Innokkaita kilpailijoita kuin sieniä sateella

Teksti ja kuvat: Aku Ahlholm  12.08.2022
Oulun piirin Riikka Haataja ylsi hienosti pronssille.
Taivas aukeni hirvenjuoksun SM-kisoissa Lumijoella, mikä innosti selostajan ennustamaan yleiseen sarjaan uutta mestaria ihan nimeltä. Ennustus toteutui. Vakava onnettomuus kuitenkin varjosti kisaviikonloppua.

Ennen kuin taivas tummui, synkkeni kisatunnelma. Perjantaina heti hirvikävelyn jälkeen ampumakatoksessa sattui vakava onnettomuus, kun ase laukesi vahingossa ja yksi henkilö vietiin sairaalahoitoon. Viranomaiset alkoivat tutkia tapausta ja he myös vastaavat mahdollisesta jatkotiedotuksesta.

Lauantaina kilpailijat heräsivät siihen, kun räystäät tippuivat. Järjestäjät yrittivät saada taulut järjestykseen vaikean aloituspäivän jälkeen. Kävelyyn osallistui 382 kilpailijaa, mikä ylitti alkuperäisen odotuksen ja lisäsi talkoolaisten paineita.

Ikähaitarissakin oli leveät palkeet: vanhin kilpailija Ossi Pekkalainen oli 88-vuotias ja nuorin vasta kuusi.

Satakunnan Heikki Kylväjä sijoittui seitsemänneksi 80-vuotiaiden sarjassa.

Läpimärän lähtöalueen laidalla kilpailun selostaja ennusti, että keli olisi Pohjois-Karjalan Heikki Räisäsen. Mies oli jo edellisvuosina tasaisesti parantanut sijoitustaan siitä, kun Lumijoella kisattiin viimeksi seitsemän vuotta aiemmin. Silloin sijoitus oli 22.

Nyt tärähti täysosuma, yleisen sarjan mestaruus. Ehkä keli kysyi monipuolista kuntoa. Kultamitalisti Räisänen harrastaa seikkailu-urheilua, jossa muun muassa pyöräillään, suunnistetaan ja uidaan. Lisäksi entinen ampumahiihtäjä kilpailee nykyisin polkujuoksussa ja ampumajuoksussa. Kontiolahtea edustava Räisänen on harjoitellut myös triatlonia.

– Ammunta oli työlästä. Siinä joutui tekemään töitä enemmän kuin vielä kertaakaan tänä kesänä, Räisänen analysoi.

Lopulta laukaukset löysivät maaliin, ja myös arviointi meni nappiin. Lumijoen alkavassa syystunnelmassa mestarin mieli alkoi silti kääntyä jo itse asiaan eli hirvenpyyntiin omien jämtlanninpystykorvien kanssa.

Myös Suur-Savon Lasse Kuitunen ja Kainuun Paavo Kemppainen viihtyivät kostealla radalla: kokenut Kuitunen kuittasi hopeaa ja tuoreempi hirvenjuoksija Kemppainen pronssia.

S13-sarjan Venla Pyykkö pokkasi pääpalkinnon

Koko SM-viikonlopun pääpalkinto meni niin ikään Pohjois-Karjalaan. Alle 13-vuotiaiden sarjan Venla Pyykkö yllätti kaikki, itsensäkin. Pääpalkintohan annetaan kilpailijalle, joka saa parhaan yhteenlasketun pistemäärän kävelystä ja juoksusta: Venlan tulos 1 132 + 1 171 pistettä oli lyömätön.

– Sateessa kisa ei ollut maailman kivointa, mutta kun on hyvät kengät jalassa, kyllä se menee.

Venla Pyykkö tunnusti tosin kokeneensa jo radalla, että sekä arviointi että ammunta sujuivat hyvin.

Pohjois-Karjalan piirin menestys jatkui muissakin sarjoissa, sillä peräti kuuden sarjan mestaruutta juhlittiin piirin lipun alla.

Naisten sarjassa juhlivat kuitenkin pohjoiset piirit Lappi, Kainuu ja Oulu. Sari Lohiniva onnistui kirkastamaan viimevuotisen pronssinsa kullaksi selkeällä piste-erolla. Viime vuosina kärjen tuntumaan sijoittunut Katri Voutilainen nousi hopealle.

Oulun piirin Riikka Haataja kilpaili edellisissä Lumijoen kisoissa 2015 vielä nuorten sarjassa ja yllätti seuraavana vuonna muut voittamalla aikuisten hirvenjuoksumestaruuden. Nyt Haataja palasi mitalikorokkeelle ja pronssille.

Kahden ennätyksen SM-viikonloppu

Perjantain hirvikävelyssä kirjattiin kaksi uutta Suomen ennätystä. 65-vuotiaiden sarjan ennätys on nyt Kymen Ari Hämäläisen nimissä pistein 1164. Alle 13-vuotiaiden ennätys on jatkossa Ate Jokisen nimissä pistein 1144.

Vaihteikas kisaviikonloppu kruunattiin vielä sunnuntaina viesteillä. Yleisen sarjan voittoon ylsi Pohjois-Savo selkeällä erolla ennen Oulua. Naisissa kamppailu oli tiukempaa: voittajana maaliin selvisi Keskipohja ennen Kymen joukkuetta. Y50-sarjan voittoon juoksi Suur-Savo ennen Oulua.

Keskipohjan Jarno Uusivirta ampaisi matkaan toisena kilpailijana lauantaina.

Lumijoen SM-kilpailujen johtaja Eero Murtomäki esitteli viikonlopun aikana kilpailualuetta jo ensi vuoden järjestäjille. Vähitellen hirvenjuoksijoiden mieli alkaa kääntyä kohti presidentti Kyösti Kallion kotipitäjää Nivalaa ja vuotta 2023.

Nivalalaiset saivat mukaansa rohkaisevat terveiset, sillä onnettomuutta lukuun ottamatta Murtomäelle jäi tapahtumasta hyvä tuntuma.

– Perjantaina kilpailijamäärä yllätti meidät, mutta muuten järjestelyt sujuivat hyvin, Murtomäki sanoi.

Parhaimmillaan kisa-alueella työskenteli yhtä aikaa 90 vapaaehtoista.