Hirvijahti kutsui nuorisoa

Teksti ja kuvat: Susanna Purtola  24.11.2020
Kun hirvikoirat tekevät arvokasta työtään metsässä, passissa jännitetään, mistä GPS näyttää haukun?
Kun hirvikoirat tekevät arvokasta työtään metsässä, passissa jännitetään, mistä GPS näyttää haukun?
Viikonloppu ja kello soi 6:00. 16 nuorta nousee ylös sängystä tekemään eväitä reppuun ja pukemaan edellisiltana valitsemia lämpimiä vaatteita. Päällimmäiseksi nuoret laittavat oranssia pipoa ja liiviä ylleen.

Autoon hypätessä on vielä täysin pimeää.

Päämääränä on Metsästysseura Tarkka ry:n hirvimiesten järjestämä hirvijahtipäivä nuorisolle. Kokoontuminen on Tupenkylän kylätuvan urheilukentällä. Oranssipukuisia metsästäjiä ja nuorisoa alkaa saapua hyvissä ajoin paikalle.

Hirvipäällikkö toivottaa nuorison ja hirvijahtiin osallistuvat tervetulleeksi ja aloitetaan perinteisesti passipaikkojen jaot. Samalla nuorisolle kerrotaan hieman käytännön asioita, tutkitaan maastokarttaa, jossa passipaikat on numeroitu ja ilmoitetaan, mitä tänään mestsästetään vasoja. Matka metsän siimekseen voi alkaa!

Elämän mittaisia muistoja

Passipaikalle saapuessa kerrataan nuorille turvallisuusseikat ja pian nuotio on jo saatu sytytettyä, joka lämmittää ympärille kokoontunutta hiljaista porukkaa.

Aamun valjetessa teeret pulputtavat taustalla, kun hirvikoirat tekevät arvokasta työtään metsässä. Nuotion äärellä välillä evästellään ja kuunnellaan metsästä kantautuvia haukkujen ääniä. Jotkut nuorista näki 60 teeren parven, kauriita, oravan, palokärjen, pyrstötiaisen, hirvikoiria, joutsenia, hirviä (nuppaa, vasaa ja sonnia) jne, mutta taisi muisteloihin tulla paljon muutakin kuin eläimiä.

Kokemus oli joillekin jo toinen tai kolmas, mutta joillekin ensimmäinen, mutta toivottavasti ei viimeinen.

Saalistakin saatiin. Innokkaasti nuoret touhusivat loppuun saakka. Kertaakaan en kuullut, että koska tämä loppuu.

Kotiin saapuessa kuului iloinen lasten nauru, taisi olla jo väsynyttä porukkaa, kun lattialla kierittiin. Iltapalaa ja saunan kautta sänkyyn.

Ei tainnut ehtiä pää osua tyynyyn, kun jo unessa kuului hirvikoiran haukuntaa. 

Kiitos Metsästysseura Tarkka ry:n Hirvimiehet.