Näin käytät pienpetorautaa turvallisesti ja oikein

Teksti: Tiina Saario-Kuikko  Valokuvat: IIta Ala-Ikkelä  09.09.2021
Jalmarin laatikkorauta pyynnissä. Kuva: Jyrki Puupponen.
Jalmarin laatikkorauta pyynnissä. Kuva: Jyrki Puupponen.
Pienpetorauta käpälässään liikkuvat karhut ovat herättäneet viime aikoina huolta Pohjois-Karjalassa. Pyysimme nyt Jalmarin laatikkoraudan kehittäjää, Janne Ala-Ikkelää kertomaan, kuinka tällaisilta haavereilta vältytään ja mitä neuvoja hänellä on pyyntirautojen turvalliseen käyttöön.

Pienpetojen rautapyynti on tehokas ja helppo keino vieraspetojen poistamiseksi, sillä saaliin ei tarvitse odottaa kohtaloaan eikä pyytäjän kokea pyydyksiään joka päivä.

Näin myös mökkiläiset voivat tehdä omalta osaltaan arvokasta luonnonsuojelutyötä alkuperäislajiemme säilymiseksi, sillä minkki- ja supikoirajahtiin ei tarvita edes metsästyskorttia. Jalmarin laatikkorautaa voi ostaa Eräkontista.
 

Oleellista on huolehtia pyyntirautojen turvallisesta käytöstä. Käytännössä ainoastaan suojakotelossa olevat raudat ovat sallittuja maan päällä tapahtuvassa pyynnissä


– Kulkuaukkojen koko sekä pyydyksen sijoittaminen valikoivat saalista parhaiten, jotta vain niillä tavoiteltavat eläimet joutuisivat rautoihin, Janne Ala-Ikkelä muistuttaa.

– Asetus sallii niissä maksimissaan 20 senttimetrin kulkuaukon, mutta sen ei oikeastaan koskaan tarvitse olla 10 senttimetriä suurempi, hän sanoo.

Suojakotelo on tärkein turvallisuustekijä

Pienpedoille asianmukaisesti ja oikein viritetyt raudat ovat turvallisia, eikä niistä pitäisi aiheutua vaaraa ihmisille, lemmikeille eikä rauhoitetuille eläimille.

Janne Ala-Ikkelä ei tunne Pohjois-Karjalan tapauksia, mutta kyseessä voisi olla mahdollisesti virheellisesti asetettu pyydys tai esimerkiksi iän myötä hapertunut suojakotelo, johon karhu on päässyt murtautumaan.

– Suojakotelo on suurin yksittäinen turvallisuuteen vaikuttava tekijä - sen kunto on tärkeä tarkastaa, hän neuvoo.

Turvallisessa pyyntiraudassa rauta on kiinteästi kiinni suojakotelossa, kuten Ala-Ikkelän kehittämässä Jalmarin laatikkoraudassa. Se on tukevassa vanerisessa suojakotelossa oleva hetitappava rauta, jonka teho perustuu kovaan iskuun.

– Raudan iskusanka puristaa tietyllä voimalla, mutta joustaa tarvittaessa, joten siitä saa käpälänsä irti, toisin kuin vanhanmallinen karhun käpälään lukkiutuneen pyyntirautamallin, joiden käyttö on jo kauan sitten kielletty. Laatikkoraudan kulkuaukot ovat 8 senttimetriä, ja sen herkkyys on säädetty minkille sopivaksi, Janne kuvailee.

Ruostumattomat jouset takaavat myös voiman säilymisen Jalmarin laatikkoraudassa.

Jalmarit sai keväällä avainlipputunnuksen.

Lue lisää: Kuka vei linnunmunat? Huoli vesiluonnon tilasta sai mökkiläisen toimimaan

Helppo käyttää

Jalmarin laatikkorauta on kehittäjänsä mukaan helppokäyttöinen.

– Siinä on kaikki mukana, lisää vain syötti, Janne rohkaisee myös vasta-alkajia pyydyksen käyttöön.

– Tärkeimpänä vinkkinä on laittaa pyydys vireeseen, loppu hoituu ajan kanssa, hän sanoo.

– Viritys puolestaan tapahtuu kampea kääntämällä, itse pyyntirautaan ei tarvitse koskea.

Lue lisää: Miten pyydystää minkki?

Jalmarin-laatikkoraudan kehittäjä Janne Ala-Ikkelä esittelemässä kanuloukkuaan, joka kuuluu niin ikään Jalmarin tuoteperheeseen.

Omaksi tai lainaksi

Janne Ala-Ikkelä on valmistanut laatikkorautoja yli kymmenen vuotta. Tuotteitaan hän myy ainoastaan jälleenmyyjille ympäri maan.

– Mökkiläiset voivat halutessaan hankkia oman laatikkoraudan alan liikkeestä, ja myös jotkut metsästysseurat ja osakaskunnat ovat hankkineet rautoja lainattaviksi, kertoo Kauhajoen Metsästysseuraan itse kuuluva Ala-Ikkelä.

Lue lisää Mökkiläiset vieraspetopyyntiin - hankkeesta.

Info
Näin käytät Jalmarin laatikkorautaa

1. Avaa kansi kääntämällä laatikon päässä olevaa silmukkaruuvia kannen hahlon suuntaisesti, nosta levyn etureuna ruuvin yli ja vedä kansi pois.
2. Aseta syötti pyydyksen perälle rautojen taakse.
3. Sulje kansi kääntämällä kansilevy ruuvin alle ja silmukkaruuvin läpi, käännä silmukka poikittain.
4. Viritä pyydys vääntämällä virityskampea rauhallisesti ylöspäin, kunnes kuulet kilahduksen. Rauta on nyt vireessä.
5. Voit säätää tarvittaessa laukaisuvoimaa ja -herkkyyttä poljinvarren jousen alla olevasta sormipyörästä.
6. Voit myös halutessasi laukaista pyydyksen työntämällä keppiä etuosan reiästä ja painamalla astinlautaa. Pyydyksen voi myös hajustaa pyyntitehon parantamiseksi.