Mikä metsästysammunnan kilpalaji sopii minulle?

Teksti: Kirsi Färm  Valokuvat: Anna Grenfors  29.09.2022
Metsästystrapin M60-sarjan ampujia Lopella 2021. Metsästystrap on suunniteltu esimerkiksi metsäkanalintujen metsästäjien harjoituslajiksi. Kiekot lähtevät aina poispäin ampujan edestä, samoin kuin maasta karkkoava kanalintu.
Metsästystrapin M60-sarjan ampujia Lopella 2021. Metsästystrap on suunniteltu metsäkanalintujen metsästäjien harjoituslajiksi. Kiekot lähtevät aina poispäin ampujan edestä, samoin kuin maasta karkkoava kanalintu.
Kiinnostaako kisaaminen metsästysammunnassa, mutta et vielä tiedä, mikä laji olisi sinulle sopivin? Tästä jutusta saat vinkkiä oman lajin valintaan.

Metsästäjäliitto vastaa Suomessa metsästysammunnan kilpailutoiminnasta. Kaiken metsästysammunnan kilpailutoiminnan perusta on tähdätä vastuullisiin riistalaukauksiin. Kisalajit on siis suunniteltu imitoimaan erilaisia riistatilanteita.

Kilpailutoimintaa käynnisteltiin jo 50-luvulla, kun ensimmäiset eräpolkukilpailut kehitettiin metsästäjien ampumataidon ja luontotuntemuksen kartuttamiseksi. Lisää kisahistoriaa ja videotallenteita löydät Metsästäjäliiton historiikista 80-luvulta.

Kilpailuharrastus ei jää aseesta kiinni; siitä pitää huolen 12 erilaista haulikko-, kivääri- ja ilmakiväärilajia. Kaikista lajeista järjestetään SM-kisoja ja kansainvälisissä lajeissa on mahdollisuus kilpailla lisäksi myös PM- ja EM-tasolla.

Jos mietit, mikä metsästysammunnan kilpalaji sopisi sinulle, saat alta osviittaa. Klikkaa linkistä lisää tietoa lajeista.

 

Oletko linnustaja?

Silloin sinulle sopivia lajeja ovat:

Metsästyshaulikko

Metsästyshaulikko sopii erinomaisesti esimerkiksi sorsa- tai kyyhkysjahtien harjoitteluun. Kiekot lentävät radan poikki vaihtelevilla etäisyyksillä aivan kuten riistalinnut.

Metsästystrap

Metsästystrap sopii erityisesti metsäkanalinnustajien harjoituslajiksi. Kiekot lähtevät aina ampujan edestä poispäin, kuten maasta karkkoava kanalintu.

Metsästysluodikko

Metsästysluodikko jäljittelee kanalinnun metsästystä. Lajissa ammutaan paikallaan olevaan metsonkuvaan seisten ja makuulta.

Ilmaluodikko

Ilmaluodikossa ammutaan seisten viiden metsokuvion tauluun ilmakiväärillä

Pienoisluodikko

Pienoisluodikossa ammutaan pienoiskiväärillä metsotauluun. Ampuma-asento on pystyasento, jossa hihnatuen käyttö on sallittua.

 

Haluatko kehittyä sorkkajahdissa?

Silloin sinulle sopivia lajeja ovat:

Metsästyshirvi

Metsästyshirvi on suunniteltu hirvenmetsästäjien tarpeita ajatellen. Lajissa ammutaan sekä liikkuvaan että paikallaan olevaan hirvenkuvaan pystystä ilman tukea. Ampumamatka suurikokoiseen kaksipäiseen hirvitauluun on 100 m.

Ilmahirvi

Ilmahirvessä ammutaan kaksipäiseen liikkuvaan hirvikuvioon ilmakiväärillä.

Pienoishirvi

Pienoishirvessä ammutaan kaksipäiseen liikkuvaan hirvikuvioon pienoiskiväärillä.

 

Kaipaatko hikeä ja toimintaa?

Silloin sinulle sopivia lajeja ovat:

Hirvenhiihto

Hirvenhiihto parantaa fyysistä kuntoa ja kehittää metsästyksessä vaadittavaa tarkkuutta. Hirvenhiihtoon kuuluu kolme osalajia: 7–9 km hiihtolenkki, etäisyyden arviointi sekä ammunta. Hiihtotaipaleen jälkipuoliskolla ammutaan 10 laukausta pystyasennosta 100 metrin matkalta suomalaisen hirvitaulun keskiöön. Hiihtoa voi harrastaa myös helpotettuna lajina, hirvenhiihtelynä, tai joukkueena hirvenhiihtoviestissä.

Hirvenjuoksu

Kesälajiin kuuluu hirvenhiihdon tavoin kolme osalajia: 4–5 km maastojuoksu, etäisyyden arviointi ja ammunta. Juoksusta on kehitetty sekä joukkuelaji viesti että hidastempoisempi hirvikävely.

 

Haluatko olla monipuolinen ampuja?

Silloin sinulle sopivia lajeja ovat:

Pohjoismaalainen metsästysammunta

Pohjoismainen metsästysammunta koostuu kahdesta haulikko- ja kahdesta luodikkolajista.

Haulikkokilpailussa ammutaan suomalaisen metsästystrapin tapaan, mutta kiekkoa saa ampua kaksi kertaa. Toinen haulikkolaji voidaan suorittaa riistapolku- tai Metsästys Sporting -ammuntana. Polku on maastoon rakennettu 5–7 ampumapaikkaa käsittävä rata. Sporting -ammunnassa kiekko voi tulla ampujasta nähden lähes mistä kulmasta hyvänsä

Kilpailun luodikkolajeihin kuuluu hirviammunta, jossa ammutaan kymmenen juoksua 100 m hirviradalla sekä kauris, joka ammutaan kolmesta eri asennosta: 4 laukausta makuulta, 3 polvi- tai istuma-asennosta ja 3 pystystä.

Eurooppalainen metsästysammunta

Eurooppalainen metsästysammunta eli Combined Game Shooting on moniottelu, johon kuuluu sekä haulikko- että luodikkoammunta.

Luodikkokilpailussa ammutaan neljään erilaiseen paikallaolevaan tai liikkuvaan eläinkuvioon seisten, maaten ja tuelta. Haulikossa kisataan trap- ja compak-ammunnat.

 

Tule talkoisiin tutustumaan

Kilpailutoiminta pyörii vapaaehtoisvoimin. Kilpailuissamme käytettävät säännöt laatii ja valtakunnallista toimintaa ohjaa liiton kilparyhmä. Toteutuksesta vastaavat lisäksi useat paikalliset kisajärjestäjät, jotka kaikki toimivat talkootöinä. Ilman näitä intohimoisia vapaaehtoisia kisoja ei voitaisi järjestää.

Talkootyö on hyvä tapa tutustua lajin parissa toimiviin ihmisiin ja päästä haistelemaan kisatunnelmaa. Vapaaehtoisia tarvitaan aina kaikenlaisiin toimintoihin.

Toiset ovat suorittaneet tuomarikortin ja tuomaroivat kisassa, toiset auttavat taulujen ja ampumapaikkojen pystyttämisessä. Jokaiselle löytyy mieleistä tehtävää. Ota yhteys kilpailujen yhteyshenkilöön, jotka löydät kilpailuittain Hirviurheilu.com.

Info
Hirviurheilu.com

Kaikki Suomen Metsästäjäliiton kilpailujen tulokset löytyvät osoitteesta www.hirviurheilu.com

Ennakkoon ilmoittautuneilla kilpailijoilla on mahdollisuus katsoa lähtölistat tai eräluettelot etukäteen. Kilpailijat näkevät tulokset reaaliaikaisina välittömästi heti, kun toimitsijat syöttävät ne järjestelmään. Tulokset ovat näkyvillä mahdollisimman yksityiskohtaisesti, joten kilpailijat voivat helposti varmistaa, että tulokset on syötetty ja laskettu oikein.

Liity Metsästäjäliiton jäseneksi

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville. Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>