🔴 LIVE: Suositussa sorsatuubilivessä sorsaemoa seurataan sisä- ja ulkokameroin

Teksti: Kirsi Färm  Video: Janne Neuvonen / LiveEye Oy  20.04.2023
kuoriutuminen
Villin sinisorsaemon haudontaa ja poikasten kuoriutumista seurataan Metsästäjäliiton livekamerassa jo kolmatta kevättä. Edellisinä vuosina sorsatuubilivessä on tarkkailtu Saima-sinisorsaa Lopella ja Ainikki-sinisorsaa Savitaipaleella. Pesäpaikkauskollisena eläimenä sorsatuubissa pesii todennäköisesti jälleen Ainikki.

Voit seurata pesän tapahtumia samanaikaisesti kummastakin kamerasta klikkaamalla videot käyntiin.

Päätapahtumat:

  • Live on auki vielä kesäkuun loppuun asti
  • 26.5. 9:30 11 sorsanpoikasta ovat ulkona pesästä!
  • 26.5. Emo hyppäsi pesästä tarkistamaan ympäristön turvallisuutta 8:23
  • 25.5. Ensimmäiset kuoriutuneet poikaset esiintyivät kamerassa 16:54:34
  • 22.5. Naapuripesän poikue kuoriutui aamuvarhaisella
  • 19.5. Ainikki loikoilee pesässä ja hautoo ahkeraan. Hämärän laskeutuessa se peittelee munat huolella ja piipahtaa muualla ruokailemassa.
  • 8.5. Haudonta on alkanut!
  • 3.5.  Sorsaemo viettää pesässä köllötellen yhä enemmän aikaa. Vielä on epäselvää, onko varsinainen haudonta jo käynnissä, vai viettääkö emo pesässä aikaa vain ollakseen turvassa ja lämpimässä.
  • 24.4. Sorsaemo viettää tuubissa pitkiä aikoja aamuisin testaillen pesää, onko se varmasti kelvollinen ja turvallinen poikasille. Sisäpesäkameraa kannattaa tarkkailla erityisesti 7:00-10:00 välisenä aikana.
  • 21.4. Sorsaemo pyöräytti pesään toisen munan aamuhämärissä. Toimitus on nopea. Enemmän aikaa kuluu pesästä poistumisen tarkkailuun, näkikö kukaan ja onko reitti varmasti selvä.
  • 19.4. Kaksi viikkoa kestävä munintavaihe on alkanut. Ensimmäinen muna on munittu.
  • 17.4. Sorsaemo nimeltään Ainikki23 on nähty ensimmäisen kerran pesällä. Se lennähti aamuhämärässä pesätuubin päälle istumaan. Kumppani odotti jäällä ja vaakkui äänekkäästi.

 

Mistä sorsatuubilivessä on kyse?

Savitaipaleelle sijoitetut livekamerat kuvaavat heinä- eli sinisorsaemon haudontaa ja poikasten kuoriutumista niitä häiritsemättä. Emo on hyväksynyt Savitaipaleelle asennetun putkipesän, myllännyt sen pohjapehmusteet itselleen mieluisaksi pesämaljaksi ja muninut pesään parin viikon aikana useita munia.

– Sorsat ovat pesäpaikkauskollisia, joten todennäköisesti emo on Ainikki tai joku muu viime vuoden emoista, jotka palaavat myös tänä keväänä Savitaipaleelle pesimään, tietää sorsatubilivestä vastaava Metsästäjäliiton lintuvesiasiantuntija Veli-Matti Pekkarinen. Suurin osa tuubissa edellisvuotena kuoriutuneista naaraista valitsee uudestaan pesintäpaikakseen turvallisen putkipesän.

– Sorsan haudonta kestää noin 26 vuorokautta. Munintavaiheen jälkeen voidaan ennustaa todennäköinen kuoriutumisajankohta. Kaikki poikaset kuoriutuvat yleensä muutaman tunnin sisällä auringonnousun aikaan, kuivattelevat hetken ja hyppelevät sitten emon houkuttelemana peräkanaa veteen.

Putkipesät eli pesätuubit ovat kustannustehokkain keino lisätä paikallisia vesiriistakantoja

Tänä keväänä pesä on jälleen Savitaipaleella SOTKA Levähdysalue -hankkeeseen kuuluvalla kosteikolla, joka on rakennettu vesilintukantojen ylläpitämiseksi.

Pesänä toimii veden yläpuolelle asetettu sorsatuubi, joka on kuivalla heinällä pehmustettu putkimainen pesä. Niitä asennetaan kosteikoille ja luonnonvesiin vesilintujen pesimämenestyksen parantamiseksi.

Pesinnän onnistuminen on aina hyvä uutinen, sillä rakennetussa pesässä pesintä onnistuu noin 90-prosenttisesti. Maalla sijaitseviin luonnonpesiin kohdistuu suuri saalistuspaine. Tuubipesien lisäksi luonnollisten elinympäristöjen hoito ja rakennetut kosteikot ovat elinehtoja sorsakannoille. Vierasperäisten pienpetojen poisto voi palauttaa pesivän linnuston kosteikolle.

– Erityisesti sinisorsat suosivat putkipesiä, mutta myös muiden vesilintujen kuten tavin, telkän, uivelon ja nokikanan on huomattu hyötyvän tuubilivessä näkyvästä, turvallisesta pesälaitteesta, Pekkarinen kertoo.

Pesän pitkä muoto estää suurten lokki- ja varislintujen pesärosvousta ja pesän jalkaan kiinnitetty nousueste minkin pesäryöstelyä. Sorsatuubien käyttö on lisääntynyt Suomessa merkittävästi. 

Metsästäjäliiton sorsatuubilivessä seurataan sinisorsan munintaa, haudontaa sekä poikasten kuoriutumista toukokuuhun asti. Tämän jälkeen kamerat välittävät kosteikon maisemaa ja äänimaailmaa. Liveseurannan tuottaa Janne Neuvonen / LiveEye Oy.

Katso sorsatuubliven parhaat palat Instagramista:

Eräkontti sorsanpesä