Aaro Vuorimaasta ensimmäinen SAKO LuotiCompak 2020 -mestari

Teksti: Kirsi Färm  Video ja kuvat: Kirsi Färm  08.09.2020
Jari Lavapuro, Aaro Vuorimaa ja Sami Rauma.
Jari Lavapuro, Aaro Vuorimaa ja Sami Rauma.
Tiukan ratkon päätteeksi voittaja selvitettiin vain yhden pisteen erolla. 

Metsästäjäliiton kehittämä pienoiskiväärikilpailun SAKO LuotiCompak 2020 -finaali käytiin vaikeissa, sateisissa ja tuulisissa olosuhteissa lauantaina 5.9. Lopen ampumaradalla.

Pitkän ja märän päivän päätteeksi kärkisijan jakoivat Jari Lavapuro ja Aaro Vuorimaa tuloksella 22. Näin ollen ollen Lavapuro ja Vuorenmaa ampuivat vielä viiden tuplalaukauksen ratkokisan. 

Voiton vei lopulta 18-vuotias Aaro Vuorimaa ratkotuloksella 8. Aarosta tuli sekä ensimmäinen LuotiCompak -mestari, että nuorin titteliä hallitseva ampuja. Hopealle tähtäsi siis tiukan ratkon hävinnyt  Jari Lavapuro ja pronssin vei Sami Rauma.

 

- Olen todella tyytyväinen tähän kisakauteen ja osanottajiin, Metsästäjäliiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen summaa.

Matalan kynnyksen kisa

Lähes 150  osakilpailuihin osallistujan joukosta löytyi monenlaisella ampumataustalla varustettua kisaajaa.

Kisassa oli hienosti mukana ampujia vähän joka lajista, LuotiCompakin kehittänyt Jussi Partanen iloitsee.

Osakilpailuissa nähtiin myös kisaajia, jotka olivat tulleet puhtaasti kokeilemaan lajia, ja se oli meillä myös tarkoituksena: madaltaa kynnystä ottaa osaa, eikä ampua hampaat irvessä. 

– Finaali painoittui jo pidemmän aikaa kilpaa ampuneisiin. Aaro on Euroopan mestari ja ampuu Suomen ampumaurheiluliiton lajeja, mutta myös Metsästäjäliiton ilmakiväärilajeja.

– Lavapurolla on vahva practical-tausta, mutta hän on myös metsästäjä. Rauma on taas ampuu Suomen Metsästäjäliiton kansainvälisiä metsästysampumalajeja.

Hienoa oli myös nuorten Maria Peltokankaan neljäs sija, sekä 15-vuotiaan Ville Pennasen 13. sija. Olen todella tyytyväinen tähän kisakauteen ja osanottajiin, Partanen summaa.

Kiitos myös kaikille kilpailuun ratansa antaneille ampumaseuroille sekä toimitsijoille, jotka auttoivat kilpailun läpiviemisessä.

SAKO lahjoittajalle voittajalle pääpalkinnon, Tikka T1x pienoiskiväärin. Toinen ja kolmas palkittiin SAKOn lahjakorteilla. Kaikki finalistit saivat SAKO-tuotekassit.

Info
LuotiCompak on uusi metsästyksellinen pienoiskiväärilaji

Ammunta kulkee kuten haulikon Compak Sportingissa, eli ampujilla on viisi ampumapaikkaa, joista jokaisesta ammutaan viisi laukausta.

Maalit ovat riistamaaleja, jotka ilmaisevat osuman pystyssä käyvän punaisen lipun avulla. Laukaus on siis ohi tai osuma. Palaute ampujalle on välitön, kuten haulikkoammunnassa.

Maalit voivat olla sivuttain liikkuvia, kohti tulevia tai paikallaan olevia. Osa maaleista on aikarajoitteisia, joiden ampumiseen on tietty aika (esim. 5 sekuntia, jonka jälkeen maali kääntyy pois näkyvistä).

Nyt ammutussa kilpailussa ampumamatkat vaihtelivat 15 ja 50 metrin välillä. Kisaradalla oli myös määrätty ampuma-asennot eri paikoille (pysty, pysty yksijalkaisella ampumakepillä, pystyasento kolmijalkaisella ampumakepillä, istuma-asento reppujakkaralla ja makuuasento).

Maalialueiden koko vaihteli 25 -100 millimetrin välillä.

Lajin suola on kuitenkin, että rata voidaan joka kerta pystyttää eri tavalla aivan kuten haulikon Compak Sportingissa.

Lue lisää LuotiCompak -kilpailusivulta