LuotiCompak simuloi aitoja metsästystilanteita

Teksti: Kirsi Färm  Video ja kuvat: Petteri Pentti  30.07.2020
LuotiCompak -lajia striimattiin Metsästäjäliiton EtäErämessuilla messukävijöille
LuotiCompak -lajia striimattiin Metsästäjäliiton EtäErämessuilla messukävijöille. Lajia testaamassa Team SAKO Nordic -ambassadorit.
LuotiCompak on Metsästäjäliiton luoma uusi kilpailu- ja harjoittelulaji, jossa ammutaan pienoiskiväärillä liikkuvia ja paikallaan pysyviä riistamaaleja erilaisista ampuma-asennoista. Nyt lajia pääsee testaamaan elokuun aikana kilpailuissa ympäri Suomen.

Kuuntele: mistä kaikki lähti

LuotiCompak on uusi pienoiskiväärillä (22 lr) ammuttava luotilajii, jota Jaakko Viitala on kehitellyt yhdessä Jussi Partasen kanssa.

LuotiCompak simuloi aitoja metsästystilanteita

– LuotiCompakissa on tarkoitus simuloita aitoa metsästystilannetta, kertoo SAKOn kanssa yhteistyössä lajia kehittänyt Metsästäjäliiton  ampumapäällikkö Jussi Partanen. 

– Jahdissa tilanteet tulevat nopeasti eteen ja siksi myös LuotiCompak -radalla on paljon erikokoisia ja yllättäen liikkuvia sekä kääntyviä riistatauluja. Tämä luo ampujalle realistisen metsästystilanteen, kun maali on näkyvissä vain tietyn aikaa, Partanen summaa. 

Osa maaleista pysyy paikallaan, mutta esimerkiksi pienet kettu ja supi näyttäytyvät ampujalle vain hetken aikaa. Karhu laukkaa kohti, kun taas peurankuva liikkuu sivuttain kumpaankin suuntaan. 

– Käytämme haulikkopracticalin maailmanmestarin Jaakko Viitalan kehittämiä SERE22-SML -maalilaitteita, jotka antavat ampujalle välittömän palautteen. Kun ampuja osuu maaliin, laite nostaa osumasta punaisen lipun. Lippupalaute on sekä motivoiva, että tuomarointia selkeyttävä ominaisuus, Partanen kiittelee.

LuotiCompakissa ei ammuta numeroita, vain hetitappavat keuhko-sydän -laukaukset hyväksytään

 
Päin laukkaava karhu on yksi LuotiCompakin liikkuvista maaleista.

Viisi ampumapaikkaa, viisi ampumatilannetta

LuotiCompakissa on viisi ampumapistettä, joissa ammutaan erilaisissa asennoissa .22LR pienoiskiväärillä. 

– Vastaavia tilanteita tulee eteen myös metsällä; joudut ampumaan seisten, reppujakkaralta, tuen päältä, jopa maaten. Myös ampumatempo vaihtelee maastossa. Siksi LuotiCompak on erinomainen harjoittelulaji jokaiselle metsästäjälle.

LuotiCompak sopii myös aloittelevalle ampujalle, sillä rataa ja osuma-alueita voidaan muokata ampujien taitotason mukaan.

Sekä kokeneille että aloitteleville metsästysampujille

LuotiCompak on monipuolinen harjoittelu- ja kilpalaji. Pienoiskiväärin käyttäminen pitää harjoittelukustannukset kurissa, mutta opettaa kuitenkin sekä aseen käsittelyä että ampumatilanteiden hallintaa.

– Maalilaitteiden osuma-aluetta voidaan tarvittaessa pienentää 2,5 senttimetriin asti, jolloin kokeneempikin ampuja saa lajista haastetta. Myös erilaisten maalien yhdistelmät haastavat ampujan reaktiota. Esimerkiksi laukauksesta metsoon kääntyy kettu ja on näkyvillä vain viisi sekuntia, tai liikkuvan peuran jälkeen ammutaan vain lyhyen aikaa esillä olevaan villisikaan. 

– Toisaalta laji sopii myös aloittelevalle ampujalle, sillä rataa ja osuma-alueita voidaan muokata ampujien taitotason mukaan. 

– LuotiCompakissa ei ammuta numeroita, sillä vain heti tappavat keuhko-sydän -laukaukset hyväksytään, Partanen kertoo.

Tule kokeilemaan lajia

LuotiCompak -radan pystytys vaatii noin kolmisenkymmentä metriä leveyttä. Ampumamatka vaihtelee 15-50 metrin välillä. Rata on muuntelukelpoinen ja sen voi pystyttää lähes mille ampumaradalle tahansa monenlaisiin olosuhteisiin.

– Pysyviä LuotiCompak-ratoja ei Suomessa vielä ole, joten tämä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä kokeilemaan lajia, joka ei käy tylsäksi. 

– Tähän mennessä LuotiCompakia on testannut jo yli 400 ihmistä yli 10 000 laukauksen verran, ja palaute on ollut innostuneen positiivista. Olen iloinen, että saamme viedä lajin nyt metsästäjien ulottuville SAKO LuotiCompak 2020 -kilpailun myötä.

– Kilpailuun saa osallistua myös aivan kokeilumielellä, Partanen muistuttaa.

Edes omaa pienoiskivääri ei tarvitse omistaa osallistuakseen kilpailuun

– Meiltä saa lainaksi SAKOn piekkarin sekä siihen patruunat 10 euron ratamaksua vastaan, joka tilitetään suoraan järjestävälle ampumaradalle.

– Ampujilla tulee olla mukanaan kuitenkin omat ampujanlasit sekä kuulosuojaimet, ja niitä on käytettävä ammunnan aikana, Partanen muistuttaa turvallisuudesta.

1. paikka: ampuma-asento pysty, ei tukea

A Hyökkäävä karhu, matka 30-15 m, maalin koko 100 mm
C Liikkuva peura, vasemmalta oikealle, matka 30 m, maalin koko 100 mm
C Liikkuva peura, oikealta vasemmalle, matka 30 m, maalin koko 100 mm
A + A Karhu, 30 metriä, maalin koko 100 mm ja laukauksesta kohti tuleva karhu, matka 30-15 m, maalin koko 100 mm

 

2. paikka: ampuma-asento pysty (yksijalkainen keppi)

B Peura, matka 50 m, maalin koko 100 mm
E Supikoira, matka 50 m, maalin koko 75 mm
D Villisika, maali 5 sekuntia näkyvissä, matka 40 m, maalin koko 75 mm
C +C Liikkuva peura, vasemmalta oikealle ja oikealta vasemmalle (ei taukoa), matka 30 m, maalin koko 100 mm

 

3. paikka: ampuma-asento pysty (kolmijalkainen keppi)

D Villisika, matka 40 m, maalin koko 75 mm
E Supikoira, maali 5 sekuntia näkyvissä, matka 50 m, maalin koko 75 mm
F Kettu, matka 50 m, maalin koko 50 mm
F + F Kettu, matka 50 m, maalin koko 50 mm ja laukauksesta supikoira, maali 5 sekuntia näkyvissä, matka 50 m, maalin koko 75 mm

 

4. paikka: ampuma-asento istuma (vapaa, yksi- tai kaksijalkainen keppi)

F Kettu, matka 50 m, maalin koko 50 mm
E Supikoira, maali 5 sekuntia näkyvissä, matka 50 m, maalin koko 75 mm
F Kettu, maali 5 sekuntia näkyvissä, matka 50 m, maalin koko 50 mm
C + D Liikkuva peura, vasemmalta oikealle, matka 30 m, maalin koko 100 mm ja laukauksesta villisika, maali näkyvissä 5 sekuntia, matka 40 m, maalin koko 75 mm

 

5. paikka: ampuma-asento, makuu (hiekkapussi, reppu tms.)

E Supikoira, maali 5 sekuntia näkyvissä, matka 50 m, maalin koko 75 mm
F Kettu, maali 5 sekuntia näkyvissä, matka 50 m, maalin koko 50 mm
G Metso, matka 50 m, maalin koko 25 mm
G + F Metso, matka 50 m, maalin koko 25 mm ja laukauksesta kettu, maali 5 sekuntia näkyvissä, matka 50 m, maalin koko 50 mm

 

Osallistu LuotiCompak -osakilpailuihin elokuussa ympäri Suomen

Metsästäjäliitto järjestää LuotiCompak -ampumakisan osana SAKOn Road Show -tapahtumaa. Osakilpailut ovat elokuussa neljällä eri paikkakunnalla ja jokaisen osakilpailun 10 parasta saavat kutsun SAKO LuotiCompak -finaaliin Lopelle 5.9.2020.

Osakilpailuiden parhaat palkitaan SAKOn tuotepalkinnoilla. SAKO LuotiCompak -finaalin voittajalle on Tikka TX 1 -pienoiskivääri.

LuotiCompak -rata pystytetään elokuun aikana Pietarsaareen, Nokialle, Heinolaan ja Joensuuhun. Kuhunkin osakilpailuun otetaan 50 ensimmäistä ilmoittautujaa. 

Osallistua voivat kaikki, joilla on metsästyskortti (sarjoja on vain yksi, ei ala- eikä yläikärajaa). On kuitenkin hyvä osata ammunnan perusteet ja turvallisen aseenkäsittely, sillä kilpailun rytmi on tiukka. Ratamestari voi sulkea osallistujan kilpailusta esimerkiksi huolimattoman aseenkäsittelyn takia.

Mukaan tarvitset vain 50 metrin matkalle kohdistetun pienoiskiväärin ja 50 patruunaa sekä kuulosuojaimet ja ampujanlasit. 

Jos sinulla ei ole omaa pienoiskivääriä tai et halua ampua omalla aseellasi, niin voit myös ampua kisan SAKOn uusilla pienoiskivääreillä, joihin patruunat saat meiltä. Kilpailun osallistumismaksu on 10 euroa, joka maksetaan paikan päällä käteisellä. Osallistumismaksut menevät lyhentämättömänä suoraan ampumaradalle. Osallistumismaksu on kaikille sama, ammutpa sitten omalla tai SAKOn aseella.

Lue lisää kilpailusta ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä   https://metsastajaliitto.fi/SAKOLuotiCompak

Info
Lue ja katsele LuotiCompakia testanneiden ampujien kokemuksia

Terveiset ravintoketjun huipulta: Mihin tarvitaan LuotiCompakia?

NordicShot: LuotiCompak - uusi kilpalaji?

Vastuullinen eränkäynti: Oikeita osumia - SML LuotiCompak

 

Osta oma SERE22 - SML -maalilaite Eräkontista

SAKO LuotiCompak 2020 -kilpailun iloittautuminen