Viedään suomalainen metsäsuhde maailmalle

Teksti: Suomen Metsämuseo Lusto  09.09.2020
Ollaanpa metsässä töissä tai huvikseen, eväät pitää olla. Viedään yhdessä suomalainen metsäsuhde maailmalle! Kuvaaja Kalle Rautanen
Ollaanpa metsässä töissä tai huvikseen, eväät pitää olla. Viedään yhdessä suomalainen metsäsuhde maailmalle! Kuvaaja Kalle Rautanen
Suomalainen metsäsuhde tarkoittaa ihmisen muuttuvaa ja yksilöllistä suhdetta metsään. Metsäsuhde on osa identiteettiä, joka kehittyy elämän varrella ja voi ilmetä eri tavoin eri rooleissa tai ympäristöissä. Metsä erityislaatuisena luonnon- ja kulttuuriympäristönä erottaa metsäsuhteen luontosuhteesta.

Suomalaiset ovat aina olleet vuorovaikutuksessa metsäluonnon kanssa.

Metsäsuhde voi olla käytännöllinen tai romanttinen, se voi liittyä metsän omistamiseen, työhön tai vapaa-aikaan. Läheisin metsä voi olla marja-, halko- tai hirvimetsä.

Suomen Metsämuseo Lusto on kehittänyt metsäsuhdeajattelua pitkäjänteisesti. Vuonna 2020 alkaneessa Metsäsuhteiden Suomi 2035 -hankkeessa Lusto laajentaa tätä työtä ja kutsuu yhteisöjä, kansalaisia, liikkeitä ja ryhmiä viemään suomalainen metsäsuhde Unescon kansainvälisen elävän perinnön listalle vuonna 2023

– Suomella on paljon annettavaa maailmalle, kun puhutaan luontoon liittyvästä elävästä perinnöstä. Kansainvälisessä luettelossa on toistaiseksi vielä vähän luontoon liittyviä kohteita,  kertoo Reetta Karhunkorva, vastaava metsäkulttuuriasiantuntija Lustosta.

 

Kerro omasta metsäsuhteestasi

Suomalainen metsäsuhde ansaitsee tulla nähdyksi ja juhlistetuksi. Lusto kutsuu mukaansa kaikkia yhteisöjä ja yksilöitä, joille metsä on osa elämää. Tavoitteena on tehdä näkyväksi suomalaisen metsäsuhteen kulttuuripiirteet ja kerätä todisteet siitä, miten kattavasti metsä elämässämme näkyy. Käytännön toimenpiteinä Lusto kerää yhteisöt mukaan ja käynnistää metsä-minä-viestintäkampanjan.

Itä-Suomen yliopisto, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura,  ja LUSTO - Suomen Metsämuseo järjestävät kirjoituskeruun suomalaisista metsäsuhteista.

– Suhteeni metsään -keruussa haluamme mahdollisimman kattavasti tavoittaa ja tallentaa suomalaisten metsäsuhteiden kirjoa. Toivommekin, että eri ikäiset ihmiset ja metsästäjät eri aloilta ja alueilta kokisivat tärkeäksi osallistua keruuseen ja jakaa keruukutsua verkostoissaan, kertoo Tuulikki Halla, tutkija ja jatko-opiskelija.

Keruuseen voi osallistua suomen, ruotsin, englannin ja kaikilla kolmella saamen kielellä. Kirjoitus on vapaamuotoinen. Vastausaika on 15.10.2020 asti.

– Olisi hienoa, jos Suomi olisi maailmalla tunnettu myös moniulotteisten metsäsuhteiden maana, summaa Leena Paaskoski, Luston kehittämisjohtaja.

Osallistu kirjoituskeruuseen tästä

Info
Metsäsuhteiden Suomi 2035 -hanke

Lusto toimii valtakunnallisesti tukikohtanaan Punkaharju, ja sen tehtävänä on vahvistaa ihmisten suhteita metsään. Museon sidosryhmät muodostavat laajan verkoston.  Lustolla on ainutlaatuista tietoa ja osaamista menneisyyden metsäsuhteista, joista kertovat kuvat, esineet ja muistot.

Aineeton kulttuuriperintö on elävää perinnettä, joka on läsnä ihmisten ja yhteisöjen elämässä, arjessa ja juhlassa; se on jotakin merkityksellistä, jota ihmiset ja yhteisöt haluavat vaalia elämässään ja siirtää eteenpäin. Luston aloitteesta suomalainen metsäsuhde liitettiin Unescon kansalliseen elävän perinnön luetteloon ensimmäisten ilmiöiden joukossa vuonna 2017.

Suomen Metsämuseo Lusto on kehittänyt metsäsuhdeajattelua pitkäjänteisesti. Vuonna 2020 alkaneessa Metsäsuhteiden Suomi 2035 -hankkeessa Lusto laajentaa tätä työtä ja kutsuu yhteisöjä, kansalaisia, liikkeitä ja ryhmiä viemään suomalainen metsäsuhde Unescon kansainvälisen elävän perinnön listalle vuonna 2023. Hanketta rahoittaa Metsämiesten säätiö.

Elävän perinnön kansallinen luettelo

 

Haluatko sinä liittyä mukaan elävän perinnön työhön? Ota yhteyttä:

Johanna Lehto-Vahtera, vastaava sisältöasiantuntija, Lusto – Suomen Metsämuseo

+358 44 080 0227, johanna <piste> lehto-vahtera <ät> lusto <piste> fi

Lisätietoja:

Johanna Lehto-Vahtera tai Leena Paaskoski, kehittämisjohtaja, Lusto – Suomen Metsämuseo

+358 50 366 9552, leena <piste> paaskoski <ät> lusto <piste> fi