Jahtinaiset haastavat kaikki seurat marjatalkoisiin

Teksti: Eija Vallinheimo  Valokuvat: Anniina Poutiainen ja Anna-Maria Penttinen  24.07.2020
Naiset lakkasuolla
Pohjois-Karjalan Jahtinaiset osallistuivat #marjatalkoot-haasteeseen keräämällä lakkoja Palvelutalo Kotirannalle. Jahtinaiset haluavat haastaa muitakin eränkävijöitä marjatalkoisiin.

Arktiset Aromit haastoivat kaikki kynnelle kykenevät mukaan marjatalkoisiin poimimaan mitä hyvänsä luonnonmarjaa valitsemaansa tarkoitukseen. Haasteen tavoitteena on kerätä talteen tämän vuoden marjasatoa suomalaisin voimin.

Pohjois-Karjalan Jahtinaiset osallistui Arktisten Aromien
#marjatalkoot -haasteeseen keräämällä lakkoja voittoa tavoittelemattomalle Enon Vanhusten Tuki ry:n ylläpitämälle Palvelutalo Kotirannalle Enossa.

– Halusimme tämän tempauksen myötä kannustaa muitakin eränkävijöitä marjatalkoisiin ja siksi haastoimme mukaan Suomen Metsästäjäliiton ja sen jäsenseurat, Jahtinaiset sanovat.

Marjastaminen osa eränkäyntiperinnettä

Luonnossa liikkuminen ja luonnon antimien laaja käyttö ja tunteminen on luonteva ja tärkeä osa eränkäyntiperinnettä, jota Pohjois-Karjalan Jahtinaiset seurana haluavat ylläpitää. Sukupuoleen katsomatta metsästäjät hankkivat ruokaa luonnosta myös keräilemällä niin marjoja, sieniä kuin kasvejakin. Metsästäjät ja eränkävijät liikkuvat luonnossa ympäri vuoden ja harrastuksen kautta myös arvostavat ja kunnioittavat metsän antimia laajasti.  

Yhteissaaliina lahjoitusmarjaa Jahtinaisten lakkatalkoissa saatiin kasaan reilu kymmenen kiloa. Marjat luovutettiin tuoreeltaan suoraan suolta Palvelutalo Kotirannalle, jossa niitä pian päästiin maistelemaan.

Talkoista jäi hyvä maku suuhun

Halusimme tällä tempauksella myös kunnioittaa sitä sukupolvea, joille metsän antien hyödyntäminen oli arkipäivää, mutta jotka nyt eivät enää pääse nauttimaan itse luonnossa liikkumisesta. Päädyimme lahjoittamaan marjat niin sanotusti marjoina, sillä toivoimme tarjoavamme näin tutut maut luonnossa aikanaan paljon liikkuneen sukupolven suuhun.

Marjasankoa vietäessä hymyt olivat herkässä niin kerääjillä kuin marjojen vastaanottajilla.

Talkoot olivat todella mukavat ja hieman saatiin poimijoiden koteihinkin tuliaisia. Perheiden pienimpien mielestä marjat maistuivat tuoreeltaan niin hyviltä, ettei ne meinanneet pakastimeen ennättääkään. Kuuleman mukaan taisi pieni innostus lakan poimintaan herätä kasvavassakin sukupolvessa. Toivon mukaan suokävelyn taitajia riittää jatkossakin. Kaikin puolin tapahtumasta jäi hyvä maku suuhun, myös kirjaimellisesti.

Kuvassa on vasemmalta yläkulmasta lähtien Elina Kukkonen, Jaana Puhakka, Anna-Maria Penttinen, Anniina Poutiainen, Anneli Piipponen ja Jonna Laakkonen