Metso-leiriltä erätaitoja eväiksi

Teksti: Tiina Saario-Kuikko  Valokuvat: Pertti Oksanen  26.06.2020
Metso-leirin päätös
Orimattilan Metso-leirille osallistui tänä kesänä 23 iältään 10–14-vuotiasta nuorta
Metso-leiri käynnisti 13-vuotiaiden Anna Poutasen ja Laura Linnamäen sekä parinkymmenen muun nuoren kesän aktiivisesti Orimattilassa, jonne tultiin hakemaan monen haaveissa ollutta metsästäjätutkintoa ja oppimaan erätaitoja.

Keravalaisen Annan ja Mäntsälästä saapuneen Lauran harras toive metsästäjätutkinnon suorittamisesta toteutui, sillä Orimattilan Eränkävijöiden Metso-leirillä esimerkiksi osallistujamäärää ja ryhmäkokoja oli koronaepidemian vuoksi rajoitettu ja leiri voitiin järjestää. Myös käsihygienian merkitystä korostettiin nuorille.

– Ilmoittauduin leirille, koska halusin metsästyskortin ja muistin, miten hauskaa edelliselläkin Metso-leirillä oli, kertoilee jo aiemmin kokemusta leirinkävijänä kerryttänyt Anna innostuneena.

Syksyllä Sompion koulun seiskaluokan aloittava Anna ei ehtinyt harjoitella ennakkoon metsästäjätutkintoa varten, vaan tunnustaa lukeneensa vasta leirillä Metsästäjän oppaan, johon kirjallinen koe perustuu.

Toista kertaa Metso-leirille osallistunut, kahdeksannelle luokalle menevä Laura kertoo valmistautuneensa metsästäjätutkintoon tutustumalla oppaaseen etukäteen kotona.

Molemmat tytöt myös läpäisivät onnistuneesti kokeen, mikä vaaditaan metsästyskorttia varten. Metsälle he mielivät heti ensi syksynä.

– Aion olla mukana metsästysporukoissa jo syksyllä, suunnittelee Laura, joka on useamman vuoden seurannut vaarinsa metsästysharrastusta.

Anna kaavailee metsälle menoa äitinsä kanssa.

Äidillä on metsästyskortti, ja ajattelimme ottaa koirankin mukaan, hän pohtii. Annan tähtäimessä on ensin metsäjänis, rusakko tai villikani, joiden jahtaamiseen hänen beaglensä soveltuu, mutta myöhemmin hän uskoo metsästävänsä myös suurempaa riistaa.

 

Orimattilan kesän metsoleiriläiset ottivat vastaan nuorisotoiminnalle lahjoituksena saatavan ECOAIMS luodikkopaketin

Erähenkisyys vetoaa
 

Metsästystä ja erätaitoja opettavalle Metso-leirille osallistui tänä kesänä 23 iältään 10–14-vuotiasta nuorta. He saivat myös harjoitella ohjatusti ammuntaa ja turvallista aseenkäsittelyä sekä nauttia samanhenkisestä seurasta Orimattilan leirillä 14.–18.6.

– Olen oppinut vuolemista ja takan sytyttämistä, ja kalastamiseni on kehittynyt paljon. Tämä leiri tosissaan opettaa tärkeitä erätaitoja, joita tulee tarvitsemaan normaalissakin elämässä, vaikkei metsästäisikään, Anna uskoo.

Leiriläiset pääsivät kokeilemaan myös pienoiskiväärillä, luodikolla, haulikolla ja jousella ammuntaa.

– Etenkin jousiammunta kiinnosti kovasti nuoria. Saimme myös Ecoaims-simulaattorin käyttöön, kertoo Orimattilan Eränkävijät ry:n puheenjohtaja Pertti Oksanen.

Leirin kohokohtia monelle olikin ampumaratapäivä. Lauran suosikiksi valikoitui jousi, kun taas Anna piti eniten haulikosta. Haulikkoammunnassa kumpikin tyttö kertoo ylpeänä osuneensa kahteen kiekkoon viidestä.

– Leiripäivät kuluivat ihan järkyttävän nopeasti, kun taas ruokailua tuntui olevan koko ajan. Täällä on riittänyt niin mielenkiintoista tekemistä, että unohtaa kokonaan ajan kulumisen, Anna naurahtaa.

Sekä Laura että Anna vakuuttavat osallistuvansa Metso-leirille myös ensi kesänä.

– Ehdottomasti tulemme uudelleen, he sanovat.

Molemmilla tytöillä on suunnitelmia jo pidemmällekin.

– Seuraavan kesän jälkeen musta tulee tänne ohjaaja, Anna pohtii.

Seuraavan kesän jälkeen musta tulee tänne ohjaaja

Myös Lauralla on samansuuntaisia haaveita leiriohjaajana toimimisesta.

– Metso-leirillä on aivan ihana tunnelma, ketään ei syrjitä eikä kiusata - tämä on kuin iso perhe, Anna huomaa.

Leirin kohokohtia monelle oli ampumaratapäivä

Hyvä palaute innostaa jatkamaan

Järjestäjät kertovatkin saaneensa leireistä hyvää palautetta.

– Huomioimme järjestelyissä vanhempien toiveet, ja leirin sisällön saama kiitos innostaa jatkamaan leiriperinnettä, Pertti Oksanen toteaa ilahtuneena.

Samoilla linjoilla on leiripäällikkönä kuudetta kertaa toiminut Kyösti Oksanen, joka on myös mukana Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piirin nuorisotoimikunnassa. Hän on itsekin pitkän linjan leiriläinen ja ollut aiemmin leiriläisenä ja ohjaajana. Metsästysharrastuksensa Kyösti kertoo aloittaneensa 90-luvun puolivälissä.

– Omat muistoni leiriläisenä ovat olleet hyviä, ja nyt näin järjestävällä puolella näitä on ollut mukava organisoida, hän korostaa.

– Metsästys on perinteikäs harrastus, jossa luonnossa liikkuminen ja kokeminen nivoutuvat hienosti yhteen.

Orimattilan leiri oli järjestyksessä 31. Metso-leiri. Järjestelyissä olivat mukana myös Orimattilan Riistanhoitoyhdistys ja Orimattilan Seudun Urheiluampujat.

 

METSO-LEIRIT
Metsästäjäliitto järjestää vuosittain kymmeniä erilaisia leirejä eri ikäisille lapsille ja nuorille.

Ota seurantaan Metsästäjäliiton nuorten oma insta @metsastajaliiton_nuoret

Metso-leirit ovat turvallisia paikkoja tutustua metsästysharrastukseen ja opetella erätaitoja. Toiminta keskittyy tekemällä oppimiseen.

Metso-leirit ovat 10-16 -vuotiaille metsästyksestä kiinnostuneille nuorille suunnattuja leirejä. Leireillä opetellaan eränkäyntiin, riistanhoitoon, metsästykseen ja ampumiseen liittyviä asioita.

MiniMetso-leirit on tarkoitettu 6–12-vuotiaille. Leireille ovat tervetulleita kaikki riista- ja metsästysasioista kiinnostuneet lapset.

Metsästys Metso-leireille nuoret pääsevät tutustumaan erilaisiin metsästysmuotoihin ja metsästyskoiriin käytännössä.

Metso-leiri myös verkossa 

Katso kaikki kesän 2020 -leirit tästä linkistä