Millainen haulikko sopii naiselle tai nuorelle? Ampumakouluttajan vinkit

Teksti: Eija Vallinheimo  Valokuvat: Pekka Rousi  01.03.2022
haulikko naiselle
Ammunta on välineurheilua. Kaikin puolin sopivalla haulikolla harjoittelustakin tulee mukavaa.
Ensimmäisen haulikon hankinnassa pätevät samat lainalaisuudet, olipa asetta ostamassa miehen tai naisen mittasuhteilla. Erilaiset ruumiinrakenteet asettavat kuitenkin varsinkin naisille ja kasvaville nuorille haasteita löytyy juuri itselle sopivin ase. Jahtimedia etsi vastaukset usein ensihaulikon ostossa esiin tulleisiin kysymyksiin.

Tässä artikkelissa:

 

Kysymyksiin vastaa Metsästäjäliiton metsästysammunnan pääkouluttaja Johanna Huotari. Huotari vetää Metsästäjäliiton metsästysammunnan ABC-koulutuksia, joten aloittelevien metsästäjien kysymykset ovat hänelle entuudestaan tuttuja.

Haulikon hankinta pähkinänkuoressa:

  1. Mikäli mahdollista, käy ensin radalla kokeneemman ampujan matkassa tai osallistu ampumakoulutukseen 
  2. Mieti, mihin ensisijaisesti käytät haulikkoa: metsästykseen vai rata-ammuntaan?
  3. Päätä budjetti: ostatko uuden vai käytetyn  aseen? Huomioi myös mahdollisten asesepällä teetettävien muutostöiden hinta
  4. Selvitä hallitseva silmä: kumpi silmäsi dominoi?
  5. Pyydä apua osaavalta henkilökunnalta. Käy monessa aseliikkeessä ja kokeile erilaisia aseita
  6. Huomioi aseen perän sopivuus itsellesi sekä aseen tasapaino, piipun pituus, mitä kaliiperia tulet käyttämään

 

Uusi vai käytetty haulikko?

Ennen kauppaan astumista kannattaa määritellä itselleen budjetti, eli paljonko on valmis sijoittamaan uuteen aseeseen. Vaihtoehtoja ja hintaluokkia on lähes rajattomasti.

– Hinta kulkee käsi kädessä materiaalien laadukkuuden, käyttöiän ja käyttövarmuudenkin suhteen. Aseen ulkonäön ja merkin suhteen valinnan voikin tehdä budjetin ja omien mieltymysten mukaan, Huotari tietää.

Aseen sopivuus itselle on kaikista tärkein asia. Asiantuntevissa aseliikkeissä myyjät osaavat auttaa valinnassa. Asiaan kannattaa joka tapauksessa perehtyä myös hieman itse. Esimerkiksi tähtäinkuvan ymmärtäminen on tärkeä seikka aseen sopivuuden testaamisessa ja aseen hankinnassa.

Tähtäinkuvalla tarkoitetaan sitä kuvaa, jonka silmäsi tähdättäessä näkee. Kun haulikon perä on ampujalle sopiva, on oikeanlainen tähtäinkuva nopeaa löytää heti noston jälkeen. Tähtäinkuvasta voi opiskella lisää Metsästyammunnan ABC-oppaasta.

Aseen ei tarvitse aina olla uusi. Myös huolletusta, laadukkaasta käytetystä aseesta voi saada pitkäikäisen kumppanin metsästysreissuille. Käytetyn tai perintöaseen mahdollisiin muutostöihin kannattaa satsata muutama satanen, jos ase on muuten ehjä ja käyttökelpoinen.

– Tärkeää on varmistaa, että käytetty ase on teräshaulikelpoinen, varsinkin jos kyse on vanhemmasta käytetystä aseesta, Huotari muistuttaa.

 

Silmädominanssi eli kumpi silmä hallitsee?

Haulikkoammunnassa pyritään ampumaan hallitsevan silmän puolelta molemmat silmät auki. Jos toinen silmä laitetaan kokonaan kiinni, tärkeä stereonäkö katoaa ja näkökenttä kapenee.

– Jo ennen aseliikkeeseen lähtemistä on selvitettävä oma dominoiva silmä eli hallitseva silmä ja näin pyrkiä ampumaan hallitsevan silmänsä puolelta, molemmat silmät auki. Hallitsevan silmän tulisi aina olla tähtäinkiskon jatkeena: silloin tähtäinkuva pysyy parhaiten ymmärrettävänä. Jos toinen silmä laitetaan kokonaan kiinni, stereonäkö häviää ja näkökenttä supistuu.

– Jos tästä huolimatta on vaikea ampua molemmat silmät auki, niin kannattaa hakeutua tarkempiin tutkimuksiin ampumanäön ammattilaiselle. Tämän tietämällä ei tule ostaneeksi ns. vääräkätistä asetta. Vääräkätisellä aseella ampuu ns. väärältä puolen, jolloin myös tähtäinkuvaa on vaikeampi hahmottaa ristikkäisellä kuvalla.

Kuvissa vasenkätinen ampuja, jolla oikea silmä dominoi.

Oman hallitsevan silmäsi saat selville yksinkertaisella testillä:

  • ojenna yhdessä olevat kätesi suoraan eteenpäin niin että etusormesi muodostavat eräänlaisen tähtäimen
  • valitse muutaman metrin päästä jokin sopiva tähtäyspiste ja ota se ”tähtäimeesi”
  • tähtää pisteeseen molemmat silmät auki ja sen jälkeen sulje vasen silmäsi: jos tähtäin pysyi paikallaan on oikea silmäsi dominoiva
  • voit vielä tarkastaa asian sulkemalla oikean silmäsi: nyt tähtäimen pitäisi siirtyä oikealle. Jos vastaavasti tähtäin pysyy paikallaan kun suljet oikean silmäsi, on vasen silmä dominoiva 
Hallitsevan silmän testi. Ampujan on hyvä tietää kumpi silmistä hallitsee, koska se vaikuttaa ampumisen lopputulokseen ratkaisevasti.

Katso video: hallitseva silmä

Silmän hallitsevuus ei kulje käsi kädessä kehon kätisyyden kanssa. Oikeakätisellä vasen silmä voi olla johtava ja päin vastoin. 

– Esimerkiksi oikeakätisellä vasen silmä voikin olla johtava. Nostaessasi haulikon oikealle poskelle vasen silmäsi muodostaa tähtäinkuvan viistosti yli aseen piipunsuun yli kohti maalia. Näin ollen laukaus menee vasemmalta ohi. Vasenkätisillä, joilla oikea silmä dominoi, on asia päinvastainen, Huotari selittää.

– Jos kehopuolisuus on todella vahva eikä ampuminen dominoivan silmän puolelta onnistu, voidaan hallitsevaa silmää estää näkemästä tähtäintä erilaisin apuvälinein, jolloin väärän puolen silmä ei pääse haittaamaan tähtäämistä. Yksi tapa on "siristää" ristikkäisellä kuvalla ammuttaessa dominoivaa silmää, jolloin heikompi silmä saa hallinnan paremmin. Ampumalaseihin voidaan myös kiinnittää näköä estävä tarra tai piippuun lisätä silmän blokkaava kevyt metallikisko, niin sanottu eye dominance rail. Tällöin ammutaan edelleen molemmat silmät auki. Jos tästä huolimatta on vaikea ampua molemmat silmät auki, kannattaa hakeutua tarkempiin tutkimuksiin ampumanäön ammattilaiselle. 

– Vasta-alkajien kannattaisi opetella ampumaan hallitsevan silmän puolelta, jos se suinkin tuntuu luontevalta, kehokätisyydestä riippumatta, Huotari suosittelee.

– Asiantunteva haulikkomyyjä osaa katsoa ampuma-asentoa ja suositella sopivaa asetta, mutta parasta olisi, jos pääsisi ennen aseen hankintaa edes muutaman kerran radalle testaamaan asiantuntevassa opastuksessa. Lisäksi olisi hyvä olla suurin piirtein kartalla siitä, millainen on tasapainoinen ampuma-asento.

Osalla ihmisistä kumpikaan silmä ei ole selvästi dominoiva ja sekin aiheuttaa omat ongelmansa sopivan haulikon valinnassa. Myös tällöin kannattaa ottaa osaa ampumakoulutukseen, jossa asiaa voidaan miettiä osaavan kouluttajan kanssa.

 

Millainen on sopivan haulikon tukin pituus?

Yksi lähestymistapa perän sopivuuden karkeaan arviointiin on kyynärmitta. Siinä käsivarsi laitetaan 90 asteen kulmaan. Haulikon pituus on sopiva, jos etusormen ylin nivel ylettää liipaisimen kohdalle, Huotari tiivistää.

Kyynärmitalla saa teknisesti oikean vetopituuden, mutta todellisuudessa asia ei ole ihan näin yksinkertainen. Huomioon pitäisi ottaa myös kaulan mitta (poskiluusta-olkaan), muut fysiologiset ominaisuudet ja ampuma-asento. Nämä vaikuttavat naisten kohdalla miehiä enemmän. Siksi asetta kannattaa testata itse kokeilemalla.

Ostettaessa kannattaa tarkistaa myös, ulottuuko sormi hyvin liipaisimelle, kun käsi on tukevasti kahvassa. Jos  sormen ensimmäinen nivel ei ylety liipaisimelle, on hyvä tarkistaa, voiko liipaisimen etäisyyttä säätää.

– Tärkeää on kuitenkin huomioida se, että ranne ei väänny ampuma-asennossa luonnottomasti, vaan pysyy rentona ns. kyynärän jatkeena. Otteen ei tule olla vain pelkän puristusotteen (keskisormi-peukalo) varassa aseen kaulan ympärillä, vaan kahvasta saatava tuki on ammunnassa tärkeää, Huotari painottaa.

Mahdollista on myös viedä ase ammattitaitoiselle asepuusepälle, joka tarkistaa asesopivuuden ja ratkaisee mahdolliset eteen tulevat ongelmat.

Tukkimestari Markku Tervonen näyttää videolla, millainen on oikeanlainen haulikon tukki ja miten tukin oikean pituuden voi määrittää kyynärtaitemitalla.

 

Miesten vai naisten malli vai säätöperäinen haulikko?

Ostotilanteessa voi keskittyä valitsemaan haulikkoa naisille suunnatuista malleista. Niiden mitoituksissa on jo valmiiksi otettu huomioon naisen fysiologisia ominaisuuksia.

Perushaulikot on yleensä mitoitettu keskikokoisille miehille. Miehille mitoitettu perä on usein naiselle liian matala, tähtäin ei näy ja perä tulee olkaan väärään kohtaan.

Vakioperäisistä haulikoista ei välttämättä löydy suoraan sopivaa mitoitusta kiskolinjan ja koron suhteen. Ei silti ole poissuljettua, etteikö perusmitoituksella olevista aseista löytyisi sopivaa asetta naiselle.

Jos budjetti antaa myöten, kannattaa ostaa säätöominaisuuksilla varustettu ase. Kun aloittelevan ampujan nosto vakiintuu, tulee usein tarve säätää asetta uudelleen, Huotari vinkkaa.

Täysin ampumattomalle ja vähä ampuneelle haulikon ostajalle on haaste löytää täysin sopivaa perää, koska ampuma-asento ei välttämättä ole vielä oikea. Matkan varrella tulee muuttujia, ja kerran panostettu säätöperä maksaa itsensä helposti takaisin ajan mittaan. Nuorten ampujien kohdalla tietysti myös kasvaminen vaatii sitä, että haulikkoa säädetään kasvun mukana. 

Ostotilanteessa voi keskittyä valitsemaan haulikkoa naisille suunnatuista malleista. Niiden mitoituksissa on jo valmiiksi otettu huomioon naisen fysiologisia ominaisuuksia.

Kevyt haulikko naiselle?

Ampujan koko ja fyysisyys ovat haulikon painoon vaikuttavia tekijöitä. Asetta valittaessa tulee pohtia, miten asetta tullaan käyttämään. Jos asetta kantaa koko päivän metsällä, on painollakin oma merkityksensä.

Usein puhutaan, että mitä kevyempi ase, sitä kovempi rekyyli. Tämä on osittain totta. Kevyessä aseessa rekyylin hallinta voi olla aloittelijalle hankalaa, mutta jos ampuma-asento on oikein, niin kevyen aseen rekyyli ei ole silloin metsästysaseessa ongelma.

– Nykyään on olemassa metsästysaseita, joissa rekyylin vaimennusta on huomioitu eri mekanismein. Yleensä ne tarkoittavat sitä, että aseiden perän sisälle on asennettu osia, jotka vaimentavat rekyyliä. Usein puoliautomaattiset haulikot koetaan pehmeämmiksi ampua kuin päällekkäispiippuiset, mutta oikeanlaisesti mitoitettu perä ja tasapainoinen ase vaikuttavat paljon - tietenkin yhdessä oikean ja tasapainoisen ampuma-asennon kanssa. Rata-aseissa rekyylin vaikutus pyritään minimoimaan ja ne ovat sen vuoksi hieman painavampia.

Rekyylillä tarkoitetaan puhekielessä ”potkua”,  eli kuinka paljon ase potkaisee ampujaa lauetessaan. Jos haulikko on kevyt, rekyyli voimistuu etenkin silloin, kun aseen peräkulma ei ole oikea, ampuma-asento ei ole tasapainoinen tai haulikon perä ei ole ammuttaessa oikealla kohdalla olkapäässä.

 

Miten testaan haulikon tasapainon?

Tärkeää on, että ase on tasapainoinen, eli aseen paino jakaantuu käsien väliin tasaisesti. Tasapainotuksessa voidaan lisätä painoja lähelle kahvaa. Myös piippupainoja voidaan käyttää, ja silloin painot lisätään lähelle lukkorunkoa etutukin sisään.

Aseen tasapainon voi tutkia monella tapaa. Parhain tapa on laittaa ase piippujen saranatapin kohdalta tasapainoisen alustan päälle, esimerkiksi tuolin selkänojalle niin, että ase mahtuu olemaan vaakatasossa vain saranatapin kohdalta koskien tukeen. Tasapainopiste on yleensä joko saranatapin kohdalla tai 1 - 1,5 cm sen etu- tai takapuolella riippuen hiukan aseen merkistä ja lukkorungon mallista.

Merkittävin tekijä rekyylin voimakkuudessa on kuitenkin aseen pystysuuntainen tasapaino. Tätä voi testata laittamalla aseen seisomaan vaaterissa olevan alustan päälle. Ase on tasapainossa, jos se ei kaadu kiskolle tai liipaisinkaaren puolelle. Aseen tulee korkeintaan kallistua sivusuunnassa jommallekummalle puolelle muutaman sekunnin jälkeen siitä, kun ase on laitettu pystyyn seisomaan perä lattiaa vasten.

Ampujalleen sopiva aseen perä ei hakkaa poskeen tai putoa olkapäältä ammuttaessa, vaan rekyyli kohdistuu suoraan taaksepäin, Huotari summaa.

Ampuma-asento vaikuttaa paljon myös siihen millainen rekyylituntuma laukauksen jälkeen on. Aseella on miellyttävä ampua, kun peruselementit ovat kunnossa, silloin ei rekyyliä juuri huomaa tai tunne.

 

Miten valitaan haulikon pituus?

Piipun pituus on paljolti maku- ja tottumiskysymys. Jos metsästää niin, että liikkuu päivän aikana paljon, lyhyet piiput palvelevat paremmin tuoden keveyttä aseeseen. Jos taas metsästää enemmän passittamalla, piipun pituudella ei ole niin väliä, Huotari kertoo.

Pidemmät piiput ovat toisaalta ehkä vakaammat ampua kuin aivan lyhyet. Lyhyet piiput tahtovat olla rauhattomia rekyylistä ja pysähtyä herkemmin laukaisuun, eikä ne välttämättä ei ole niin helppoja ammuttavia pidemmille matkoille kuin pitkät piiput.

Jos aikoo alkaa ampumaan tavoitteellisemmin ja harjoittelee paljon radalla, suosittelen 30” piippuja, toimivat hyvin niin metsällä kuin radallakin. Hifistelijät tuovat usein esille ruudin palamista paremmin pitkissä piipuissa, mutta nykyään yleiset käytössä olevat ruudit ovat nopeita palo-ominaisuuksiltaan, että siinä suhteessa piipun mitalla ei ole niin suurta merkitystä. Toki 26” piippuihin voi jäädä palamatonta ruutijäämää. Mutta tässäkin asiassa on monta kuppikuntaa.

Kaliiperi valitaan käyttötarkoituksen mukaan: millaista riistaa aiot metsästää, ammutko radalla keikkoja ja niin edelleen.

Minkä kaliiperin hankin?

Kaliiperin valinta tehdään sen mukaan, mikä on haulikon käyttötarkoitus; millaista riistaa metsästää, käykö ampumassa radalla ja niin edelleen. Ylivoimaisesti yleisin kaliiperi on 12/76 ja viimeaikoina suosiota on nostanut 20 cal haulikko. 12 ja 20 ja patruunapesän mitta on joko 70 tai 76 mm. Tällaisen aseen kaliiperimerkintä voi siis olla esim 20/70 tai 12/76. Harvinaisempien kaliiperien kohdalla patruunahinnat vaihtelevat ja ne ovat kalliimpia.

12 cal haulipatruunat ovat kaliiperin yleisyyden puolesta markkinoilla halvimpia muihin kaliipereihin nähden, 20 cal ei paljoa hinnoittelussa enää häviä, Huotari tietää. 

– 20 cal haulikko on varsin oivallinen valinta pienikokoiselle nuorelle tai naiselle keveytensä puolesta, koska 20 cal riittää metsästämiseen vallan mainiosti, Huotari summaa

 

Mikäli sinulla on lisää kysymyksiä, jotka puuttuvat listasta, lähetä niitä Jahtimedian toimitukseen osoitteella jahti <ät> metsastajaliitto <piste> fi

 

Liity Metsästäjäliiton jäseneksi

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville.

Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>