Blogi
Perinteisellä tyylillä

Antti Otsamo
”Siitä kun laitetaan pyssy rosteripiipulla ja synteettisellä tukilla, niin on varmasti huoleton työkalu näihin hommiin…” Anteeksi mitä – työkalu? Harrastuksestahan puhumme, kun metsästyksestä on kysymys. Ei kai tässä mitään työkaluja tarvita, vaan pikemminkin omiin jahtitavoitteisiin ja mielenlaatuun soveltuvia harrastusvälineitä.

Käsitteissä on vissi ero!

Metsästys harrastuksena on pitkälti perinteiden vaalimista. On tietysti tilanteita, jolloin harrastus alkaa käydä työstä. Silloin todellakin arvostaa huolettomia ja varmoja työkaluja, joita ei tarvitse käytössä varoa ja jotka toimivat jatkuvasti ilman huoltoa.

Toisaalta kun kyse on aidosta kiireettömästä harrastuksesta, eikä olla kolarihirven perässä tai muissa virka-aputehtävissä, on varsin kiinnostavaa perehtyä erilaisiin perinteitä kunnioittaviin metsästysvälineisiin ja jahtimuotoihin. Se syventää harrastusta ja laajentaa käsitystä metsästyksestä ja yleisemminkin eränkäynnistä.

Vanhat laadukkaat aseet ovat omaa sydäntäni lähellä, vaikka ne eivät aina olisikaan kaikkein soveltuvimpia joka tilanteeseen. Vanhoilla aseilla on metsästetty aikanaan. Miksei niillä voisi edelleen metsästää, jos ne ovat turvallisia? Jos mietimme kokemiamme jahtitilanteita, kuinka usein epäonnistumisen syynä on ollut ase?

 

Metsästys harrastuksena on pitkälti perinteiden vaalimista.

 

Tuttavapiirissäni on monenlaisia harrastajia. Eräs tuttu sanoi myyneensä rinnakkaispiippuisen haulikon pois, koska sillä metsästäminen on ”liian helppoa”. Sittemmin hän on metsästänyt suustaladattavalla piilukkomusketilla.

Jahtipäiviä ja eräelämää kertyy melko lailla. Saalista ei tule päivittäin, mutta pyitä ja rusakoita kertyy reppuun tälläkin tavoin. Itsellänikin kaapista löytyy piilukkomusketti, joka toimii myös haulikkona. Lupaa hakiessa viranomainen kyseli hymyillen, olenko tosissani, kun tällaisella aion metsästää. Totesin siihen, että jotkut metsästävät jousellakin…

Jos tietää mitä tekee ja hallitsee harrastusvälineensä, saalista saa varmasti myös perinteisellä tyylillä. Aina ei tarvita viimeisintä teknologiaa ja asemessujen futuristisia innovaatioita. Oleellista on tuntea käytetty ase ja jahtimenetelmä. Perehtyminen ja huolellisuus ovat oleellinen osa eränkäyntiä.

Metsästysharrastusta kannattaa tarkastella laajasti. En näillä ajatuksillani tarkoita, että kaikkien pitäisi rynnätä perinnemetsästystä harrastamaan. Välillä on kuitenkin hyvä pohtia erilaisia tapoja toteuttaa itselle rakasta harrastusta.

Kun perehtyy moniin tapoihin tehdä asioita, omaa suoritusta voi aina kehittää. Samalla arvostus muiden tekemiseen lisääntyy, ja ymmärrämme kenties aiempaa paremmin metsästyksen syvintä olemusta – mitä se sitten itse kullekin tarkoittaakaan.

 

 

Antti Otsamo

Kestävän kehityksen päällikkö, Metsähallitus Metsätalous Oy, viikonloppumetsästäjä, kokopäiväpohdiskelija