Tässä artikkelissa:
- Mikä on rekyyli?
- Eri aseiden rekyylit
- Sopiva ase kaiken perusta
- Miten rekyylikammosta pääsee eroon?
- Vinkit rekyylikammon hallintaan
Mikä on rekyyli?
Rekyylin eli "aseen potkaisun" aiheuttavat ruutikaasut, jotka purkautuvat suurella paineella piipusta luodin perässä ja saavat aseen nytkähtämään ampujaa vasten.
Lähes kaikissa aseissa on rekyyli. Oikealla ampumatekniikalla ja itselleen sopivalla aseella rekyyliä tuskin tuntee, eikä se haittaa ampumista.
Pahimmassa tapauksessa tukki kolahtaa olkapäähän kivuliaasti tai kiikaritähtäin kolauttaa ampujaa silmäkulmaan. Kipu voi aiheuttaa kammon, joka estää ampumaharjoittelun kokonaan. Tätä pelkoa kutsutaan rekyylikammoksi eli laukaisupeloksi.
Rekyylikammon voi saada aikaan epäsopivalla aseella tai puutteellisella tekniikalla. Jos harjoittelussa on alusta asti väärä tekniikka, siitä tulee ikävän kivuliasta. Kivulias harjoittelu saa harjoittelemaan vähemmän, ja harjoittelun puutteessa kynnys tarttua aseeseen kasvaa. Kierre on valmis.
Oikealla ampumatekniikalla ja itselleen sopivalla aseella rekyyliä tuskin tuntee, eikä se haittaa ampumista
Eri aseiden rekyylit
Päällekäispiippuisen haulikon rekyylin hallinta on helpompaa kuin rinnakkaispiippuisessa.
Itselataavassa eli puoliautomaattihaulikossa rekyylituntuma on melko pieni, koska osa rekyylin voimavarasta kuluu aseen lataamiseen.
Pienoiskiväärin rekyyli on nimellinen, kun taas suurikaliiperisissä kivääreissä rekyylikin on suuri.
Sopiva ase kaiken perusta
Jokaisella ampujalla kannattaa olla oma, juuri itselle kaikin puolin sopiva ase. Yhteisiä aseita käyttäessä se sopii yleensä vain yhdelle käyttäjistään mittasuhteiden erilaisuudesta johtuen.
Sopimattomalla aseella saa helposti rekyylipelon itselleen. Esimerkiksi kiikarillisessa aseessa ampujien silmäetäisyydet kiikarista voivat olla radikaalistikin erilaisia. Se mitta, joka sopii yhdelle käyttäjistä, saa toiselle kiikarin potkaisemaan ohimoon.
Miten rekyylikammosta pääsee eroon?
Rekyyliä voi yrittää pienentää esimerkiksi tukin päähän asennettavilla kumisilla pehmikkeillä, äänenvaimentimilla tai suujarruilla, mutta nämä ovat vain hätäratkaisuja, jotka eivät poista rekyylipelon ydintä: kaikista oleellisin vaikutus rekyylin hallintaan on ampumatekniikalla.
Ammattitaitoinen ampumaohjaus on kaiken A ja O, ja heti alkuun olisi tärkeä saada ohjausta oikeaan ampuma-asentoon.
- Selvittä aluksi nykyisen aseen sopivuus itsellesi. Epäsopiva ase on epämiellyttävä ampua. Avuksi kannattaa kysyä tukkiseppää tai osallistua ampumakoulutukseen.
Esimerkiksi Metsästäjäliiton Metsästysammunnan ABC -koulutuksessa saat henkilökohtaista opastusta oikeaan ampumatekniikkaan ja sinulle sopivimman aseen hankintaan. Jos sinulla on jo haulikko tai kivääri, sitä voidaan "tuunata" koulutuksessa mahdollisuuksien mukaan sopivammaksi.
- Selvitä ammattilaisen kanssa aseen sopivuus: asettuuko perä oikeaan kohtaan olkapäässä, onko kahva riittävän lähellä liipaisinta, millaisen kämmenotteen aseeseen saa, linjautuuko silmä suoraan kiskon tai kiikarin kanssa, ja niin edespäin.
Aseissa on eroja ampujan pituuden ja koon mukaan. Eniten markkinoilla on miesten pitkälle ruumiinrakenteelle sopivia aseita, jotka eivät välttämättä sovellu pienemmille naisille ja nuorille.
Vaikka isoille miehille mitoitettua asetta lyhentäisikin, perä on silti usein liian matala pienelle naiselle tai nuorelle, ja liipaisin on liian kaukana kämmenen mittasuhteisiin.
Naisilla on anatomisia eroja miehiin verrattuna myös kallon muodossa ja kaulan pituudessa, jotka vaikuttavat nekin linjoihin.
Lue ampumakouluttajan vinkit, millainen haulikko sopii naiselle tai nuorelle?
Vinkit rekyylikammon hallintaan
- Rekyylikammo ei ole ikuista ja siitä on mahdollista päästä eroon
- Vie ase tukkisepälle, joka tarkistaa, tarvitseeko haulikon tukki jatkopalaa tai lyhennystä, tai pitääkö kivääriin lisätä poskipakka tai vaihtaa pystympi kahva
- Ota osaa ampumakoulutukseen. Koulutuksia pidetään joka kuukausi ympäri Suomen, katso lähin koulutus Tapahtumakalenterista
- Kuivaharjoittele oikea ampuma-asentoa:
- Rento asento – kun et jännitä liikaa vartaloasi, se ottaa rekyylin paremmin vastaan
- Etunojainen asento sekä luja olkapää- ja poskikontaktit auttavat rekyylinhallinnassa. Mitä tiukempi kontakti on aseeseen, sitä pienemmältä rekyyli tuntuu
Liity Metsästäjäliiton jäseneksi
Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville. Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.