Aseen huolto ja puhdistus

Teksti: Kirsi Färm  26.10.2021
Aseen huolto ja puhdistus
Kun opettelet yksinkertaisen aseen huollon, sen suorittamiseen metsästyspäivän jälkeen ei kulu montaakan minuuttia. Kokosimme tähän artikkeliin haulikon, kiväärin ja yhdistelmäaseen huoltopaketin.

Aseen puhdistus: muista nämä:

  • Älä koskaan ”unohda” märkää asetta asepussiiin – kiikarilla tai ilman
  • Kuivaa ensin märkä ase ja anna kylmän aseen lämmetä huoneenlämmössä ennen huoltoa
  • Puhdista ase irtoroskista ennen huoltoa- näin vältät roskien leviämisen aseen sisälle
  • Käytä asekaapissa kosteuden poistajaa

 

Kiväärin ja haulikon puhdistus

Oikeaoppinen ja huolellinen aseen huolto ja puhdistus pidentävät metsästystyökalun käyttöaikaa ja ovat myös turvallisuusasia. Metsästysase on lisäksi arvokas hankinta. Sen vuoksi siitä kannattaa pitää hyvää huolta.

Kun huollat ja puhdistat kiväärisi näiden ohjeiden mukaan, se pysyy käyttökelpoisena vuosia. Pidä huoli, ettei kiikariin joudu huollon yhteydessä aseöljyä. Jos näin käy, kiikari on vietävä ammattitaitoiselle korjaajalle.

Haulikon huolta on yksinkertaista, mutta vaatii viitseliäisyyttä. Täältä löydät ohjeet sekä päällekäispiippuisen että itselataavan haulikon perus- ja vuosihuoltoon. Varsinkin, jos haulikossasi on puinen tukki, sen huoltaminen vaatii erityistä huolellisuutta.

Yhdistelmäaseessa yhdistyy nimensä mukaisesti haulikko ja kivääri. Sen huolto ja puhdistus kattavat siis kummankin aseen huolto-ohjeet - katso tästä video.

 

Kiikarin huolto ja puhdistus

Jos aseessasi on kiikaritähtäin, pidä mukanasi puhdasta ja nukkaamatonta liinaa, jolla voit pyyhkiä kiikarin linsseistä kosteuden tai roskat. Pienikin hiekanmuru voi tehdä linssiin ikävän naarmun. Onneksi pienet naarmut ovat vain elämää niin kauan kuin ne eivät häiritse optiikkaa. Linssejä ei voi hioa, vaan ne vaihdetaan aina uusiin. 

Kun huollat kivääriä, suojaa kiikarin linssit aseöljyltä läpät kiinni, ja käsittele öljyä huolellisesti, jotta sitä ei joudu tähtäimen osiin.

Kun kiikari on käynyt huollossa ja asetettu takaisin, kivääri täytyy jälleen kohdistaa. Näillä ohjeilla onnistut. Kohdistus pätee tietysti myös uuteen aseeseen sekä aina patruunoiden vaihdoin jälkeen.

 

Muista aseen oikea säilytys ja aseen kuljetus

Jahtimediasta löytyy kattava artikkeli aseen ja patruunoiden säilytyksestä.  Lisäksi aseen oikeaoppiseen kuljetukseen kannattaa paneutua. Myös kuljetuksesta löydät hyvän ohjeistuksen.

Ja kuten aseen käytössä aina - kaiken pohjana on turvallisuus. Metsästäjillä on oltava hyvät tiedot ja taidot turvallisesta aseenkäsittelystä. Neljä tärkeintä aseturvallisuuteen liittyvää sääntöä löydät täältä: 1. Käsittele asetta aina kuin se olisi ladattu, 2. Älä ikinä osoita aseen piipulla mitään, mitä ei ole tarkoitus ampua, 3.  Pidä sormi pois liipaisimelta, 4. Ole varma kohteesta.