Uuden metsästäjän koulutus antaa vauhtia harrastukseen

Teksti ja kuvat: Virpi Ekholm  18.08.2020
Tähtäys ja laukaus! Kouluttaja Mika Kivistö opastaa Satu Koskelaa haulikon käsittelyssä.
Tähtäys ja laukaus! Kouluttaja Mika Kivistö opastaa Satu Koskelaa haulikon käsittelyssä.
Ensimmäinen uuden metsästäjän pilottikoulutus käynnistyi juuri Tampereen seudulla. Osallistujat kiittelevät käytännönläheistä koulutusta ja pitävät sitä erittäin tarpeellisena.

 

Aurinko helottaa täydeltä terältä, kun joukko aloittelevia metsästyksen harrastajia harjoittelee Nokian ampumaradalla metsästysammunnan perusteita.

Käynnissä on Metsästysammunnan ABC -koulutus, joka on kehitetty juuri metsästäjätutkinnon suorittaneille tai muuten vähän ampuneille metsästäjille. 

– Ampuminen on helppoa ja hauskaa. Osuminen on sitten vähän vaikeampaa! kouluttaja Mika Kivistö naurattaa osallistujia.

 

Raisa Kiesi ja Satu Koskela osallistuvat ensimmäiseen Uuden metsästäjän koulutuspilottiin. Toiveena on, että metsästyksestä tulisi heille uusi, antoisa harrastus.

Kuusi tuntia aseenkäsittelyä

Metsästysammunnan ABC -koulutuksessa käydään läpi sekä kivääri- että haulikkoammunnan perusteet.

Yhdessä kokeneiden opettajien kanssa harjoitellaan muun muassa aseen kohdistamista sekä paikallaan olevaan ja liikkuvaan maaliin ampumista.

Lisäksi kerrataan turvallisuusasioita, kuten suojien käyttöä ja aseen kuljetusta radalla.

Tällä kertaa mukana on 12 aloittelevaa harrastajaa, jotka osallistuvat Uuden metsästäjän pilottikoulutukseen. Koulutukseen kuuluu yhtenä osana myös Metsästysammunnan ABC:n oppitunnit. Osallistujat ovat jo suorittaneet metsästäjätutkinnon, mutta kaipaavat lisää opastusta ja tukea harrastuksen aloittamiseen.

– Jos ei ole tuttavia, jotka metsästävät, tai metsästysseuraa, johon kuuluu, harrastuksen aloittaminen on vähintäänkin monimutkaista. Haluaisin olla perillä harrastuksesta vähän enemmän, ennen kuin investoin omiin välineisiin, yksi osallistujista, Satu Koskela Janakkalasta kiteyttää.

Metsästysammunnan ABC -koulutuksessa harjoitellaan ampumista sekä paikallaan olevaan että liikkuvaan maaliin. Kiekonheittimen avulla harjoitellaan lentävän kohteen ampumista.

Käytännön perusteita ja harrastuskavereita

Moni aloitteleva metsästyksen harrastaja törmää samaan ongelmaan: metsästäjätutkinnon suorittamisen jälkeen on hankala päästä harrastuksessa alkuun. Jos itsellä ei ole ystäviä tai sukulaisia, jotka harrastavat metsästystä, käytännössä metsälle on vaikea lähteä.

Suomen Metsästäjäliitto ja Suomen riistakeskus ovat yhdessä suunnitelleet Uuden metsästäjän koulutuksen, joka vastaa tähän tarpeeseen. Ensimmäinen pilottikoulutus käynnistyi kesällä Tampereen seudulla ja toinen starttaa Mikkelissä syksyllä.

– Tavoitteena on, että uudet metsästäjät pääsevät kunnolla kiinni harrastukseen. Into, joka heillä on metsästyskortin hankkimisen jälkeen, ei pääsisi turhaan lopahtamaan, perustelee erikoissuunnittelija Marko Mikkola Suomen riistakeskuksesta.

Satu Koskela innostui metsästyksestä, vaikka hänellä ei ole tuttuja tai sukulaisia, jotka harrastaisivat sitä. –Olen aina halunnut kokeilla jotain uutta, josta en tiedä mitään, hän kertoo.

Ammuntaa radalla vai sittenkin metsälle?

Palataanpa vielä Nokialle, jossa koulutuksen osallistujat pitävät juuri lyhyttä kahvipaussia. Puolet ryhmästä on harjoitellut aamupäivän ajan ampumista haulikolla, puolet pienoiskiväärillä. Eväshetken jälkeen vaihdetaan osia.

Espoolainen Raisa Kiesi kiittelee koulutusta selkeäksi ja käytännönläheiseksi. Aiemmin hän on jo suorittanut yksityisen Haulikkokoulun ja käynyt ampumaradalla harjoittelemassa metsästysammuntaa. Varsinaista metsästysharrastusta hän ei ole kuitenkaan vielä aloittanut.

– Minulla on metsästyskoira, jonka kanssa olisi kiva kulkea metsässä ja pyydystää metsäkanalintuja. Toisaalta saatan jatkaa vain radalla ammuntaa, Kiesi puntaroi.

Tamperelainen Ville Parviainen toivoo, että pääsisi syksyllä sorsametsälle.

– Ensimmäinen oma ase on hommattu ja nyt tarvitaan vähän harjoitusta, jotta tulisi osumiakin, hän hymyilee.

Uusi metsästäjä saa koulutuksesta käytännön perusteet metsästysharrastuksesta, jotta hän voi jatkossa kehittää itse harrastustaan ja osaamistaan.

Koulutuksessa tutustuu myös muihin samanhenkisiin harrastajiin, joiden kanssa voi ehkä lähteä metsälle yhdessä.

Oliko vielä kysyttävää? Aamupäivän koulutusosio on päättynyt ja kouluttaja Mika Kivistö vastaa osallistujien kysymyksiin.

– Olemme saaneet paljon hyvää palautetta kurssilaisilta ja järjestäjiltä. Koulutusta pidetään selvästi tarpeellisena, Mikkola kertoo.

Koulutusta hiotaan pilottien saaman palautteen pohjalta. Tarkoituksena on, että vastaavaa koulutusta tarjottaisiin tulevaisuudessa eri puolilla Suomea.

Uuden metsästäjän koulutus
Aikuisena aloittaville harrastajille

Koulutus on tarkoitettu metsästyksen aikuisiällä aloittaville harrastajille, joilta puuttuu konkreettiset mahdollisuudet hankkia lisää perustietoja ja -taitoja metsästyksestä metsästäjätutkinnon suorittamisen jälkeen.

3-5 tapaamiskertaa, joissa tutustutaan metsästysseuratoimintaan, suoritetaan Metsästysammunnan ABC -koulutus ja käydään yhdessä metsästämässä.

Ilmoittautuminen Tampereen ja Mikkelin pilotteihin on päättynyt, mutta koulutuksia on tarkoitus jatkaa myöhemmin.

Lue lisää Uuden metsästäjän koulutuksesta.

Metsästysammunnan ABC
Lisää varmuutta riistalaukauksiin

Metsästysammunnan ABC -koulutus on kehitetty juuri tutkinnon suorittaneille tai muuten vähän ampuneille metsästäjille. 

Ratakoulutus kestää yhteensä noin kuusi tuntia, ja se on jaettu haulikko- ja kivääriharjoitteluun.

Koulutuksen käyneet saavat postissa luottokorttikokoa olevan Metsästysampumakortin. Korttia kannattaa näyttää esimerkiksi hakiessaan metsästysseuran jäsenyyttä.

Lue lisää koulutuksista, joita järjestetään eri puolilla Suomea.

Tapahtumakalenterista löydät alati päivittyvät uudet koulutukset