamme oppien, mahdollisimman monipuolisesti iästä, sukupuolesta ja ruumiinrakenteesta riippumatta.

 

Antti Otsamo

Kestävän kehityksen päällikkö, Metsähallitus Metsätalous Oy, viikonloppumetsästäjä, kokopäiväpohdiskelija