Tää on kaikista kivointa - Terveisiä Metso-leirin ampumapäiviltä

Teksti: Kirsi Färm  Valokuvat: Nina Mönkkönen, Kirsi Färm  Video: Kirsi Färm  13.07.2020
Myös jousiammunta kokeillaan ampumapäivässä. Kohteena toimivat riistaa markkeeraavat kumieläimet.
Myös jousiammunta kokeillaan ampumapäivässä. Kohteena toimivat riistaa markkeeraavat kumieläimet.
18 metsästyksestä ja luonnossa liikkumisesta innostunutta nuorta ilmoittautui Metsästäjäliiton Uudenmaan piirin Metso-leirille Hankoon. Leirin odotetuin aktiviteetti oli yksimielisesti ampuminen.

Leirin ensimmäiseksi ampumapäiväksi ei olisi kuitenkaan voinut sattua enää huonompaa säätä. Mutta vaikka välillä hytisytti, koko päivän jatkunut rankkasade ei silti tuntunut haittaavan ketään. 

Valituksia ei kuulunut. Ampumapäivät olivat leirin odotetuimpia aktiviteetteja. Ahkeruus palkittiin toisen ampumapäivän kauniilla ja lämpimällä säällä.

Litimärkä sää ei pyyhkinyt hymyjä ampumapäivän aikana. Kuvassa tarkistetaan tauluosumat

Käsidesiä kului

Hangon Syndalenin ampumaleirialue tarjosi leirille hyvät puitteet: ruokailu hoituu Leijona Cateringin keittiöstä, majoitus onnistuu teltoissa ja ampumaan pääsee turvallisesti ampumaradalla. Normaalioloissa leiriläiset nukkuisivat puolijoukkueteltoissa, mutta korona-aikaan turvallisin paikka oli oma yhden hengen teltta.

Hygieniasta pidettiin muutenkin leirillä hyvää huolta: käsiä pestiin ja desinfioitiin ahkerasti.

Hygienia oli tärkeää: käsiä pestiin ja desinfioitiin ahkerasti

Kaksi päivää ammuntaa

Pienryhmiin jaetut 10-15 -vuotiaat nuoret pääsivät tutustumaan kaikkiin metsästysammunnan aselajeihin; jousi-, haulikko- pienoiskivääri- ja luodikkoammuntaan. 

Ennen jokaisen ammunnan alkamista nuoret kuuntelivat tarkkaan ja hiljaisina turvallisuusohjeita. Asiaankuuluvat kuulosuojaimet olivat ehdottomasti käytössä kaikilla.

Nuorten fiksusta käytöksestä huomasi muutenkin, että aseiden kanssa ollaan nyt vakavien asioiden äärellä ja huolellisuus säilyi läpi päivän, vaikka se olikin pitkä ja jännä. 

Metsästäjäliiton Uudenmaan piirin Metso-leirin kohokohta koettiin Hangon Syndalenin ampumaleirialueen radalla.

Lentäviä kiekkoja ja hienoja osumia

Haulikkoradalla vilkas porukka hiljentyi heti - opetus taisi olla mieleen. 

Yksilöllisistä kehuista ja kannustuksesta vastasi Rune Lindström, ansioitunut haulikkoampuja itsekin. Eivätkä kehut olleet katteettomia: ammuntavallia vasten näkyi paljon särkynyttä oranssia murskaa, osuttuja kiekkoja.

Ja vaikka radalla joutui odottamaan omaa vuoroon jonkin verran, ei odotusjonossa näkynyt tylsistynyttä kiemurtelua. Omaan vuoroon keskityttiin hiljaa, ja myös kaverin suoritus taisi jännittää hyvällä tavalla. Haulikkoammunnassa avusti Kjell Himmelroos.

Haulikkoradalla vilkas porukka hiljentyi heti - opetus taisi olla mieleen

Kiväärillä kaatuivat maalitaulut

Pienoiskivääri- ja luodikkoammunnassa ammunnanjohtajana toimi Uudenmaan piirin Bo-Krister “Bobi” Lindholm, joka toimi myös leirin johtajana. Bobin 28 vuoden kokemus puolustusvoimien leivissä takasi nuorille turvallisen ja tarkan aseenkäsittelyopin. 

Ensimmäisenä päivänä otettiin tuntumaa pienoiskivääriamunnasta, mutta jo seuraavana päivänä tähdättiin sadan metrin päässä odottavia elektronisten maalien eläinkuvioita .308-kaliiperisella kiväärillä. Pakko ei ollut ampua, mutta vain harva nuorista kieltäytyi tästä mahdollisuudesta.

Leirin varajohtajana toimi Tove Holmström.

Sadan metrin päässä odottavat pahvisiat ja -hirvet

Nuolet löytävät kohteeseen

Jousiammunnassa “kumieläinten” eli 3D-maalien ampuminen osoittautui paljon hauskemmaksi, kuin pelkkä pakkaan ja tauluun ampuminen, josta harjoittelu on toki aloitettava.

Ensimmäisen päivän aikana tutustuttiin tekniikkaan ja ammuttiin läheltä tauluun, mutta pian välimatkat kasvoivat ja aidonkokoiset riistaeläimet vetivät nuoria enemmän puoleensa.

Toisen päivän lyhyen taululämmittelyn jälkeen kumielukat saivat kyytiä.

Jousiammuntaopetuksesta vastasi kisoissa menestynyt pitkän linjan jousiampuja Jack Wilkman.

Kumieläinten ampuminen oli hauskaa

Uinti ja ammunta joka leirit kestohitit

Vaikka aitoa metsänkävijää ei sade haittaa, ensimmäisen päivän aikana satanut 50 millin vesimäärä alkaa olla jo siinä rajoilla. Siksi lämmitettiin päiväsauna, jossa oman nahan lisäksi kuivateltiin myös kastuneet vaatteet. 

Ja huolimatta koko päivän sateessa vietetystä ajasta, veteen oli tietysti päästävä.

Uinti ja ammunta ovat lähes joka Metso-leirin kohokohdat

Lisätreeniä sisätilassa

Metsästäjäliiton nuorisovastaavan Elina Mäkelän leirivierailun myötä leiriläiset pääsivät testaamaan EcoAims-luodikkosimulaattoria, joka mahdollistaa turvallisen treenauksen myös sisätiloissa. Se on luoditon, meluton ja laseriton ase joka ei vaadi lupaa.

Ampujan tähdätessä tauluun aseen sisäänrakennettu kamerasensori tunnistaa taulun keskellä olevan infrapuna-LED -pisteen, muodostaa siitä koordinaatit ja lähettää ne reaaliajassa erilliselle näytölle. Näytöltä ampuja näkee graafiset tähtäys-, osuma- ja tulostiedot. Muun muassa Suomen ampumahiihtojoukkue treenaa vastaavilla EcoAims-laitteilla.

EcoAims-luodikkosimulaattori on lainattavissa liitolta tapahtumiin ja nuorten leireille. Ota yhteys Elina Mäkelään.

EcoAims-luodikon näytöltä ampuja näkee graafiset tähtäys-, osuma- ja tulostiedot

Metsästäjätutkinnon suoritti neljä nuorta

Metso-leireillä on mahdollista suorittaa myös metsästäjätutkinto ja joka leirillä osa nuorista tarttuu tähän haasteeseen. Tutkinnossa testataan metsästyksen ja riistanhoidon sekä metsästystä koskevien säännösten ja määräysten tuntemusta kirjallisilla ja kuvallisilla kysymyksillä.

Yksi innokkaimmista tutkinnon suorittajista oli 10-vuotias halikkolainen Siiri. Siirin sai osallistumaan leirille veljen esimerkki. 

Isoveljeni on ollut Metso-leirille ennen. Lisäksi minua kiinnostaa jahti, Siiri summaa. 

Omatoiminen Siiri ilmoittautui leirille itse ja päätös olikin rohkea: hän oli leirin ainoa tyttö 17 pojan joukossa.

Leirin metsästysteema ei ollut Siirille ennestään vieras. 

– Olen ollut iskän kanssa hirvijahdissa meidän omassa metsästysseurassa, mutta itse en ole vielä ampunut.

Siirin ensimmäinen riistakaato tuskin on kaukana: tyttö osoitti lahjakkuuden merkkejä erityisesti jousiammunnassa, ja suoritti leirillä metsästäjätutkinnon.

– Odotin leiriltä eniten tutkinnon suorittamista. Olen ehtinyt opetella kokeeseen jo kahden kuukauden ajan. Ainakaan eläinten tunnistus ei tuota vaikeuksia, Siiri summaa.  

– Jousiammunta on ollut tähän mennessä kivointa leirillä. Aion varmasti kokeilla sitä myös leirin jälkeen. 

– Jousiammunta on ollut tähän mennessä kivointa leirillä, halikkolainen Siiri kertoo

Videotunnelmia leiripäivästä

Info
Metso-leirit ovat turvallisia paikkoja tutustua metsästysharrastukseen ja opetella erätaitoja.

Ota seurantaan Metsästäjäliiton nuorten oma insta @metsastajaliiton_nuoret

Kesän 2020 Metso-leirit https://metsastajaliitto.fi/nuorille/leirit/leirit-2020

Metsästäjäliitto järjestää vuosittain kymmeniä erilaisia leirejä eri ikäisille lapsille ja nuorille. Toiminta keskittyy tekemällä oppimiseen.: https://metsastajaliitto.fi/nuorille/leirit

Metsästäjäliiton jäsenseurat ja piirit voivat hakea tukea nuorisotoiminnan järjestämiseen. Tuemme rahankeräysvaroin erilaisia nuorille suunnattuja tapahtumia, koulutuksia, leirejä tai muuta paikallista toimintaa. 

Tukea on myönnetty aiemmin mm. koululaisten teemapäivän järjestämiseen. Jos sinulla on idea, ole yhteydessä niin selvitellään millaista tukea voit saada >> metsastajaliitto.fi/nuorille/hyva-harrastus-nuorelle/hae-rahoitusta-nuorisotyohon