Tästä on kyse: kilpailulajien erot
Pohjoismainen metsästysammunta
Pohjoismainen metsästysammunta koostuu kahdesta haulikko- ja kahdesta luodikkolajista.
Haulikkolajit:
- NJS Pohjoismainen metsästystrap, joka poikkeaa Metsästäjäliiton kansallisesta metsästystrapista. Eroja on mm. valmiusasento, kiekkoa saa ampua kahdella patruunalla ja kiekon heittopituus on lyhyempi
- toinen haulikkolaji voidaan suorittaa riistapolku- tai Compak Sporting -ammuntana. Polku on maastoon tai esim. skeet-radalle rakennettu 5–7 ampumapaikkaa käsittävä rata. Monipuolisessa Compak Sporting -ammunnassa kiekko voi tulla ampujasta nähden lähes mistä kulmasta hyvänsä.
Luodikkolajit:
- hirviammunnassa ammutaan kymmenen juoksua 100 m hirviradalla.
- kauris ammutaan kolmesta eri asennosta: 4 laukausta makuulta, 3 polvi- tai istuma-asennosta ja 3 pystystä.
Eurooppalainen metsästysammunta
Eurooppalainen metsästysammunta eli Combined Game Shooting on moniottelu, johon kuuluu sekä haulikko- että luodikkoammunta. Suomessa on yleensä mahdollisuus ampua myös pelkkä luodikko.
Luodikkolajit:
- luodikkokilpailussa ammutaan neljään eläinkuvioon, kuhunkin viisi laukausta:
- villisika pystystä
- kettu makuulta
- kauris kiinteään paaluun nojaten
- gemssi vuorisauvaa tukena käyttäen
Haulikkolajit:
- trapissa kiekko lentää selvästi nopeammin kuin normaalissa metsästystrapissa, mutta jokaista kiekkoa saa yrittää kahdella panoksella.
- compakissa kiekko voi tulla lähes mistä kulmasta hyvänsä. Osa on kaksois-, osa yksittäiskiekkoja. Aseen saa aina ladata kahdella patruunalla. Molemmissa haulikkolajeissa ammutaan 25 kiekkoa.
Nuoria ampujia ja henkisiä aseita
Varsinaissuomalainen 15-vuotias Frans Laukka kilpaili Nokialla kumpanakin päivänä.
Nuori mies innostui isomman kaliiperin kilpailuista kisattuaan aluksi ilmakiväärillä. Hän aloitti kisoissa kiertämisen isänsä kannustamana.
Laukka mainitsee kiväärilajit vahvuudekseen, haulikkolajit menee miten menee, mutta kilpa-ammunta tuo varmuutta myös erilaisiin metsästystilanteisiin.
SM- ja EM -mitalisti Liina Laine pitää rikkautena sitä, että kisoissa voi ampua monenlaista lajia. Hänen mielestään pitää mielen virkeänä, kun laji vaihtuu koko ajan.
– Monipuolisuudesta on myös se ilo, että yksi tulos ei vielä määritä koko kilpailua. Kysymys on kokonaisuudesta. Oma vahvuuteni onkin eteenpäin katsominen, en jää miettimään yksittäisiä suorituksia, Laine tietää.
– On tärkeää pitää hyvä vire läpi päivän. Kaikki paikalla olijat ovat todella hyviä ampujia, joten tiukan paikan tullen aletaan kysyä enemmän tätä mentaalipuolta.
Liina Laineella on takanaan useita menestyksekkäitä ampumakisoja. Tuoko menestys paineita pärjätä kaikissa kisoissa?
– Eniten kilpailen itseäni vastaan. Kun tietää joskus ampuneensa hyvin, ja sen, mihin resurssit riittää, haluaa lähteä hakemaan omaa parasta. Ennätys on tietysti aina mukava asia, josta tietää kehityksen tapahtuneen.
Pohjoismaisessa metsästysammunnassa on yleinen sarja ja naisten sarja. Lisäksi on sarjat alle 20- ja yli 60- ja 70-vuotiaille ja näissä voi ampua kumman sukupuolen edustajat vain haluavat. Eurooppalaisessa metsästysammunnassa on sarjat alle 20 vuotiaille tytöille tai pojille, naisille, miehille sekä yli 55-vuotiaille miehille tai naisille.
Kisaviikonloput tulokset löydät Hirviurheilu.com -tulossivulta.