Kosteus on kiikarin pahin vihollinen

Teksti ja kuvat: Ira Honkonen  19.02.2019
Kiikarit ja muut optiset katselulaitteet kannattaa huollattaa tasaisin väliajoin
Jari Pulkkinen huoltaa ja korjaa kiikaritähtäimiä ja muita optisia katselulaitteita Kuopiossa
Kiikaritähtäimet tarvitsevat huoltoa siinä kuin aseetkin. Kiikareiden ylivoimaisesti yleisin ongelma on kosteus, joka on päässyt rakenteen sisälle. Toiseksi yleisin syy kiikuttaa kiikari korjaajalle on linssien irtoaminen. Kolmas on aseöljy.

Kiikarin perushuolto olisi hyvä tehdä jahtikauden jälkeen, varsinkin, jos kiikaria on käytetty kosteissa olosuhteissa – ettei seuraavan hirvimerkin ammunta tyssää heti alkuunsa. 

Perushuollossa kiikari puhdistetaan, mahdolliset rikkinäiset osat vaihdetaan, linssien kiinnitykset kiristetään ja kiikari kuivataan sekä typetetään. Linssien huurtumisongelmat kertovat typen puutteesta ja silloin viimeistään on hyvä kiikuttaa kiikari huoltoon. 

Kiikareita huoltava ja korjaava Jari Pulkkinen Finalpoint Ky:sta kertoo, että perushuoltoon on metsästyskauden ulkopuolella kahden viikon jono ja sen hinta on 80–100 euroa. Metsästyskaudella jono voi olla jopa kuukaudenkin mittainen.

 

Kosteuden torjuntaa kissanhiekalla

Pulkkinen suosittelee kosteudenpoistajien käyttämistä. Sellainen on helppo tehdä silicaa sisältävästä kissanhiekasta ja tennissukasta. Varsinkin metalliset asekaapit hautovat kosteuden kiikareihin, ja ilman ennaltaehkäisyä tuloksena voi olla pahoja hapettumia niin kiikareissa kuin aseissakin. Viime syksyn sateiden seurauksena homeisia kiikareita tuli huollettavaksi läjäpäin.

Lisäksi nykykiikareissa valopistetähtäimet ovat yleistyneet ja niissä saattaa piillä kriittinen heikkous: kosteus pääsee patteripesän kautta kiikarin sisälle.

– Patteri pitäisi aina vaihtaa kotona kuivissa tiloissa. Patterin voisi mieluiten ottaa aina aseen käytön jälkeen pois niin, että patteripesä pääsee kuivumaan.

– Pahinta on, jos kosteutta saanutta kiikaria yritetään kuivata itse esimerkiksi kuumailmapuhaltimella. Liika kuumuus tekee linssin keskelle sokean pisteen, Pulkkinen sanoo ja näyttää linssiä, jonka keskellä on sumea, parin millin levyinen pyöreä täplä.

Vältä liiallista voimaa ja aseöljyä

Asetta puhdistettaessa on aina varottava, ettei öljyä samalla kiikaria. Öljy tunkeutuu kiikarin sisälle helposti säätötornien kierteiden kautta päätyen lopulta linsseihin. Myös vanhempien teräskuoristen tähtäinten sinistyksen öljyäminen kannattaa siis unohtaa: ajanpatina on vain pieni kauneusvirhe, joka ei vaikuta kiikarin käytettävyyteen.

Linssien irtoamiset ja parallaksimuutokset ovat yleensä tehtaalta lähtöisin olevia, kokoamisteknisiä heikkouksia. Useissa liitoksissa käytetään liimaa, jonka koostumus voi vaihdella paljonkin. Lämpötilojen vaihtelut saavat kiikarin elämään ja huonon liimauksen irtoamaan, jolloin linssi irtoaa ilman suurempiakin kolhuja.

– Linssin irtoamiset tapahtuvat yleensä aivan uusille tai jo huomattavasti vanhemmille kiikareille käyttöolosuhteista riippuen. 

Pienetkin kolhut kannattaa aina tarkastaa. Esimerkiksi linssien säätömekanismeissa on herkkiä muoviosia ja liitoksia, jotka voivat antaa myöten tärskyissä. Jos kiikarin osumapiste muuttuu selvästi, on todennäköistä, että runko on vääntynyt.

Kiikarin runko vääntyy helposti, jos ase kolahtaa tai kaatuu

– Kiikarin runko vääntyy helposti, jos ase kolahtaa tai kaatuu. Erityisen herkkiä osia osumille ovat kiikareissa jalkojen kiinnitykset ja ulkokuoren muotoiluvaiheessa syntyneet ohuemmat kohdat. Useimmiten runkojen vauriot kuitenkin johtuvat kiikarinjalkojen liiasta kiristämisestä.

 

Vika vai pientä säätöä?

Aina ei vika ole kiikarissa, vaikka siltä näyttäisikin ja siksi on hyvä muistaa muutama perussääntö. Kiikaria asentaessa on apuna hyvä olla työntömitta, etteivät jalat mene väärinpäin; etummainen jalka on usein takajalkaa matalampi. 

Tarkista ensin okulaarin säätö, jos kuva on samea tai ristikko ei ole terävä. Kun kiikarin suurennos on suurimmillaan ja ristikko säädetty okulaarilla teräväksi, pitäisi sekä ristikko että kohde näkyä kirkkaana sadan metrin päässä.

Pidä mukanasi puhdasta liinaa, jolla voit pyyhkiä linsseistä kosteuden tai roskat. Pienikin hiekanmuru voi tehdä linssiin ikävän naarmun. Onneksi pienet naarmut ovat vain elämää niin kauan kuin ne eivät häiritse optiikkaa. Linssejä ei voi hioa, vaan ne vaihdetaan aina uusiin. 

Pienikin hiekanmuru voi tehdä linssiin ikävän naarmun

Linssien vaihtojen lisäksi Pulkkinen tekee myös ennakkopisteristikoita, vaihtaa ristikoita ja asentaa valopisteitä. Valopisteen voi asentaa kiikariin, jossa ristikko on kiikarin takaosassa.

Pulkkinen ei väheksy niin sanottuja halpiskiikareitakaan.

– Moniin halpoihin kiikareihin valopiste on jopa helpompi asentaa kuin kalleimpiin merkkeihin. Monet Kaukoidän kiikarit ovat ihan hyviä, kun ne vain kasataan uudelleen!

Finapoint Ky
www.finalpoint.fi

Info
Pidä kiikarisi kunnossa
  • Älä koskaan ”unohda” märkää asetta asepussiiin – kiikarilla tai ilman.
  • Käytä asekaapissa kosteuden poistajaa.
  • Muista kuivata myös patteripesä, jos tähtäimessäsi on valopiste.
  • Vältä aseöljyn joutumista kiikariin.
  • Ethän edes yritä korjata kiikaria itse!