Mitaleita ja mestaruuksia EM-kisoista

Teksti: Pekka Karhunen  Valokuvat: Sylwia Tomecka  13.09.2019
kv-lajit em-kilpailut
Avoimessa sarjassa viidenneksi sijoittunut Juho Ylijoki EM-kilpailujen haulikkoradalla.
Eurooppalaisten metsästysammuntojen Euroopan mestaruuksista kilpailtiin tänä vuonna Virossa. Suomi pärjäsi kilpailuissa hyvin.

Suomalaisilla metsästysampujilla oli lyhyt matka kisaamaan eurooppalaisten metsästysammuntojen Euroopan mestaruuksista. Kilpailut käytiin heinäkuun lopulla eteläisessä naapurissamme, Virossa.

Kilpailupaikka, Männikun ampumarata, sijaitsee vain 15 kilometrin päässä Tallinnan satamasta. Radat ovat tutut monelle suomalaiselle ampujalle, ja koska ne ovat auki aikaisin keväällä, moni käy ampumassa siellä kauden avauksensa.

Männikun radoilla on järjestetty EM-kilpailut kaksi kertaa aikaisemminkin. Sekä haulikko- että luodikkoradat kestävät hyvin kansainvälisen vertailun, joten puitteet hyville tuloksille olivat olemassa.

Kilpailujen avajaisissa Ville Määttänen kantoi Suomen lippua 31 ampujan mittaisen joukkueen keulilla.

Suomesta vahva edustus

Eurooppalaisten metsästysammuntojen Kilpailuissa ammutaan neljässä sarjassa: avoin, naiset, nuoret (alle 20 vuotiaat) sekä ikämiehet (yli 55 vuotiaat). Jokainen osallistujamaa saa nimetä EM-kilpailuihin kuuden ampujan joukkueen, joista viiden parhaan tulos lasketaan maajoukkuetulokseksi.

Kaikki ampuvat kolmen kisapäivän aikana yhteensä 40 luodikkolaukausta ja tavoittelevat alas 100 kiekkoa. Tulokset lasketaan ja palkinnot jaetaan luodikko- ja haulikkolajeissa erikseen. Euroopan mestaruusmitalit jaetaan yhdistelmäkilpailussa, jossa osalajit lasketaan yhteen.

Viron kilpailuihin osallistui 158 ampujaa 16 Euroopan maasta. Suomen maajoukkueeseen olivat katsastuskilpailujen perusteella yltäneet Pekka Seppä, Kalle Mäkinen, Juho Ylijoki, Ronnie Skata, Arto Tossavainen sekä Juha Toivonen. Heidän lisäkseen matkaan lähti 25 muuta suomalaisampujaa.

Suomen maajoukkue compak-radalla: Juho Ylijoki, Ronnie Skata, Arto Tossavainen, Pekka Seppä, Kalle Mäkinen ja Juha Toivonen.

Kuusi mitalia yhdistelmäammunnasta

Liina Laine voitti naisten sarjan. Tulos oli 733, eroa kakkoseen oli 21 pistettä. Laine rikkoi kilpailussa ammuttavissa 100 kiekosta 89, ja oli paras naisampuja haulilajeissa. Hänen luodikkotuloksensa 377 pistettä 400 pisteteestä oli naisten sarjan kolmanneksi paras. Molempien osalajien vakuuttava hallinta toi hänelle nyt mestaruuden ja samalla kirkastui hänen viime vuonna Italian kisoissa saavuttamansa hopeamitali.

Nuorten sarjassa voitto meni Tsekille. Ville Määttänen hävisi 15 pistettä ja sai 732 pisteellä hopeaa, samoin kuin viime vuonna. Suomalaismenestyksen täydensi Ville Koskinen, joka pokkasi pronssia 694 pisteellä.

Ikämiehissä Kimmo Iivonen kartutti mittavaa mitalikokoelmaansa tällä kerralla hopeisella, sillä Tsekin Karel Kotrc oli parempi pistein 773–762. Pronssia ampui hienosti Jouni Kaunisto 10 pistettä Iivoselle jääneenä.

Kolme viikkoa aiemmin Mäntsälän SM-kilpailuissa uuden Suomen ennätyksen, 399 pistettä, ampunut Juho Ylijoki oli myös näissä kilpailuissa paras suomalainen. EM-kilpailuissa ammutaan tuplamäärä SM-kisaan verrattuna. Tällä kertaa Ylijoki ei saanut pidettyä samaa tuloskuntoa, vaan oli avoimen sarjan viides pistein 771. Pekka Seppä sijoittui kuudenneksi yhden pisteen jääneenä.

Yli 55-vuotiaiden ikämiessarjassa ampunut Jouni Kaunisto juhlistaa pronssi- ja Kimmo Iivonen hopeamitaliaan.

Joukkueena Suomi piti hienosti pintansa ja oli kolmas 3 702 pisteillä, vain 4 pistettä – eli yhden rikotun kiekon päässä – Italiasta ja hopeasta. Joukkuekultaa voitti Slovenia 3 722 pisteellä.

Ensi vuonna Sloveniaan

Ensi vuoden Euroopan mestaruuskilpailujen järjestäjämaata ei ole vielä virallistettu, mutta tiedossa on, että ainoastaan Slovenia on hakenut kilpailujen järjestämisoikeutta. Suurella varmuudella ensi vuonna, heti juhannuksen jälkeen, matkaa Suomestakin joukkue Mariborgiin, jossa edellisen kerran kisailtiin vuonna 2016.

Suomen maajoukkueeseen on ensi keväänä jaossa enää kolme paikkaa, sillä tänä vuonna kisakoneeseen itsensä ampuivat Ronnie Skata, Kalle Mäkinen ja Marko Laine.

Tallinnan EM-kisoista mitaleita saavuttaneet metsästysampujamme.