Haulikon perän mitoitus - katso video

Teksti: Tanja Heikkonen  Valokuvat: Pekka Kustula  Video: Pekka Kustula  21.07.2020
Tältä näyttää oikein mitoitettu haulikon tukki. Perälevyn yläosa jää hartialinjan alapuolelle ja poski on tukevasti tukin harjalla. Jyvien tulee näkyä peräkkäin, eikä niiden välistä saa näkyä kiskoa.
Tältä näyttää oikein mitoitettu haulikon tukki. Perälevyn yläosa jää hartialinjan alapuolelle ja poski on tukevasti tukin harjalla. Jyvien tulee näkyä peräkkäin, eikä niiden välistä saa näkyä kiskoa.
Asekaupoille ei kannata lähteä sokkona vaan tietyt asiat kannattaa ottaa huomioon. Esimerkiksi perän mitta, aseen tasapaino ampujaan nähden sekä haulikon suuntautuvuus ovat tärkeitä asioita.

Tässä artikkelissa:

 

Harvemmin löytää suoraan itselle käypää haulikkoa vaan muutostöitä joutuu teettämään. Jahtimedian jutussa kerrotaan, miten valitaan juuri itselle sopiva haulikko. 

- Perusasia nuorille ja pienikokoisille metsästäjille on se, että haulikko ei olisi liian etupainoinen vaan se olisi tasapainossa, kertoo asepuuseppä Markku Tervonen.

Tervonen kehottaa myös aloittavaa ampujaa tarttumaan heti härkää sarvista ja opettelemaan ampumaan kiekkoja lentoon kevyellä latauksella eli esimerkiksi savikiekkopanoksilla. 

- Opetellaan heti ampumaan lentoon kevyellä latauksella ettei kasvateta sitä latausta mihinkään magnum kokoon, Tervonen sanoo.

Tukkimestari Markku Tervonen näyttää mittatukilla varustetulla aseella, kuinka kyynärtaitemitalla voi selvittää, onko aseen tukki oikean mittainen

Haulikon tukin oikea mitta on tärkeä - mittaa sopivuus näin

Tukin pituus on myös tärkeä.

- Haulikon tukin pituuden voi määrittää asettamalla perälevyn kyynärtaipeen sisäpuolelle. Kyynärtaive 90 asteen kulmaan ja sormen pitäisi yltää hyvin liipaisimelle. Koko käsivarren pituus ja ruumiinrakenne vaikuttavat myös perän pituuteen, kertoo Tervonen. 

Haulikko ampuu tunnetusti perällään ja asetta mitoitettaessa otetaan myös muita mittoja kuin käsivarsi huomioon. Esimerkiksi tukin pudotukseen silmän ja solisluun välinen sekä silmän ja poskiluun välinen mitta merkitsee.

Tervonen muistuttaa myös, että vasemman silmän ollessa dominoiva kannattaa oikeakätisen vakavasti harkita opettelua vasemmalta puolelta ampumiseen. 

- Ainakin yksi skeetin suomen mestaruus on voitettu tällä tavoin, Tervonen kertoo.

Kun tukin pituutta mitataan kyynärtaitemittaa käyttämällä, etusormen pään on oltava liipasimella niin, että liipasin on sormenpään ensimmäisen nivelen taitteessa.

Lihakset muistavat myös väärän nostotekniikan

Usein metsästys aloitetaan isosisaruksen tai vanhempien vanhalla haulikolla, jolloin helposti lihasmuistiin jää vääränlainen nostotekniikka.

Esimerkiksi liian pitkällä perällä nostoon tulee lisänä aseen eteenpäin siirto, jonka jälkeen vasta pystyyn nostamaan haulikon poskelle. Kun nostotekniikka ja perän mitta on kunnossa haulikko nousee kuin huomaamatta omalle paikalleen. 

- Haulikon pitäisi nousta “ampujankoloon” eli hihasauman sisäpuolelle ja perän yläreunan solisluun alapuolelle. Silloin haulikkoa ei pysty niin käsillä kuljettamaan vaan vartalo tekee kierron. Siinä on se virhe, että monet suomalaiset metsästäjät ampuvat haulikolla kuin kiväärillä. Kiväärillä ammutaan poikittain ja haulikolla enempi päin.

- Silloin, kun haulikko on oikein mitoitettu, olet pitävällä alustalla ja nostotekniikka on kunnossa niin ampuminen on helppoa. Nuorena kun opettelee oikean tekniikan niin se helpottaa, tukkimestari Tervonen summaa.

Tervonen kertoo, että väärää tekniikkaa pystyy korjaamaan myös haulikon mitoituksella, eli haulikko tehdään korjaamaan ampujan virheitä. 

- Ase on silloin oikein suuntautunut, kun nostat sen tiettyä pistettä kohti ja piippu sekä kisko näyttää siihen mihin katsot. Silmä on silloin keskellä kiskoa, Tervonen antaa vinkkiä oman aseen suuntauksen tarkistamiseen.

Mittatilausperän loihtiminen alkaa tukkilankusta

Asepuuseppä Markku Tervosella on lähes 40 vuoden kokemus täydellisesti sopivien asetukkien tekemisestä käsityönä. Uudella tukilla voi tehdä suurenkin muutoksen aseen istuvuuteen. Viimeisessä kuvassa yllä tukkimestari Tervonen näyttää kuinka paljon alla näkyvän uuden tukin kulma poikkeaa alkuperäisestä.

Tervonen havainnoi vielä videolta, millainen on oikeanlainen haulikon tukki ja miten tukin oikean pituuden voi määrittää kyynärtaitemitalla.

Tukin oikea pituus from Suomen Metsästäjäliitto on Vimeo.

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville.

Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>