Ilma-aseiden SM-kilpailut Sonkajärvellä - esimerkillistä talkoohenkeä

Teksti ja kuvat: Erkki Shemeikka  05.04.2022
S13 sarjan kilpailijat Rutakon Ruhtinaan kanssa kuvassa
Suomen mestaruuskilpailut ilmahirvessä ja ilmaluodikossa pidettiin 1.-3.4. Sonkajärvellä Sonkajärven Erä- ja Urheiluampujien järjestämänä. Kuvassa "Rutakon Ruhtinas" ja alle 13-vuotiaat osallistujat.
Suomessa kisataan metsästysammunnan suomenmestaruuksista joka vuosi. Neljät eri lajin kilpailut vaativat tuhansia työtunteja ja satoja arvokkaita vapaaehtoisia, joita ilman kisatoimintaa ei voisi pyörittää. Mitä kaikkea vaaditaan, että kilpailuviikonlopusta saadaan sujuva ja miellyttävä jopa yli sadalle osanottajalle? Hyppää mukaan Sonkajärven ilma-aseammunnan järjestelyihin ja kisapäivään.

Hyvin suunniteltu on jo puoliksi järjestetty

– Näitä kilpailuja valmisteltiin kaikkiaan kolme vuotta, kertoo kilpailun varajohtaja ja tiedottaja Erkki Shemeikka.

­– Kisat piti alun perin pitää vuonna 2021, mutta korona sotkiessa järjestämisen saimme vielä vuoden lisäaikaa valmistautumiseen.

Mukana oli Matti Räsäsen johdolla kokenutta SM-kisojen järjestäjäporukkaa Kuopiosta.

Idea kisojen järjestämisestä Sonkajärvellä lähti alun perinkin kuopiolaisilta. Kaikki aikaisemmat kilpailut Sonkajärvellä ovat onnistuneet hyvin, ja urheiluhalli on ollut ennenkin toimiva kisa-areena.

– Kokoonnuimme kilpailutoimikunnan kanssa muutaman kerran ja teimme raamit kilpailuille. Urheiluhalli oli meille tuttu ja turvallinen, joten sinne oli hyvä pystyttää radat ja muut tarvittavat rakenteet.

– Sonkajärven kunta oli heti myötämielinen kisojen järjestämiseen hallilla ja sattui vielä siten, että Sonkajärvi vietti kisojen aikaan satavuotisjuhliaan, Shemeikka kertaa.

Urheiluhallille saatiin järjestettyä ammuntojen molemmat lajit ilmahirvi ja ilmaluodikko kaikkine ampumapaikkoineen, ja koululla hoitui satapäisen kisakansan ruokailu. Kunnon kisahuuman takaamiseksi sali varattiin tuotteiden esittelijöille ja palkintojen jakoon.

Kisajärjestelyyn liittyy monta liikkuvaa osaa, jotka kaikki eivät näy päällepäin. Yhtenä esimerkkinä on palkintojen hankkiminen, joita tässä kisassa tarvittiin lähes 150 kappaletta.

Sarjan N65 osaonottajat.

Digitaalinen tieto on nykyaikaa

Siinä, missä ennen läheteltiin osallistujille tietoja kirjeitse, kulkee kaikki nykyisin sähköisesti. Se helpottaa kisajärjestäjiä ja nopeuttaa tiedon kulkua osallistujille.

Sonkajärven Erä- ja Urheiluampujien kotisivut saatiin valmiiksi syksyllä 2020. Näitä sivuja päätettiin käyttää myös SM-kisojen tiedonjakoon. Päivittämisestä vastasi vapaaehtoinen Marko Huttunen.

Myös Facebookiin perustettiin Sonkajärven ilma-ase SM-2022 sivut tiedonkulkua helpottamaan. Sivulta löytyy myös lisää kuvia ja videoita kisaviikonlopulta. Kisojen tuloksia pystyi seuraamaan reaaliajassa tulossivulla Hirviurheilu.com.

Minna Suomalainen N50 sarjan tuplamestari, Pohjois-Karjala.

Kisaviikonloppu alkaa osalla jo maanantaina

Viimeisellä viikolla ydinporukka oli jo täydellä tohinalla kädet savessa.

Ammuntaradat, huoltotilat ja palkintopallit vaativat hyvin suunniteltua logistiikkaa sekä raakaa fyysistä työtä. Kisapäivän tarvitaan tuomareita, toimitsijoita, ruokahuoltajia, järjestysmiehiä ja niin edelleen.

– Rakentamiseen tarvittiin paljon talkootyövoimaa ja onneksi sitä löytyi omaista seuran jäsenistä ja muista auttavista käsistä, Shemeikka kiittelee vapaaehtoisia.

Kisarakentaminen oli osalle talkooporukasta jo tuttua. Sonkajärvellä pidettiin marras- ja helmikuussa Itä-Suomen mestaruuskilpailut, jossa elektroninen taululaitteisto oli jo testattua ja vapaaehtoisia koulutettu SM-kisoja varten omiin tehtäviinsä.

– Pienen seuran voimavarat ovat hyvin rajalliset mutta yhteistyöllä ja ahkeralla yrittämisellä asioita selvitään. Esitän kiitokset kaikille Sonkajärvellä käyneille kilpailijoille, tukijoukoille, katsojille ja talkoolaisille kivasta vaikkakin raskaasta viikonlopusta, joka opetti meitä kaikkia paljon, Shemeikka kiittelee.

Pitkiä päiviä ja uusia ennätyksiä

Kilpailuiden avajaiset kajahtivat perjantaina 1.4.2022 kello 12.30. Kilpailun johtajan Rauno Savolaisen, Pohjois-Savo piirin puheenjohtaja Pekka Julkusen ja Metsästäjäliiton Jaakko Silpolan avauspuheiden jälkeen Sonkajärven kunnan tervehdyksen toi kunnanjohtaja ja kisojen suojelija Simo Mäkinen. Kunnanjohtajan lisäksi Sonkajärvellä, jota myös Rutakoksi kutsutaan, on myös toinen isokenkäinen, Rutakon Ruhtinas. Hänet  valitaan kesällä eukonkannon tapahtuman aikaan. Tällä kertaa Ruhtinas on eläkeläinen, yrittäjä, harrastajanäyttelijä ja käsikirjoittaja Matti Martikainen.

– Kilpailuiden palkintojenjakoon piti saada hieman väriä, joten pyysin Rutakon Ruhtinasta mukaan, Shemeikka hymyilee. Savolaiseen tapaan sonkajärveläiset eivät ole tosikoita.

Perjantaina ratkoivat Suomen mestaruuksia ammunnan nestorit, M70 (miehet yli 70-vuotta), M80 ja N65 -sarjojen kilpailijat. Lauantaina kilpailivat M50, M60, N50 ja S13 (sekasarja alle 13-vuotiaat nuoret) -sarjalaiset. Sunnuntaina ohjelmassa oli sarjat Y (yleinen), N (naiset), S16 ja S20.

Kilpailut alkoivat aamulla yhdeksältä ja palkinnot päästiin jakamaan illalla. Pitkistä päivistä huolimatta mestaruuskilpailuissa syntyi 21 uutta Suomen ennätystä!

Tuplamestareiksi ampuivat Helena Matero sarjassa N65 järjestävästä seurasta, Minna Suomalainen Pohjois-Karjalasta sarjassa N50 ja Lapin Esko Rahkola sarjassa M70. Tuplavoiton ottivat lisäksi Keski-Suomen Ida Heikkilä sekä pohjanmaan Mira Sivula.

Voittaja Helena Matero, tuplamestari, Pohjois-Savo ja Sonkajärven Erä- ja Urheiluampujat

Alle 13-vuotiaiden sarjaan oli ilmoittautunut 19 kilpailijaa. Sarjan voitosta kävivät tiukan kamppailun Pohjois-Karjalan Moona Kontturi ja Pohjanmaan Niko Raja. Loppukilpailussa ampui peräti viisi kilpailijaa täydet sata pistettä.  S13 sarjan joukkuekilpailun voitti Pohjois-Karjala, toisena oli Satakunta ja kolmantena Pohjois-Savo.

Metsästäjäliiton lahjoittama Corrotech-asekaappi arvottiin Suomenmestareiden kesken ja sen voitti Ida Heikkilä