Vuokatin ilma-asekisat tarjosivat upeita hetkiä

Teksti ja kuvat: Tanja Heikkonen  26.04.2019
Ilmaluodikko naiset
Ilmaluodikon naisten sarjan kilpailijoita ampumassa.
Vuokatissa pidetyt ilma-aseiden SM-kisat keräsivät lähes 300 osallistujaa. Vuokatti Sportin kisatilat sekä Sotkamon ilma-asekisa -seurayhtymän järjestelyt saivat runsaasti kiitoksia osallistujilta.

Metsästysammunnan ilma-aseiden SM-kilpailut järjestettiin huhtikuun alussa Vuokatissa. Paikalla oli niin kokeneita konkareita kuin juuri oman ampumatukensa pituisia aloittelijoita. Mitaleista kisaamaan oli ilmoittautunut kaiken kaikkiaan lähes kolme sataa.

Kaiken kaikkiaan SM-mitaleita jaettiin viikonlopun aikana 29 kappaletta. Tiukin hetki kisoissa nähtiin lauantaina, kun Kontturin siskokset Pohjois-Karjalasta uusivat kullasta nuorimmaisten eli S13-sarjassa.

Moona ja Siina Kontturi ampuivat molemmat täydet sarjat ja mestaruus ratkesi uusinnassa, jossa Moona ampui napakympin ja Siina tavallisen kympin. Pikkusisko päihitti näin isompansa, joka oli samalla sarjan puolustava mestari.

Äiti Sanna-Mari Räty ja isä Markku Kontturi ovat muuten aikanaan tavanneet ampumakisoissa. Koko perheen metsästysharrastus näkyy parhaiten jänispassissa, jossa perheen pienimmäinen Severikin jaksaa olla.

– Ampumakisat ja ampumaharrastus palvelee myös metsästystä, perheen äiti Sanna-Mari Räty tuumasi.

Konkarin tuella tuplamestariksi

Keuruun seudun ampujien Markku Laineella on epäilemättä yksi pisimmistä kisaurista. Kisoissa on kierretty kolmisenkymmentä vuotta ja mitaleitakin on vuosien aikana kertynyt. Nyt Laine kisaa jo 80-vuotiaiden miesten sarjassa.

Laine on siirtänyt osaamistaan myös nuoremmille ampujille. Samaa seuraa edustava Ida Heikkilä on Laineelle niin metsästys- kuin kisakaveri.

S17-sarjan ilmahirven ja ilmaluodikon voittaja Ida Heikkilä ja M80-sarjan Markku Laine ovat seuratovereita.

Keski-Suomen piirin kasvatti hallitsi suvereenisti 17-vuotiaiden sarjoja; ilmahirveä ja ilmaluodikkoa. Ida Heikkilä päättää peruskoulun tänä vuonna ja ampumaharrastusta tukee myös ensi syksyn opiskelupaikka Keuruun lukion urheilulinjalla.

– Jatkan niin pitkään kuin kiinnostus kestää. Kesällä EM-kisat Unkarissa olisi aika kova sana, kesällä aletaan ampua tulosta niitä silmällä pitäen, Heikkilä kertoo.

Syksyllä koulun lisäksi Heikkilä keskittyy hirvenmetsästykseen. Ruinun jahdin hirviporukka on tiivis sakki, jossa metsästäjiä on tusinan verran.

Heikkilä oli mukana myös Keski-Suomen joukkuekultaa voittaneessa naisten joukkueessa äitinsä Päivi Heikkalan ja Saana Peltosen kanssa.

llman talkoolaisia näitäkään kisoja ei olisi järjestetty.

Talkootyöllä iso merkitys

llman talkoolaisia näitäkään kisoja ei olisi järjestetty. Sotkamon ampujat, Kajaanin ampujat ja Vuolijoen urheiluampujat perustivat yhdessä Sotkamon ilma-ase SM 2019 -seurayhtymän, joka järjesti kisat. Talkoolaisia tarvittiin kaikkiaan noin 60, päivittäin paikalla oli noin 40. Kisojen varapuheenjohtaja Ahti Kärkkäinen kertoi, että yhteistyöllä tästäkin selvitään.

– Meillä täällä Kainuussa on totuttu tekemään yhteistyötä, Kärkkäinen summasi.

Jos tarvitaan talkoolaisia hyvän tapahtuman tekemiseen niin myös yhteistyökumppaneilla on suuri merkitys. Corrotechin Erkki Hurtig oli tullut seuraamaan Suomen Metsästäjäliiton ilma-aseiden SM-kisoja Vuokattiin. Corrotech lahjoitti asekaapin kilpailun voittajien kesken arvottavaksi.

– Kotoinen tunnelma, aistii että nämä ihmiset tykkäävät harrastuksesta. Reaaliaikainen seuranta tuloksissa oli mukavaa. Nuorissa oli hienoa huomata, että pojat ja tytöt lähtevät samalta viivalta, Erkki Hurtig tuumaa.

RUAG Ammotec antoi puolestaan kunniapalkinnot kaikkiin sarjoihin, ja RWS-ilma-aseluoteja jaettiinkin iso kasa viikonlopun aikana.

Karhupatsas Pohjanmaalle

Jos menestystä kisoissa niin myös tuuria arvonnoissa oli Uudenmaan piirin miehillä. Juha-Pekka Tissarinen voitti ilmahirven M50-sarjan ja samalla kaikkien sarjojen voittajien kesken arvotun Corrotechin asekaapin.

Krister Holmberg oli vuorostaan toinen miesten ilmahirvessä ja mukaan lähti arvonnasta Ultracomin Avius-tutkapanta.

Kisat Vuokatissa ovat ohi ja ilma-asekisojen järjestäjillä kiertävä karhupatsas matkaa nyt Jalasjärvelle, jossa ensi vuonna pidetään juhlakisat - järjestyksessään jo 25. vuosi peräjälkeen. Vuokatin kisojen johtaja Janne Huotari luovutti karhun Pekka Karhu

Kisajohtaja Pekka Karhunen kertoo, että vuoden 2020 kisat Jalasjärvellä ovat Pohjanmaan piirin ensimmäiset ilma-asekisat SM-tasolla. Valmistautuminen on aloitettu hyvissä ajoin.

Muutama kokous on jo pidetty. Nyt Vuokatin porukan kanssa käydään läpi kisojen kokemukset läpi ja otetaan oppia, Karhunen summasi.

S17-sarjan tuplamestari Ida Heikkilä tuulettaa.